Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 22:13

Μια καινοτόμα εφαρμογή προβάλλει τον τουρισμό και τον πολιτισμό του Ζαγορίου

Τις ομορφιές, το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής, αναδεικνύει το "Sense Zagori Project", ένα καινοτόμο έργο, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Ε.Κ.Π.Α. και το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network –ZEN) στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πρόγραμμα μέσα από εφαρμογές και σύγχρονα εργαλεία στοχεύει στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στη δημιουργία κινήτρων, μέσω πρωτότυπων συστημάτων που θα ανταποδίδουν την εμπλοκή του επισκέπτη, στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, στη δημιουργία ευκαιριών για νέα επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας.

Για μία αξιοθαύμαστη προσπάθεια προώθησης του πολιτισμού και του τουρισμού σε μια ιδιαίτερη περιοχή, έκανε λόγο ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ η Αικατερίνη Τζιτζικώστα πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO τόνισε ότι η UNESCO στηρίζει αυτήν την προσπάθεια.

Για καινοτόμα ιδέα που βασίζεται στο ανθρώπινο στοιχείο, τη συνεργασία και συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής και τοπικών φορέων μίλησε και η Άννα Μαρία Κοσμόγλου, η υπεύθυνη προγράμματος από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, ενώ το φυσικό κάλλος και την ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία του Ζαγορίου εξήρε ο δήμαρχος, Βασίλης Σπύρου. «Είναι αγαπημένος προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου, όχι μόνον το χειμώνα αν και μιλάμε για ένα Ζαγόρι δυο ταχυτήτων όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη και τις υπηρεσίες. Προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι συνεχώς», δήλωσε ο κ. Σπύρου. Για το ερευνητικό έργο που αποτελεί στην ουσία μια σύμπραξη ανθρώπων που κατοικούν, ζούν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μίλησε ο Μιχάλης Μεϊμάρης, Διευθυντής Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ), καθηγητής ΕΚΠΑ, ενώ η Μαρία Φιλιππή, Project Manager Sense Zagori Project, Ερευνήτρια ΕΠΙΕΕ εξήγησε τα στάδια της εφαρμογής, «η οποία είναι δωρεάν και μέσα από το κινητό προσφέρει στον χρήστη χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή, χάρτες περιήγησης, προσωποποιημένες πληροφορίες με βάση το προφίλ του χρήστη, αλλά και ψηφιακά παιχνίδια με στοιχεία πολιτισμού δίνοντας κίνητρα και δυνητικούς επισκέπτες. Επίσης, με τη χρήση του κινητού ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση για μέρη και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Για έργο πρότυπο για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους έκανε η Νέλλη Τζάκου - Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Η Εθνική Τράπεζα θα αναλάβει την ολοκλήρωση του συστήματος πληρότητας μέσω αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης. «Στόχος είναι η εξάπλωση του έργου σε όλη την Ελλάδα» τόνισε, ενώ η Σόφη Μυτιληναίου-Δασκαλάκη, μέλος ΔΣ του Ομίλου Μυτιληναίος, ανέφερε τη συμμετοχή του ομίλου στη δεύτερη φάση του έργου. «Αυθεντικές προσπάθειες που κάνουν καλό στον τόπο», χαρακτήρισε το έργο η Μαρίκα Λάμπρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΚΑΥΚΑΣ.

Για τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου προβολής κι επικοινωνίας της προσπάθειας του Sense Zagoti Project μίλησε κι ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος, μιας βάσης δεδομένων μικρομεσαίων Ελλήνων παραγωγών που μέσω του ΑΠΕ ΜΠΕ θα έχουν δυνατότητα προβολής του έργου τους σε Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα, καθώς το Αθηναικό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνεργάζεται με 32 εθνικά πρακτορεία της Ε.Ε. με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας αλλά και της Κίνας. «Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια κι η προώθηση και προβολή μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψύλος.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις (η πρώτη φάση υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος) σε διάστημα 18 μηνών και στηρίζεται σε χορηγίες ύψους 350.000 ευρώ, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το έργο έχει ενταχθεί στα best practises της UNESCO ως εφαρμοσμένη έρευνα, και σχεδιάστηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ-URIAC) και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών για την Εκπαίδευση του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ