Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 08:01

Lonely Planet: Οι 10 καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ευρώπη (pics)

Lonely Planet: Οι 10 καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ευρώπη (pics)
It's impossible not to feel utterly festive at Europe's historic Christmas markets © Vesnaandjic / Getty Images

Xριστουγεννιάτικες αγορές, ατμοσφαιρικές παλιές πόλεις με πετρόχτιστα σοκάκια, σκι ανάμεσα σε χιονισμένα έλατα, βόλτες σε κάστρα, γέφυρες και ιστορικές πλατείες που μοιάζουν βγαλμένα από κινηματογραφικό σετ.

Οι πόλεις της Ευρώπης μπορούν να μας χαρίσουν μερικά από τα πιο αξέχαστα χειμερινά ταξίδια.

Ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet έφτιαξε το δικό του top 10 με τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς στην Ευρώπη, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και η Αθήνα.

Βουδαπέστη για spa

Μετά το πατινάζ στο τεράστιο υπαίθριο παγοδρόμιο που στήνεται στο πάρκο Városligeti, ζεσταθείτε σε ένα από τα διάσημα ιαματικά λουτρά της Βουδαπέστης, όπως τα Szechenyi Baths και τα Gellért Baths. Το βράδυ, βγείτε για ποτό στα ruin bars ή αλλιώς τα μπαρ-ερείπια που στεγάζονται σε εγκαταλελειμμένα κτήρια της πόλης.

Abisko, Σουηδία για το Βόρειο Σέλας

Το Abisko στη Λαπωνία είναι σχεδόν όσο πιο βόρεια μπορείτε να φτάσετε στην Ευρώπη με τρένο. Εδώ, ο ήλιος δεν ανατέλλει για αρκετές εβδομάδες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και αυτό το σκοτάδι το καθιστά ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να δείτε το μαγευτικό βόρειο σέλας. Μην παραλείψετε να σταματήσετε στην κοντινή Kiruna όπου βρίσκεται το διάσημο Icehotel.

Τρανσυλβανία, Ρουμανία για τις ιστορικές πόλεις

Στην καρδιά της Ρουμανίας, η Τρανσυλβανία είναι γνωστή για την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου της αλλά και για την πλούσια ιστορία της. Το Braşov και η Sighişoara, που απέχουν δύο ώρες μεταξύ τους με το τρένο, είναι δύο πανέμορφες μεσαιωνικές πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε. Και οι δύο συνδέονται με τον Vlad Ţepeş, τον ιστορικό Δράκουλα (αν και είναι αμφίβολο αν πάτησε ποτέ το πόδι του στο λεγόμενο κάστρο του).

Ανδαλουσία, Ισπανία για να απολαύσετε τον χειμωνιάτικο ήλιο

Ορισμένα τμήματα της Ανδαλουσίας βρίσκονται πιο νότια από τις αφρικανικές ακτές, επομένως εδώ θα βρείτε ήπιες θερμοκρασίες το χειμώνα. Τα καταλύματα είναι φθηνά και τα πλήθη λιγότερα σε σημαντικά αξιοθέατα όπως η Αλάμπρα της Γρανάδας ή ο καθεδρικός ναός της Σεβίλλης. Σε αυτά προσθέστε τα απολαυστικά tapas και η νυχτερινή ζωή. Αν πάλι ενδιαφέρεστε για χειμερινά σπορ, επισκεφθείτε τη Σιέρα Νεβάδα κοντά στη Γρανάδα.

Αθήνα για να δείτε τα αξιοθέατα χωρίς πολυκοσμία

Όλα τα καλοκαιρινά άγχη (συνωστισμός, τουριστικές τιμές, έντονη ζέστη, ουρές, κτλ.) λίγο-πολύ εξαφανίζονται αυτή την εποχή στην Αθήνα. Η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι περίπου 13C. Ο χειμώνας είναι ιδανικός για να εξερευνήσετε την αρχαία κληρονομιά της χώρας και να γνωρίσετε τον τοπικό πολιτισμό.

Σλοβακία για σκι

Η Σλοβακία προσφέρει σκι υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές. Οι τιμές σε διαμονή και φαγητό είναι επίσης λογικές και υπάρχει μια «φιλικότητα» που λείπει από αρκετές από τις πλαγιές των Άλπεων. Το Jasná είναι το καλύτερο θέρετρο της Σλοβακίας, για να απολαύσετε καταβάσεις ανάμεσα σε χιονισμένα έλατα στα υπέροχα βουνά Tatras.

Κοπεγχάγη για την παραμυθένια ατμόσφαιρα

Τι καλύτερο για μια παραμυθένια χειμερινή απόδραση από την Κοπεγχάγη, την πόλη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν; Προσπεράστε την πολυδιαφημισμένη Μικρή Γοργόνα και χωθείτε στα cozy μπαρ και cafe της πόλης για να χαζεύετε το χιόνι που πέφτει έξω. Στην καρδιά της πόλης, το λούνα παρκ Tivoli του 19ου αιώνα είναι μια ρομαντική απόλαυση την περίοδο των Χριστουγέννων.

Γερμανία και Αυστρία για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης φημίζονται για τις ρομαντικές και ιστορικές χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Ζεστό κρασί, τοπικές λιχουδιές και πλατείες που μετατρέπονται σε παραμυθένια σκηνικά βάζουν τους επισκέπτες με τον καλύτερο τρόπο στο χριστουγεννιάτικο mood. Οι διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Κολωνία, τη Βιέννη και το Μόναχο προσελκύουν τα πλήθη των τουριστών, αλλά και οι αγορές μικρότερων πόλεων θα σας προσφέρουν αξέχαστες εικόνες.

Ροβανιέμι για το χωριό του Άη Βασίλη

Με το ολόλευκο τοπίο του, τα χιονισμένα ξύλινα σπιτάκια και τα περίτεχνα γλυπτά πάγου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Ροβανιέμι κοντά στον Αρκτικό Κύκλο είναι το ιδανικό μέρος για να μπεις στο κλίμα των Χριστουγέννων. Οι βόλτες με έλκηθρα που τα σέρνουν τάρανδοι και χάσκι και οι θεαματικές περιηγήσεις στο Βόρειο Σέλας κάνουν την ταξιδιωτική εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική.

Βενετία για το καρναβάλι

Το καρναβάλι αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για να επισκεφθεί κανείς τη Βενετία - αρκεί να είναι προετοιμασμένος για τον συνωστισμό. Πρόκειται για το μακροβιότερο καρναβάλι του κόσμου και έχει τις ρίζες του στον 14ο αιώνα.