Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 11:57

Απόδραση στην κοσμοπολίτικη Πάρο

Η Πάρος είναι το από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων με έκταση 186χλμ και με ακτογραμμές που ξεπερνούν τα 110 χιλιόμετρα σε μήκος. Βρίσκεται δυτικά της Νάξου και ανατολικά της Αντιπάρου. 
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά, που βρίσκεται στο κέντρο της δυτικής Ακτής του νησιού . Αυτό που χαρακτηρίζει την πρωτεύουσα της Πάρου είναι τα σπίτια με τους λευκούς τοίχους και τα μπλε παράθυρα αλλά και οι μικρές εκκλησίες που βρίσκονται στο νησί. Περπατώντας τα καλντερίμια του οικισμού θα συναντήσεις το βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αιώνα το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού. Ακόμη στην εξερεύνηση του νησιού μη παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Στο εσωτερικό της σώζεται το αρχαιότερο βαπτιστήριο που συναντάμε στην ορθόδοξη ανατολή.

Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό μουσείο της Πάρου που στεγάζει ένα τμήμα κειμηλίων της Εκατονταπυλιανής .

Ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι όπως ο Λόφος του Κάστρου, το Αρχαίο Νεκροταφείο, το Ασκληπιείο, το Δήλιο, το Ενετικό Κάστρο, ο Λόφος του Κεφάλου και τα Λατομεία.

Η Νάουσα είναι η δεύτερη πιο γνωστή περιοχή της Πάρου που συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η κουζίνα της Πάρου απαρτίζεται από προϊόντα της Θάλασσας και της γης. Σε όλα τα εστιατόρια θα βρείτε ψαρικά, χόρτα, όσπρια μαγειρεμένα πάντα με ελαιόλαδό και με τις πιο φρέσκες πρώτες ύλες.
Τα πιάτα που σίγουρα θα συναντήσετε στην Πάρο είναι η κακαβιά, η γούνα που είναι ένα λιαστό παστό ψάρι, το σαλατούρι (σαλάχι σαλάτα) οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ντοματοκεφτέδες. Ακόμη τα ρεβύθια στο φούρνο, τα αμπελοφάσουλα, η φάβα, οι καραβόλοι, τα κάλφα και η σκορδαλιά δεν λείπουν από κανένα Παριανό τραπέζι.

Εξαιρετικά τυριά συνοδεύουν κάθε νόστιμο πιάτο, και δεν είναι άλλα από την ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι, το τυρί της άρμης, το τουλουμίσιο και η μυζύθρα.
Τα γλυκά που θα συναντήσετε στην Πάρο είναι τα γλυκά του κουταλιού, ραφιόλια, μυζηθροπιτάκια, λαμπροκούλουρα και λαζαράκια, πετιμεζένιοι και σκαλτσούνια.
Το κρασί από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στο νησί έχουν κάνει ακόμα πιο γνωστό το νησί της Πάρου.
Καλό σας Ταξίδι!!!