Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017 03:25

Στα 14,16 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο 10μηνο

Μία ανάσα από τον στόχο των τουριστικών φορέων για τα 14,5 δισ. ευρώ κατά το 2017 βρίσκονται οι τουριστικές εισπράξεις με τα στοιχεία του δεκαμήνου να σημειώνουν διψήφια άνοδο και ειδικά το μήνα Οκτώβριο να συγκεντρώνει έσοδα λίγο χαμηλότερα του 1,2 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που παραπέμπουν στο καλύτερο φθινόπωρο των τελευταίων ετών.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τουριστικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανοαυρίου- Οκτωβρίου του 2017 διαμορφώθηκαν στα 14,16 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,6% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016, οπότε το αντίστοιχο νούμερο είχε φθάσει τα 12,8 δισ. ευρώ. Υψηλότερα είναι τα νούμερα του δεκαμήνου και σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015, οπότε τα έσοδα από τον τουρισμό είχαν αγγίξει τα 13,7 δισ. ευρώ.

Ο Οκτώβριος του 2017 ήταν άκρως ικανοποιητικός: Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ οι τουριστικές εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 14,2% στο 1,17 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2016 και τα 900 εκατ. ευρώ του Οκτωβρίου του 2015. Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει επίσης αύξηση και στις αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών σε ποσοστό 8,4% μεμονωμένα για τον  Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου η αύξηση στις αφίξεις κυμάνθηκε σε διψήφιο ποσοστό, ήτοι στο 10,1%.

Στη θετική πορεία του τουρισμού αναφέρεται και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η θετική εξέλιξη του τουρισμού το 2017 αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018, καθώς βελτιώσεις στις μεταφορικές υποδομές και εξελίξεις κυρίως στην αγορά αεροπορικών μεταφορών διευρύνουν τις δυνατότητές του».

Στην έκθεση της ΤτΕ, η οποία δόθηκε χθές στη δημοσιότητα γίνεται αναφορά και στη συμβολή του κλάδου ως προς την αποκλιμάκωση της ανεργίας των νέων «λόγω της κλαδικής σύνθεσης της απασχόλησης που ενισχύει την απασχόληση των νέων σε θέσεις που σχετίζονται με τις υπηρεσίες τουρισμού και το εμπόριο», την ίδια στιγμή που όπως αναφέρεται «και οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις τουριστικές επιχειρήσεις είναι θετικές».

Πηγή: newmoney