Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018 07:33

Τα νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται να μπουν στον «χάρτη» της Αθήνας

Νέα ξενοδοχεία αναμένεται να προστεθούν στο χάρτη της πρωτεύουσας και να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας καθώς πραγματοποιούνται επενδύσεις, για την επαναλειτουργία παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων ή για την αλλαγή χρήσης κτιρίων γραφείων.

Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά το πρώην ξενοδοχείο στην Κάνιγγος 21, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ., διαθέτει άδεια χρήσης ξενοδοχείου με προδιαγραφές τεσσάρων αστέρων. Παραμένει άδειο από το τέλος του 2010.

Άλλο ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας προωθείται αυτήν την περίοδο από την Dimand Real Estate, σε κοινοπραξία με την EBRD, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής». Η Dimand επικράτησε σε σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου 65.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων προχώρησε τον Ιούνιο σε υπογραφή της σύμβασης διάρκειας 25 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 25 έτη, και ετοιμάζει την ανακατασκευή του ακινήτου των 10.000 τ.μ. προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε 18 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 18 μήνες.

Πληθώρα ξενοδοχειακών ομίλων και εταιρειών ακινήτων αναμένεται να προσελκύσουν και οι επικείμενοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση τριών ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας από τον ΕΦΚΑ. Ο λόγος, για το Esperia Palace το κτίριο 12.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδ. Λω, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010, όπως επίσης και για το ιστορικό κτίριο του πρώην Εφετείου, ξενοδοχείο Ambassadeur, επιφάνειας 9.000 τ.μ. στην οδό Σωκράτους 65-67.

Αντικείμενο διαγωνισμού για ανάπτυξη ξενοδοχείου θα αποτελέσει επίσης ένα διατηρητέο νεοκλασικό ακίνητο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, επιφάνειας 1.600 τ.μ.

Το Esperia Palace και το ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα προκηρύσσονται από τον ΕΦΚΑ, με προδιαγραφές ξενοδοχείων διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων, και το Ambassadeur από το ΕΤΕΑΕΠ με προδιαγραφές ξενοδοχείου 4 αστέρων.

Ταυτόχρονα μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνουν οι φάκελοι είναι η δημιουργία και διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (τύπου Airbnb). Η εν λόγω πρόταση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως για κτίρια στην περιοχή του Ψυρρή. Προτάσεις υπάρχουν ακόμη και για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, γραφείων, ακόμη και θερινών κινηματογράφων σε ταράτσες κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.