Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014 11:02

Χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση κινητών στο αεροπλάνο

Χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση κινητών στο αεροπλάνο

Πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού; Επιτρέπεται η αποστολή μηνυμάτων ή ακόμα και φωνητικής κλήσης εν πτήσει;

Το Conde Nast Traveller μας δίνει τις απαντήσεις σε πέντε σημαντικά ερωτήματα, που έχουν απασχολήσει όλους τους επιβάτες μιας πτήσης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το κινητό μου στο αεροπλάνο;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι και όχι. Από τις 31 Οκτωβρίου του 2013, η χρήση συσκευών όπως το iPhone και τα tablet επιτρέπεται σε πτήσεις εντός των ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι το κινητό σας είναι σε flight mode κατά την τροχοδρόμηση, την απογείωση και την προσγείωση.

Ένας αυξανόμενος αριθμός αεροπορικών εταιρειών προσφέρουν στους επιβάτες τους ασύρματο δίκτυο εν πτήσει, έτσι είναι ασφαλής η ενεργοποίηση του Wi-Fi μετά την ανακοίνωση ότι το αεροσκάφος έχει ανέβει πάνω από 10.000 πόδια. Οι επιβάτες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τη σύνδεση του κινητού του τηλεφώνου, αλλά ο κανόνας αυτός αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών έχει προτείνει στις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν στους επιβάτες να επικοινωνούν μέσω των συνδέσεων τους. Ακόμη, όμως κι αν αυτό εγκριθεί, μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες θα είναι σε θέση να αποφασίσουν αν θα ήθελαν να το επιτρέψουν.

Μπορώ να στείλω γραπτό μήνυμα;

Όχι ακριβώς. Δεδομένου ότι οι επιβάτες εξακολουθούν να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την σύνδεση των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών τους, δεν μπορούν να στείλουν και γραπτά μηνύματα. Κάθε επικοινωνία πρέπει να βασίζεται σε ασύρματη σύνδεση, με app, όπως το WhatsApp ή το Viber, που δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής sms. Φυσικά, αν η πτήση σας έχει Wi-Fi, μπορείτε επίσης να στείλετε email, να κάνετε tweet και να ενημερώσετε τη σελίδα σας στο Facebook.

Μπορώ να τηλεφωνήσω;

Προς το παρόν, αυτό δεν επιτρέπεται. Οι απόψεις των επιβατών πάνω σε αυτό το ζήτημα διίστανται, αφού πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να επιτραπεί η φωνητική κλήση, ενώ άλλοι το θεωρούν ενοχλητικό και χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που επιτρέπουν κλήσεις εν πτήσει;

Ναι, πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν την πραγματοποίηση κλήσεων εν πτήσει, αν και πολλές από αυτές προσφέρουν την υπηρεσία αυτή μόνο σε επιλεγμένα δρομολόγια. Ανάμεσα τους οι Emirates, Etihad, Lufthansa και Qantas. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει σημαντικά περιστατικά που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πώς θα φορτίζω το κινητό μου;

Οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν όλο και περισσότερα πρίζες για την φόρτιση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες προσφέρουν ακόμα και πρακτικές USB συνδέσεις στα καθίσματα.
πηγή: news.gr