Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 07:09

Χαλκιδική: Ανησυχία στους ξενοδόχους λόγω μειωμένων κρατήσεων

Στην καρδιά της high season μπήκε η τουριστική Χαλκιδική αλλά οι φορείς του κλάδου εκφράζουν προβληματισμό και ανοικτά λένε ότι θα είναι ευχαριστημένοι αν η χρονιά, κρατηθεί στα επίπεδα του 2017, ένα έτος εξαιρετικό για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για την Χαλκιδική ειδικότερα.

Η θερινή σεζόν, που άνοιξε με χαμηλές θερμοκρασίες και σχεδόν καθημερινές και έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, δοκιμάζεται από την ολική επαναφορά της Τουρκίας που έχει μάλιστα βγει πολύ επιθετικά στον ανταγωνισμό με μεγάλες προσφορές στις τιμές, ενώ ο ελληνικός κλάδος επιβαρύνεται από την υψηλή φορολογία, το φόρο διαμονής που είναι μία πρόσθετη επιβάρυνση για τον πελάτη και, το Airbnb ή μάλλον, την ως επί το πλείστον μη δηλωμένη βραχυχρόνια μίσθωση, που χτυπάει ευθέως τις νόμιμες και ελεγχόμενες επιχειρήσεις. 

«Η χρονιά για τη Χαλκιδική δεν ξεκίνησε καλά τον Ιούνιο, λόγω καιρικών συνθηκών. Πέραν αυτού, το τελευταίο δίμηνο έχει επανακάμψει δυναμικά η Τουρκία, που κάνει προσφορές της τάξης του 15%, με αποτέλεσμα ένας πελάτης που στην Ελλάδα, με μία συγκεκριμένη τιμή, παίρνει προσφορά για 4άστερο ξενοδοχείο, με την ίδια τιμή να παίρνει στην Τουρκία για 5άστερο», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. 

Όμως η υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου, τώρα που επιστρέφουν οι μεγάλοι ανταγωνιστές- Τουρκία, αλλά και Αίγυπτος και Μαρόκο- δεν επιτρέπουν να αξιοποιηθεί η δυναμική που αναπτύχθηκε την προηγούμενη τριετία, εξήγησε ο κ. Τάσιος και αναφέρθηκε στο φόρο διαμονής, στο διπλασιασμό του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, στον υψηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στον υψηλό ΦΠΑ στις επιβατικές μεταφορές, στη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. 

«Εισπράττουμε ήδη τις επιπτώσεις του αυξημένου ανταγωνισμού. Κανονικά για την περίοδο από 15/7 μέχρι 20/8 οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία θα έπρεπε να ήταν στο 90% και όχι στο 75%-80%. Η ρωσική αγορά, λόγω και ιδιαιτέρων προβλημάτων που σχετίζονται με το ρούβλι, στρέφεται προς την Τουρκία και σε χώρες με πιο ελκυστικές τιμές. Για τη Χαλκιδική πρώτη σε αφίξεις από τις αγορές του εξωτερικού, είναι φέτος η Γερμανία και ακολουθεί η Βρετανία. Υπάρχει ανταπόκριση από τη δυναμική καμπάνια προβολής του νομού στις ευρωπαϊκές αγορές, υπάρχει η αγορά των Βαλκανίων, αλλά οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι γενικότερα προβληματισμένος», πρόσθεσε ο κ.Τάσιος. 

Το αδήλωτο Airbnb χτυπάει τα ενοικιαζόμενα

Υπάρχει όμως και μία μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων, που βλέπει τη φετινή χρονιά να έχει μείωση της τάξης του 7%-10%, κι αυτές είναι οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρη Χαδαλή, οι νόμιμες επιχειρήσεις του νομού δεν έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες των ιδιοκτητών, που εκμεταλλεύονται τις κατοικίες τους με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, χωρίς καν οι περισσότεροι να ακολουθούν το πλαίσιο που επιβάλλει ο νόμος.

«Πρόκειται για μία ασύδοτη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζουμε.

Το φαινόμενο εκδηλώθηκε πριν τρία χρόνια και έχει ταχύτατα πάρει τεράστιες διαστάσεις για τον κλάδο μας. Σκεφθείτε ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν νόμιμα, με άδεια ΕΟΤ, 2.400 καταλύματα, με 17.300 δωμάτια και περίπου 38.000 κλίνες και, τα παράνομα που τα εκμισθώνουν στην αγορά της παραοικονομίας, υπολογίζουμε ότι είναι 2.000 καταλύματα» είπε ο κ. Χαδαλής και πρόσθεσε: «Πρόκειται για παράνομες μισθώσεις, διαμερίσματα, δωμάτια, βίλες ολόκληρες. Ακίνητα που τα περισσότερα βρίσκονται σε Κασσάνδρα και Σιθωνία και κάποια λίγα στο τρίτο πόδι. Βεβαίως, οι παράνομες μισθώσεις μας ανταγωνίζονται στο επίπεδο των τιμών. Φθάνουν να νοικιάζουν ολόκληρη βίλα προς 50 ευρώ την ημέρα. Οι τουρίστες, δελεάζονται από τις χαμηλότερες τιμές, δεν σκέπτονται ούτε θέματα ασφαλείας, ούτε παροχής υπηρεσιών. Πρέπει το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Οικονομίας, να ρίξουν το βάρος των ελέγχων σε αυτή την αγορά και αυτό μπορεί κυρίως να γίνει με ελέγχους στο internet».

Καταλήγοντας ο κ. Χαδαλής τονίζει ότι πέραν της απώλειας εσόδων για τις νόμιμες επιχειρήσεις αλλά και για το κράτος, μία άλλη πολύ σοβαρή πλευρά του προβλήματος είναι η συνεπαγόμενη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, γιατί οι παράνομες μισθώσεις δεν ακολουθούν τους όρους λειτουργίας που οφείλουν να εφαρμόζουν όσοι με υπευθυνότητα αξιοποιούν τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Πηγή: voria