Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 08:21

Culture Critic: Τα πιο γραφικά χωριά της Ευρώπης - Δύο ελληνικά στη λίστα (pics)

H Ευρώπη είναι μία ήπειρος με βαθιά ιστορία και παράδοση. Πολλές από τις πόλεις και τα χωριά της κουβαλάνε αιώνες ύπαρξης και επιδεικνύουν μία αισθητική με βαθιές ρίζες στο παρελθόν.

Σε πρόσφατη λίστα του λογαριασμού Culture Critic στο Twitter με τις πιο γραφικές πόλεις και χωριά της Γηραιάς ηπείρου, ξεχώρισαν και δύο προορισμοί από την Ελλάδα, για την αισθητική αρχιτεκτονική και ρυμοτομία τους, αλλά και για την ιδιαίτερη τοποθεσία τους.

Σύμφωνα με το reader, οι 3 κορυφαίοι προορισμοί της λίστας φαίνονται πραγματικά σαν να έχουν βγει από τις σελίδες παραμυθιού:

1. Freudenberg, Γερμανία

Το ασύγκριτο χωριό του Freudenberg απλώνεται σαν σκηνή από ιστορία των αδελφών Γκριμ. Χαρακτηριστικό δείγμα βαυαρικής αισθητικής, αποτελείται από τριγωνικά σπιτάκια σε αυστηρή παράταξη, με λευκούς τοίχους και γκρίζες σκεπές. Τον χειμώνα το χωριό δένει τέλεια με το χιονισμένο τοπίο, ενώ το καλοκαίρι, το φως του ήλιου λούζει τις σκεπές των σπιτιών, που μοιάζουν ντυμένες με φύλλα χρυσού.

2. Biertan, Τρανσυλβανία, Ρουμανία

Αυτό το παραμυθένιο χωριό της Τρανσυλβανίας βρίσκεται κρυμμένο στα άνοιγμα μεταξύ των καταπράσινων λόφων της περιοχής, και στέκει ως ένα από τα πιο σημαντικά δείγματα της σαξονικής παράδοσης. Στην μέση ενός κύκλου που διαγράφουν τα παραδοσιακά σπιτάκια από πέτρα και κόκκινο κεραμύδι, δεσπόζει η εκκλησία-φρούριο του χωριού.

Είχε χτιστεί τόσο ως τόπος λατρείας όσο και ως καταφύγιο σε καιρούς πολέμου, με τα οχυρωματικά έργα και τους πύργους γύρω από το κεντρικό κτίριο να συνθέτουν μία αντιφατική αλλά και μοναδική εικόνα.

3. Eguisheim, Γαλλία

Στον αντίποδα βρίσκουμε ένα χωριό που «ενσαρκώνει» το μεράκι. Το χωριό Eguisheim κρατάει από τον Μεσαίωνα, και βρίσκεται στα υψίπεδα της Γαλλικής Αλσατίας, κοντά στις όχθες του Ρήνου. Τα σπίτια του χωριού έχουν διατηρήσει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της εποχής, με τους εμφανείς σκελετούς από ξύλο και τους ορόφους που προεξέχουν πάνω από τα λιθόστρωτα δρομάκια, ενώ η φυσική κάμψη που έχουν υποστεί από το χρόνο και η ποικιλία των χρωμάτων τους, δίνουν μία εικόνα καρικατούρας από μυθιστόρημα.

Δύο ελληνικοί προορισμοί ξεχώρισαν στη λίστα:

Αιτωλικό, Αιτωλοακαρνανία

Το Αιτωλικό βρέθηκε την όγδοη θέση, ως η μοναδική κωμόπολη της Ελλάδας που είναι χτισμένη μέσα σε λίμνη. Γνωστό και ως «Μικρή Βενετία», η γραφική κωμόπολη απαντάται καταμεσής της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, και καταλήγει σε δύο σημεία στον ηπειρωτικό κορμό, μέσω των απολήξεων του παραλιακού οδικού άξονα. Πέρα από τη δική της γραφική γοητεία, με τα χαμηλά λευκά σπίτια και τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές, η κωμόπολη έχει την τύχη να περιβάλλεται από πανέμορφους υγροβιότοπους, που σφύζουν από ζωή, ενώ μάλιστα, φιλοξενούν και είδη απειλούμενα με εξαφάνιση. Ταυτόχρονα. αποτελούν κορυφαία σημεία για ψάρεμα.

Καστράκι, Τρίκαλα

Θέση στη λίστα βρήκε και το χωριό Καστράκι, που «κρέμεται» κάτω από τον μοναδικό στην Ελλάδα γεωλογικό σχηματισμό των Μετεώρων. Αν και πιο γνωστή στην περιοχή είναι η Καλαμπάκα, το μεγάλο αυτό χωριό κερδίζει στη σύγκριση λόγω της αμφιθεατρικής του διάταξης κάτω από τη σκιά του γιγάντιου βράχου, αλλά και της αρμονικής εικόνας που συνθέτει η ομοιόμορφη αρχιτεκτονική και αισθητική των σπιτιών του. Φτάνοντας στο Καστράκι θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πλατώματα, χαράδρες και τα γνώριμα ψηλόλιγνα βράχια που σηκώνονται προς τον ουρανό μέσα από καταπράσινα δάση.

➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr