Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 12:00

Έλενα Κουντουρά: "O τουρισμός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας"

Στη σημασία του τουρισμού στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας στάθηκε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουνουρά σε παρέμβαση της στο συνέδριο CapitalVision τονίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης. Είναι πυλώνας ανάπτυξης και κινητήρια δύναμη για την οικονομία και για την κοινωνία, σημείωσε η υπουργός και συμπλήρωσε ότι συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στο 20% του ΑΕΠ, και στην απασχόληση με σχεδόν 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Όπως είπε η κα. Κουντουρά συνδέεται και υποστηρίζει σχεδόν κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, όπως η πρωτογενής παραγωγή, το εμπόριο, οι εξαγωγές, η προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ίδια στιγμή είπε, ότι είναι ταυτόχρονα η γέφυρα για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην ενέργεια, τις υποδομές, τις μεταφορές, τις νέες τεχνολογίες. 

Αναλύοντας τον στόχο του υπουργείου για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, επισήμανε εκ νέου ότι υλοποιείται μία ολοκληρωμένη και συνεκτική εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική, με πλήρη συντονισμό στο κυβερνητικό έργο και σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις Περιφέρειες, τις τοπικές αρχές, τα επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα.

Στο σημείο αυτό η κ. Κουντουρά εστίασε και στους καρπούς της πολιτικής του υπουργείου τονίζοντας ότι οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού ξεπέρασαν το 7%, σχεδόν διπλάσιοι του μέσου όρου ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού. Το 2015 οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια και το 2016 τα 28 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, όπως εξήγησε, το 2017 είναι θεαματική χρονιά με σημαντική αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη καθώς οι διεθνείς αφίξεις θα αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια.

Η Ελλάδα πλέον είναι παγκοσμίως 2η σε κατά κεφαλήν ταξιδιωτικό πλεόνασμα (1.143 δολάρια), 5η στις κατά κεφαλήν διεθνείς τουριστικές εισπράξεις (1.347 δολάρια), 23η όσον αφορά τα έσοδα και ο 14ος δημοφιλέστερος προορισμός σύμφωνα με την ετήσια έκθεση- βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

 Η μεγάλη αυτή αύξηση του τουρισμού έδωσε ώθηση και αποτυπώθηκε σε σειρά άλλων δεικτών, καθώς μεταξύ άλλων συνέβαλε στην άνοδο του λιανικού εμπορίου τους θερινούς μήνες, και στην αύξηση 20% του τζίρου στις αγορές tax free ξένων επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.

Μεταξύ άλλων ο τουρισμός κυριαρχεί στις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Το ρεκόρ 16ετίας στο ισοζύγιο απασχόλησης με 265 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στο 9μηνο, ενώ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ