Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 08:09

CNN: Οι 10 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για τους λάτρεις του ποδηλάτου (pics)

CNN: Οι 10 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για τους λάτρεις του ποδηλάτου (pics)
Maremagnum/Photodisc/Getty Images

Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους με όχημα το ποδήλατό τους ή να εξερευνήσουν με ποδήλατο τις ομορφιές του τόπου που επισκέπτονται.

Πέρα από τα οφέλη για την υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον που προσφέρει, η ποδηλασία είναι ένας διαφορετικός τρόπος να ανακαλύψεις μια πόλη και τα μυστικά της, να απολαύσεις το τοπίο και τη φύση και να δεις τα αξιοθέατα με άλλο μάτι, αναφέρει το travelgo.

Ακολουθούν 10 από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου για τουρίστες, αλλά και ντόπιους, που τους αρέσει το ποδήλατο, όπως τις παρουσιάζει το CNN Travel σε πρόσφατο αφιέρωμά του.

Αμβέρσα, Βέλγιο

Η Αμβέρσα προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό ιστορικών μνημείων, μοντέρνας αρχιτεκτονικής και μουσείων παγκόσμιας κλάσης, ενώ διαθέτει και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια σχετικά επίπεδη και φιλική προς το ποδήλατο πόλη, η οποία περιβάλλεται από πολύ πράσινο. Η Αμβέρσα κατατάσσεται στην τρίτη θέση στον πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Δείκτη Ποδηλατικών Πόλεων.

Βέρνη, Ελβετία

Η διαδρομή της πόλης της Βέρνης δίνει στους ποδηλάτες την ευκαιρία να γνωρίσουν γειτονιές όπως το Kirchenfeld (περιοχή των μουσείων). Είναι 15 χιλιόμετρα με περίπου 200 μέτρα αλλαγή υψομέτρου. Η διαδρομή UNESCO Tour (60 χλμ.) ξεκινά από την Παλιά Πόλη της Βέρνης και οδηγεί στο Rose Garden, ένα δημοφιλές σημείο για φωτογραφίες με θέα που κόβει την ανάσα. Περνάει επίσης από τον καθεδρικό ναό της Βέρνης και το βουνό της πόλης, το Gurten, πριν καταλήξει σε πιο αγροτικές περιοχές.

Κοπεγχάγη, Δανία

Είναι γνωστό ότι οι Δανοί παίρνουν στα σοβαρά την ποδηλατική τους κουλτούρα και τα στατιστικά το επιβεβαιώνουν. Περίπου το 70% είναι κάτοχοι ποδηλάτου, σύμφωνα με το Danish Center of Cycling Knowledge, ενώ περίπου το 45% των μετακινήσεων στην περιοχή της Κοπεγχάγης γίνονται με ποδήλατο. Η Κοπεγχάγη διαθέτει 385 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομους, σύμφωνα με το VisitDenmark.com. Για όσους αγαπούν το design, υπάρχει μια διαδρομή 22 χιλιομέτρων που καλύπτει τα κτήρια του καινοτόμου αρχιτέκτονα Bjarke Ingels. Επίσης, προτείνεται η διαδρομή Harbour Circle, η οποία προσφέρει 13 χιλιόμετρα παραθαλάσσιων τοποθεσιών.

Λειψία, Γερμανία

Πολλές γερμανικές πόλεις διεκδικούν αξιοζήλευτες θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ποδηλατικών Πόλεων. Μία από αυτές είναι η Λειψία. Το 1990, η Λειψία είχε 70 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μονοπατιών. Οι ταξιδιώτες μπορούν να ποδηλατήσουν και να αφήσουν το ποδηλατό τους ακριβώς απέναντι από κορυφαία αξιοθέατα, όπως η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Μελβούρνη, Αυστραλία

Η Μελβούρνη διαθέτει περισσότερα από 135 χιλιόμετρα διαδρομών εντός και εκτός δρόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Capital City Trail, όπου οι ποδηλάτες μοιράζονται τα 29 χιλιόμετρά του με τους πεζούς. Η συγκεκριμένη διαδρομή κυκλώνει το κέντρο της πόλης και περνά από κάποια ανατολικά και βόρεια προάστια. Το Maribyrnong River Trail οδηγεί τους ποδηλάτες στο Flemington Racecourse, έναν σημαντικό χώρο ιπποδρομιών, καθώς και στο Pipemakers Park, όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα ιστορικά κτήρια και τους υγροτόπους.

Μόντρεαλ, Καναδάς

Από τη δεκαετία του 1980, το Μόντρεαλ έχει επενδύσει σε υποδομές ποδηλάτων με μονοπάτια και λωρίδες εκατοντάδων χιλιομέτρων. Μάλιστα, η πόλη σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 200 χιλιόμετρα προστατευμένων, αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ποδήλατο σε έξι από τα πιο αγαπημένα πάρκα του Μόντρεαλ: το διάσημο Mount Royal, καθώς και τα Parc Frédéric-Back, Parc Jarry, Parc Jean-Drapeau, Parc Maisonneuve και Île-de-la-Visitation στον ποταμό Prairies.

Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Πολλές από τις καλύτερες πόλεις για ποδηλασία βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά και οι Η.Π.Α δεν πάνε πίσω, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα bike friendly πόλης το Σαν Φρανσίσκο. Η πόλη διαθέτει περίπου 747 χιλιόμετρα στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της, εκ των οποίων τα 195 είναι προστατευμένα.

Στρασβούργο, Γαλλία

Στη «Γαλλική Πρωτεύουσα Ποδηλασίας», το Στρασβούργο, υπάρχουν περίπου 600 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, σύμφωνα με το γραφείο τουρισμού της πόλης, ενώ υπολογίζεται ότι το 16% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ποδήλατα. Και οι τουρίστες μπορούν να μπουν στη δράση. Τουλάχιστον 6.000 ποδήλατα είναι διαθέσιμα σε σταθμούς self-service όλο το εικοσιτετράωρο. Το Vélhop είναι η κύρια υπηρεσία κοινής χρήσης ποδηλάτων στην πόλη, προσφέροντας από συμβατικά και παιδικά μέχρι ηλεκτρικά ποδήλατα.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Το Τελ Αβίβ έχει όλα όσα χρειάζεται για να χαρακτηριστεί παράδεισος για ποδηλάτες. Διαθέτει επίπεδη τοπογραφία όπως η Κοπεγχάγη, αλλά προσφέρει πιο ζεστό και ηλιόλουστο καιρό. Η πόλη προβάλλει την εξοικονόμηση χρόνου που μπορεί να προσφέρει η ποδηλασία στους επισκέπτες. Για παράδειγμα, μια βόλτα από την πλατεία Rabin, την κεντρική πλατεία στο Τελ Αβίβ, μέχρι το καταπράσινο πάρκο HaYarkon είναι περίπου επτά λεπτά. Η δημοφιλής παραλία Gordon Beach βρίσκεται επίσης σε μικρή απόσταση με το ποδήλατο.

Ουτρέχτη, Ολλανδία

Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ποδηλατικών Πόλεων. Η Ουτρέχτη διαθέτει πολλά πάρκα, κανάλια, μουσεία και ιστορικά κτήρια, χωρίς τα πλήθη του Άμστερνταμ - και όλα αυτά συνδέονται με ποδηλατόδρομους. Η πόλη των περίπου 362.000 κατοίκων είχε 420 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων το 2021. Επίσης, ισχυρίζεται ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο χώρο στάθμευσης ποδηλάτων στον κόσμο στον Κεντρικό Σταθμό (12.500 ποδήλατα).

➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr