Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 19:50

Οι ιστορίες φέρνουν τους πελάτες στα ξενοδοχεία

Τα μυστικά του "Story Telling", της τάσης στο μάρκετινγκ που «το προϊόν πλέον έχει τη δική του ιστορία να αφηγηθεί», αποκάλυψαν διακεκριμένοι ομιλητές, στο πλαίσιο του συνέδριο που διοργανώνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, με θέμα "Νέα Μέσα και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό".

Στη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, ο Φίλιππος Ζαμπέλης, διευθυντής τμήματος υποδοχής στο Costa Navarino, επισήμανε ότι «οι ιστορίες είναι ο τρόπος να προσελκύσεις τον πελάτη και να δεθείς μαζί του συναισθηματικά».

Το παιχνίδι της προσέλκυσης των πελατών κερδίζεται από αυτόν που θα τραβήξει την προσοχή του κοινού και οι ιστορίες που περιβάλλουν, ένα προϊόν, μία υπηρεσία, λειτουργούν ως μαγνήτες, όπως αναφέρθηκε. Πλέον, τα brands αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και, την ίδια στιγμή, πελάτες και ξενοδοχεία διαμορφώνουν το προϊόν. Αναφερόμενος σε έρευνα διεθνούς οίκου, ο κ. Ζαμπέλης τόνισε ότι το 90% των καταναλωτών εμπιστεύεται φίλους και γνωστούς, προκειμένου να επιλέξει μία υπηρεσία ή ένα προϊόν και όχι την προϊοντική διαφήμιση. Μεταξύ άλλων, στο Costa Navarino, όπως είπε, οι υπηρεσίες των SPA περιβάλλονται με τις ιστορίες από το παλάτι του Νέστορα.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η Χριστίνα Μπονάρου, διδάκτωρ του Τμήματος και Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού της Παντείου, υπογράμμισε ότι στην τουριστική βιομηχανία παραβλέπεται το στοιχείο του πολιτισμού. Πως πρόκειται, δηλαδή και για μία πολιτισμική βιομηχανία, ένα πεδίο που συμβάλλει στην αφήγηση ιστοριών. Στον τουρισμό, όπως είπε, η εικόνα προδιαγράφει την πραγματικότητα και, όταν αυτή αποκτήσει νόημα, τότε έχουμε ένα αφηγηματικό τοπίο, ικανό για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του θεατή. "Μπορούμε, όπως ανέφερε, να δημιουργήσουμε εμείς τις ιστορίες και να τις επικοινωνήσουμε, με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Κάνοντας πράξη τη χρήση των εργαλείων του μάρκετινγκ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως τόνισε ο Δημήτρης Γκαρτζώνης, δημοσιογράφος ομιλητής, καθιέρωσε τη νέα της εμπορική ταυτότητα Aegean Islands-Cyclades.Dodecanese, διαφημιζόμενη, μάλιστα, μέσω του Cnn International, με αξιόλογα, όπως είπε αποτελέσματα. Με την κίνηση αυτή, όπως τόνισε, επαναπροσδιόρισε το στίγμα της στον τουριστικό χάρτη και αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες. Οι κινήσεις της Περιφέρειας θα συνεχιστούν και το 2016 και με διαφήμιση στο BBC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ