Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 09:37

Τούρκοι τουρίστες γέμισαν την Θεσσαλονίκη

Πριν από λίγα χρόνια το καλοκαίρι ήταν για τη Θεσσαλονίκη μια νεκρή τουριστική περίοδος. Σήμερα τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα ενώ ειδικά αυτές τις ημέρες, η πόλη έχει κατακλυστεί από χιλιάδες Τούρκους τουρίστες, λόγω της τετραήμερης αργίας που ισχύει στη χώρα τους για το Μπαϊράμι.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε καθόλου τουρισμός το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη ενώ σήμερα τα ξενοδοχεία παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα. Το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη το καλοκαίρι είναι διαφορετικό από αυτό του χειμώνα. Φαίνεται πλέον ότι η πόλη έχει μπει ως προορισμός “στο χάρτη” των τουριστών που πηγαίνουν στη Χαλκιδική, στην Πιερία και σε άλλες τουριστικές περιοχές. “Το καλοκαίρι οι τουρίστες συνδυάζουν την πόλη με το resort. Όσοι επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο από τις γειτονικές χώρες ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτο το κομμάτι του επιχειρηματικού τουρισμού (corporate) που υπάρχει το χειμώνα”, σημείωσε ο κ.Τορνιβούκας.

Η γιορτή για τη λήξη του Ραμαζανίου που άρχισε σήμερα, δημιούργησε ένα κύμα τουριστών που σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

“Από τα στοιχεία που μας έδωσε το τουρκικό προξενείο προκύπτει ότι τις τρεις προηγούμενες ημέρες (Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα), μόνο από το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ πέρασαν περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες”, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας. “Αυτή η μαζική προσέλευση αποτελεί άλλη μια κορύφωση της φιλικής πολιτικής απέναντι στους Τούρκους επισκέπτες που ακολουθήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια”, πρόσθεσε.

“Υπάρχει μεγάλη αύξηση των τουριστών από την Τουρκία σε σχέση με πέρσι”, αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού επιμελητηρίου Β.Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης. “Περίπου 2.500 επιπλέον επισκέπτες ήρθαν από την Τουρκία ενώ ο αναμενόμενος αριθμός άγγιζε τα 1.500 άτομα. Οι Τούρκοι που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, συνδυάζουν την επίσκεψή τους στην πόλη με εκδρομές στη Χαλκιδική, την Ασπροβάλτα και άλλους προορισμούς. Πολλοί επίσης, έρχονται με λεωφορεία από την Αλεξανδρούπολη, όπου παραθερίζουν κάνοντας μονοήμερη εκδρομή. Είναι κυρίως άνθρωποι μεσαίου και υψηλού εισοδήματος”, επισημαίνει ο κ.Συμεωνίδης.

Η αξιοσημείωτα μεγάλη προσέλευση των Τούρκων γίνεται εμφανής κυρίως στα σύνορα. Παρόλο που οι πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών είναι πλήρεις, η “εικόνα” στο Τελωνείο των Κήπων, στον Έβρο είναι αυτή που αναδεικνύει ακόμη καλύτερα την μεγάλη εισροή Τούρκων τουριστών που έχουν προορισμό την Ελλάδα. “Αυτές τις ημέρες η αύξηση είναι σημαντικά μεγάλη και δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του κόσμου λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών”, υπογραμμίζει η αναπληρώτρια διευθύντρια του τελωνείου Κήπων Χρυσή Μπενάζη. Σύμφωνα με την κ.Μπενάζη οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από 3 άτομα, αριθμός που κανονικά αντιστοιχεί σε προσωπικό “εκτάκτου ανάγκης” ενώ συνολικά οι εργαζόμενοι είναι 30 άτομα.