Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 08:38

Oικονομικοί χειμερινοί προορισμοί στην Ευρώπη για μια σύντομη απόδραση (pics)

Oικονομικοί χειμερινοί προορισμοί στην Ευρώπη για μια σύντομη απόδραση (pics)
Shutterstock, Μπρατισλάβα

Ονειρεύεστε ένα ταξίδι στη χειμωνιάτικη Ευρώπη;

Είτε σας αρέσουν οι ιστορικές πλατείες και τα εντυπωσιακά κάστρα που μοιάζουν βγαλμένα από κινηματογραφικά σετ, είτε θέλετε να χαλαρώσετε σε ιαματικά λουτρά, είτε προτιμάτε τις βόλτες στη χειμωνιάτικη φύση, υπάρχουν πολλές όμορφες πόλεις που μπορούν να σας προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μία περιουσία.

Ιδού σύμφωνα με το travelgo μερικές ιδέες για low budget χειμερινά ταξίδια στην Ευρώπη.

Κρακοβία, Πολωνία

Μια θαυμάσια παλιά πόλη που θυμίζει υπαίθριο μουσείο, η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης και γραφικές γειτονιές με ωραία ατμόσφαιρα σάς περιμένουν στην Κρακοβία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας που θα σας γοητεύσει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της. Η Κρακοβία υπήρξε πρωτεύουσα της χώρας μέχρι τον 16ο αιώνα και σε αντίθεση με τη Βαρσοβία, η οποία ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ίδια υπέστη ελάχιστες καταστροφές, διατηρώντας τα υπέροχα κτήρια της που συνδυάζουν την αναγεννησιακή, τη γοτθική και την μπαρόκ αρχιτεκτονική.

Τι θα δείτε: Ξεκινήστε με έναν περίπατο στην Παλιά Πόλη (Stare Miasto) με τη μοναδική αρχιτεκτονική. Εδώ θα δείτε τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, τη Rynek Glowny, η οποία μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφικό σκηνικό. Επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο της Κρακοβίας στο παλάτι Krzysztofory ή το Μουσείο Czartoryski, που στεγάζει σημαντικά έργα ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών. Στη συνέχεια, περπατήστε στην περίφημη Βασιλική Οδό, χαζεύοντας τα ιστορικά κτήρια και ανεβείτε στο λόφο Wawel με το παραμυθένιο κάστρο. Οργανώστε μια εκδρομή στα εντυπωσιακά Αλατορυχεία Wieliczka, που απέχουν μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της Κρακοβίας, αλλά και μια επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, που βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. δυτικά της πόλης.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Αγκαλιάζοντας τον επιβλητικό Δούναβη, με τους λόφους της Βούδας στα δυτικά και την Πέστη στα ανατολικά, η Βουδαπέστη είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Με μπαρόκ, νεοκλασικά και μοντέρνα στοιχεία, γραφικές γέφυρες, μουσεία γεμάτα με θησαυρούς και ρομαντικά ποταμόπλοια να προσφέρουν εκδρομές στον γραφικό Δούναβη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας αποτελεί ένα στολίδι, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Τι θα δείτε: Διασχίστε την εντυπωσιακή Γέφυρα των Αλυσίδων και ανεβείτε με τα πόδια ή με το γραφικό τελεφερίκ στην περιοχή του Κάστρου, στη Βούδα, που είναι πλούσια σε αξιοθέατα (προστατεύεται από την UNESCO). Επισκεφθείτε το Βασιλικό Παλάτι, όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, τη νεογοτθική εκκλησία Matthias με τα εξαιρετικής ομορφιάς βιτρό και τοιχογραφίες, καθώς και τον Πύργο των Ψαράδων με τους επτά πυργίσκους απ' όπου θα απολαύσετε μια μαγευτική θέα στην Πέστη. Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο στις όχθες της Πέστης είναι ένα μνημείο-σύμβολο της πόλης και δεν γίνεται να το χάσετε. Κάντε πατινάζ στο τεράστιο υπαίθριο παγοδρόμιο που στήνεται στο πάρκο Városligeti και στη συνέχεια ζεσταθείτε σε ένα από τα διάσημα ιαματικά λουτρά της πόλης, όπως τα Szechenyi Baths και τα Gellért Baths. Το βράδυ, βγείτε για ποτό στα ruin bars ή αλλιώς τα μπαρ-ερείπια που στεγάζονται σε εγκαταλελειμμένα κτήρια της πόλης.

Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Αν και βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναδεικνύεται στον τουριστικό χάρτη ως ένας ελκυστικός και εναλλακτικός προορισμός. Η Μπρατισλάβα είναι η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μικρές και οικονομικές αποδράσεις, πέρα από τα συνηθισμένα. Η μαγεία του Δούναβη, η μπαρόκ αρχιτεκτονική, τα εμβληματικά σοσιαλιστικά κτήρια, το κάστρο με την πανοραμική θέα, τα αμέτρητα μουσεία και η νεανική ατμόσφαιρα από τους χιλιάδες φοιτητές, κάνουν την πόλη να ξεχωρίζει. Μάλιστα, μπορείτε να τη συνδυάσετε εύκολα με τη Βιέννη, από την οποία απέχει μόλις μία ώρα οδικώς.

Τι θα δείτε: Η βόλτα στη γοητευτική Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα θα σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι το μεσαιωνικό κάστρο Bratislavsky Hrad που στέκει πάνω από την πόλη αγναντεύοντας τα νερά του Δούναβη. Αφού περιηγηθείτε στους κήπους με τα αγάλματα και θαυμάσετε την υπέροχη θέα, θα εισέλθετε στα ενδότερά του, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου Σλοβακίας. Η Μπρατισλάβα έχει πολλά και ιδιαίτερα μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε. Το Μουσείο της Πόλης, το Μουσείο των Όπλων στον πύργο του Αγίου Μιχαήλ, το Μουσείο των Ρολογιών, που φιλοξενεί ρολόγια αντίκες από τον 17ο αιώνα, αλλά και το μπαρόκ Pálffy Palace με τους εντυπωσιακούς διαδρόμους με τους καθρέφτες είναι τα σημαντικότερα.

Βουκουρέστι, Ρουμανία

Πρωτεύουσα, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι είναι ένας από τους πιο προσιτούς και δημοφιλείς προορισμούς για city break στα Βαλκάνια, αφού θεωρείται οικονομικό και απροσδόκητα όμορφο. Το «Παρίσι της Ανατολής», όπως το αποκαλούν, ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά αξιοθέατα και μνημεία του, το όμορφο ιστορικό κέντρο του και τα τεράστια πάρκα του.

Τι θα δείτε: Το διασημότερο αξιοθέατο είναι το Παλάτι της Βουλής, χτισμένο τη δεκαετία του 1980. Το μεγαλύτερο κτήριο βουλής στον κόσμο στεγάζει το Ρουμανικό Κοινοβούλιο, καθώς και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Κάντε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο με τα πλακόστρωτα μεσαιωνικά δρομάκια και τα καλοδιατηρημένα κτήρια. Εντυπωσιακή είναι και η Αψίδα του Θριάμβου, χτισμένη στη σημερινή μορφή της το 1935 με πρότυπο την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και το παλάτι Romanian Athenaeum, το οποίο ανεγέρθηκε το 1888 και σήμερα στεγάζει το Μέγαρο Μουσικής της πόλης. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το Herastrau, το οποίο αποτελεί μια τεράστια έκταση με λίμνες και ένα νησάκι. Οι λεωφόροι Calea Victoriei και Soseaua Kiseleff, αλλά και η μεσαιωνική συνοικία Lipscani, είναι ιδανικές για απολαυστικές βόλτες.

➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr