Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 12:54

Salty Bag: Όταν η τσάντα έχει ταξιδέψει περισσότερο από τον ταξιδιώτη … !!!

Συνέντευξη στον Γιάννη Παναγόπουλο

Ανακάλυψα το site των Salty Bag ένα βράδυ εκεί που έκανα το κλασικό χαλαρωτικό σερφάρισμα. Αμέσως έψαξα τα στοιχεία επικοινωνίας για να έρθω σε επαφή και να παρουσιάσω αυτή την πρωτοποριακή προσπάθεια 6 παιδιών που αγαπούν την ιστιοπλοΐα. Κάθε τσάντα ξεκινάει από την Κέρκυρα μέσα σε ένα κουτί που θυμίζει την συσκευασία του παραδοσιακού βουτύρου της Κέρκυρας και κουβαλάει τα αρώματα και τα συναισθήματα από όλα τα ταξίδια που έχει κάνει. Δεν θα σας πω τίποτα άλλο γιατί μου τα είπε όλα ο Στρατής Ανδρεάδης. Απολαύστε τον.

info: Ο Στρατής Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.  Από ηλικία 5 ετών κάνει ιστιοπλοΐα και κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα ζωής τους έχει υπάρξει περισσότερες ώρες στην θάλασσα παρά στη στεριά.  Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Northeasternστην Βοστώνη και στη συνέχεια  με την ομάδα του “Dark & StormypoweredbyAtalanti” τρέχει σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες MatchRacingστην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Παράλληλα το 2011 υπήρξε ένας από τους εμπνευστές του θεσμού του SpetsesClassicYachtRaceκαι το 2014 ξεκίνησε το CorfuClassicYachtRace.  Το 2013 μαζί με τον Σπύρο Ντάικο και την Χρύσα Χαλικιοπούλου ίδρυσε την εταιρεία SaltyBagμε έδρα την Κέρκυρα και αντικείμενο την κατασκευή τσαντών και ειδών ταξιδιού από παροπλισμένα ιστιοπλοϊκά πανιά.  Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της SaltyBag, η ομάδα, λάνσαρε πρόσφατε την πρωτοποριακή σειρά RoadtoRio, τα έσοδα της οποία θα δοθούν στην στήριξη τριών Ελληνικών ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016. 




Πώς προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε μια τέτοιου είδους επιχείρηση;

Η ιδέα ξεκίνησε από την Κέρκυρα. Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε αυτό το πανέμορφο νησί του Ιονίου. Μάλιστα, οι 2 από εμάς, έχουμε καταγωγή από εκεί ( Χρύσα, Σπύρος )ενώ ο εγώ είναι από την Αθήνα. Τον Γενάρη του 2013,  επισκέφθηκα την Κέρκυρα για ένα ναυταθλητικό σεμινάριο, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κερκύρας. Εκεί γνωρίστηκα με τον Σπύρο Ντάικο όπου μέσα από τις πρώτες μας συζητήσεις, συνειδητοποιήσαμε ότι εκτός από την αγάπη μας για τη θάλασσα, μας «ενώνει» η αγάπη για τα πανιά, αυτούς τους «ζωντανούς οργανισμούς», που κρύβουν τη δική τους ιστορία, όντας πολυταξιδεμένα στις ελληνικές θάλασσες. Ο ίδιος με έφερε σε επαφή  με τη Χρύσα Χαλικιοπούλου και έτσι σχηματίστηκε αυτή η ιδρυτική ομάδα της Salty Bag που επίσημα πια συστήθηκε τον Μάρτιο του 2013.

Ποια είναι η πηγή των πρώτων υλών; Ο κόσμος της Κέρκυρας σας βοηθάει; (στη συγκέντρωση πρώτων υλών – πανιά;)

Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου που μας δωρίζει πανιά.  Είναι τόσο χαρούμενοι που αυτά τα πανιά τα οποία δεν κάνουν πια για τα ταξίδια ιστιοπλοΐας δεν θα πεταχτούν ή θα καούν – γιατί δυστυχώς αυτό γίνονταν μέχρι σήμερα με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον!  Μέσω του προγράμματος “donate a sail” ο κόσμος μας δίνει τα πανιά και εμείς καταγράφουμε τις ιστορίες, του επιστρέφουμε μία τσάντα δώρο καθώς και έκπτωση για την επόμενη αγορά.  Βέβαια από επιχειρηματική άποψη ίσως και να μας συνέφερε πολύ περισσότερο να παίρνουμε ρολά με έτοιμα πανιά από την Κίνα γλιτώνοντας την χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία της συντήρησης και επεξεργασίας αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στην φιλοσοφία της Salty Bag.  Εμείς επιμένουμε σε εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητες τσάντες, ραμμένες στην Κέρκυρα από ταλαντούχες τεχνίτριες.  Οπου μπορούμε χρησιμοποιούμε και υλικά από μικρές ελληνικές εταιρείες – όπως στην περίπτωση των ιμάντων που χρησιμοποιούμε και προέρχονται από μία οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Μεταμόρφωση στην Αττική που κάνει αυτή την δουλειά για 3 γενιές!

Πόσοι εργάζονται ή εμπλέκονται στο όλο εγχείρημα;

Είμαστε μια δυνατή ομάδα 6 ατόμων , ωστόσο το δίκτυο προμηθευτών μας περιλαμβάνει πολύ περισσότερα άτομα και για αυτό είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς

Πείτε μας με λίγα λόγια τα στάδια από τα οποία περνάει ένα πανί μέχρι να «μεταμορφωθεί» σε τσάντα.

Τα πανιά έρχονται σε εμάς και αφού γίνει η απαραίτητη καταγραφή ,πλένονται μέσα από μία ειδική διαδικασία και στεγνώνουν.  Μετά ανάλογα με το μοντέλο της τσάντας κόβονται στο χέρι και στην συνέχεια, πάλι στο χέρι ράβονται.  Παρόλο που λέμε συνέχεια ότι είναι όλο φτιαγμένες στο χέρι, ο κόσμος όταν το βλέπει από κοντά εντυπωσιάζεται γιατί πλέον είναι πραγματικά λίγα τα πράγματα που έχουμε που μπορούμε να πούμε ότι είναι χειροποίητα.

Γιατί να αγοράσει κανείς μια τέτοια τσάντα ή σακίδιο;

Διότι θα έχει μαζί του ένα ξεχωριστό αντικείμενο που φτιάχτηκε με μεράκι και αγάπη, ειδικά για τον καθένα. Κάθε Salty Bag συμβολίζει την ιστορία που κουβαλά το πανί της κάθε τσάντας– τις περιπέτειες που έζησε, τα μέρη που ταξίδεψε και τα ναυτικά μίλια που ακολούθησε και πλέον o νέος ιδιοκτήτης θα καταγράφει τη δική του ιστορία.

Η τσάντα είναι περισσότερο ταξιδεμένη από τον ιδιοκτήτη. Πιστεύετε πως αυτό αποτελεί πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και πρόσκληση για ταξίδια;

Κάθε ταξίδι αποτελεί πρόκληση. Για μας η Salty Bag μπορεί να αποτελέσει το μέσο που θα απελευθερώσει τον ιδιοκτήτη και θα του δώσει τη δυνατότητα να διευρύνει τους ορίζοντες του, μέσα από τα ταξίδια που θα κάνει με αυτή και θα τον συντροφεύει.



 Ποια είναι τα σχόλια των πελατών σας όταν παραλαμβάνουν την τσάντα τους;

Τα  σχόλια είναι ιδιαιτέρως θετικά και αρκετά , ομολογουμένως, συγκινητικά! Όπως ενός κυρίου που μας εξομολογήθηκε ότι αγόρασε την τσάντα “Ascania” ( σ.σ. Ασκανιά=μια μικρή συστάδα ακατοίκητων νησιών νότια της Σαντορίνης ) καθώς ήταν το μέρος που έκανε ,εν πλω, πρόταση γάμου στη γυναίκα του. Το μοττο μας ειναι «we love making bags that you love» και όντως η μεγαλύτερη επιβράβευση ειναι τα mails που λαμβάνουμε όταν έχουν παραλάβει την  Salty Bag τους, διαβάζουν την ιστορία της και ξεκινούν να γράψουν πλέον την δική τους.

Συνήθως σε τι κοινό απευθύνεστε; Τι ηλικίες αγοράζουν τις τσάντες;

Στόχος μας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των ηλικιών και να δημιουργούμε προϊόντα με τα οποία θα «δεθούν» και θα τα αγαπήσουν. Το 33% των πωλήσεων πραγματοποιήθηκε από ξένους, το προφίλ του πελάτη της Salty Bag είναι μεταξύ 25-45, upwardly mobile, που ταξιδεύει τουλάχιστον 1-2 φορές  τον χρόνο. Τα πρώτα στοιχεία απο τις πωλήσεις είναι ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν μια δυναμική και κυρίως μια μεγάλη αγάπη προς το προϊόν και την φιλοσοφία του. Πάνω από το 50% των πελατών έχουν ήδη πάνω από μια Salty Bag. Τα αγαπημένα μοντέλα για το 2013  από την classic series, ήταν η «Marina» και η «Parapola».

 Δώστε μας 5 λέξεις με τις οποίες χαρακτηρίζεται αυτό το εγχείρημα.

Μεράκι, φιλότιμο, ευαισθησία, δημιουργία και θάλασσα

 Τι σχέδια έχετε για το μέλλον, πείτε μας δυο λόγια για αυτά

Επι του παρόντος προωθούμε τη συλλογή «Road to Rio» που λανσαρίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και αποτελείται από αντικείμενα και μοντέλα, φτιαγμένα από πανιά που χάρισαν τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Τα κέρδη από την σειρά θα πάνε σε ιστιοπλόους που θα αγωνιστούν με τα χρώματα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο. Στους μακροπρόθεσμους στόχους για αυτό το έτος περιλαμβάνεται α)η αύξηση του δικτύου πωλήσεων, β)να ενταθούν τα ανοίγματα προς το εξωτερικό. Παράλληλα στόχοι, είναι να σωθούν, όσο περισσότερο γίνεται από τα 285.000 τετραγωνικά μέτρα πανιών, που σε αντίθετη περίπτωση, καίγονται με τεράστια επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Είναι προσοδοφόρα επιχείρηση; Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτή η προσπάθεια αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής και επιτυχίας μέσα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύουμε;

Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο και χρειάζεται καθημερινή δουλειά και μόχθο για να μπορεί κανείς να αντεπεξέλθει και στην ροή της καθημερινότητας αλλά παράλληλα να μείνει πιστός στους στόχους και τις αξίες. Η πρώτη χρονιά ηταν μια δύσκολη χρονιά όπως φαντάζομαι οτι είναι για πολλές νέες και μικρές επιχειρήσεις. Καταφέραμε να έχουμε μια σημαντική παρουσία στο εξωτερικό που ηταν ένας απο τους στόχους μας, καθώς και να βγάλουμε τρεις ολοκληρωμένες σειρές: την "Classic series", την "Overcast series" και πολύ πρόσφατα τη "Road to Rio" σειρά. Με αυτήν την έννοια, είμαστε πολυ ικανοποιημένοι για να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην επόμενη χρονιά. Με τον Σπύρο και την Χρύσα είμαστε μια εξαιρετικά δεμένη ομάδα που δουλεύουμε πάνω απο 12 ώρες την ημέρα μαζί, οπότε αυτη η αγάπη για τη Salty Bag μας ενώνει και μας δίνει δύναμη.



 Δώστε μας κάποια στοιχεία για τις εντυπώσεις και τα σχόλια  που εισπράττετε για την φιλοπεριβαλλοντική πρακτική που χαρακτηρίζει τη “Salty Bag” ;  

Βασικός Πυλώνας της φιλοσοφίας της Salty Bag είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε  οτι μια εταιρεία πρέπει όχι μόνο να προστατεύει το περιβάλλον αλλα και να επιστρέφει κάτι στην κοινωνία που δραστηριοποιείται. Η βασική έννοια που μας αντιπροσωπεύει είναι το upcycling, το οποίο περιφραστικά στα ελληνικά μπορεί να εξηγηθεί, ως η προσπάθεια να δώσουμε ζωή σε ένα απόρριμμα, «εξελίσσοντας» σε κάτι χρηστικό, που μας χρησιμεύει καθημερινά και όχι απλά να το ανακυκλώσουμε. Επίσης, να το «μεταμορφώσουμε¨ σε ένα προϊόν που έχει ιστορία και μπορεί να αποκτήσει και νέα ιστορία από αυτόν που το αγοράζει. Και βλέπουμε τελικά, ότι όλη αυτή προσπάθεια επικροτείται από τον κόσμο που μας στηρίζει!

Πού μπορεί κανείς να βρει την δική του Salty Bag;

Online με απευθείας αγορά στο eshop www.saltybag.com με αντικαταβολή ή μέσω πιστωτικής αλλά και στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη , στα καταστήματα Freeshop (Αθήνα και Μύκονος), On the deck (Σπέτσες) και στο εργαστήρι της Salty Bag στην Κέρκυρα (Ερωτόκριτου Μωραΐτου 14).