Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 08:34

Αφιέρωμα του Νational Geographic στους «κρυμμένους θησαυρούς» της Καρπάθου (pics)

Αφιέρωμα του Νational Geographic στους «κρυμμένους θησαυρούς» της Καρπάθου (pics)
Φωτογραφία instagram: haris_nk

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Κάρπαθο έκανε πρόσφατα το National Geographic, με τίτλο «Μπορούν οι κρυμμένοι θησαυροί αυτού του ελληνικού νησιού να δελεάσουν τους ταξιδιώτες;».

Η Κάρπαθος, καταφέρνει να ισορροπεί τον ανερχόμενο τουρισμό με τη διατήρηση των αρχαίων παραδόσεών της, αναφέρει στην εισαγωγή του αφιερώματος η δημοσιογράφος.

«Παρά το γεγονός ότι η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο, υπάρχει μία έντονη αίσθηση απομόνωσης», γράφει η δημοσιογράφος, σχολιάζοντας επίσης τη μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο από τον Πειραιά και το γεγονός ότι το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού συνδέεται με ελάχιστες απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό.

«Οι Καρπαθιώτες έχουν επίσης καταφέρει να διατηρήσουν μια βαθιά αίσθηση αυτάρκειας και ανεξαρτησίας, ειδικά στη βόρεια πλευρά του νησιού όπου οι περισσότερες οικογένειες εξακολουθούν να ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σε πολλά νοικοκυριά, το τυρί και το βούτυρο παρασκευάζονται με γάλα από δικά τους πρόβατα και κατσίκια, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο οι οικογένειες να παράγουν το δικό τους μέλι, κρασί και ελαιόλαδο», σημειώνει το άρθρο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το National Geographic, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στο νησί αλλάζουν, με την Κάρπαθο να προσελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που αναζητούν εμπειρίες εκτός πεπατημένης μακριά από την πολυκοσμία των διάσημων ελληνικών νησιών. Κάποτε, οι μοναδικοί καλοκαιρινοί επισκέπτες αυτού του νησιού ήταν τα παιδιά και τα εγγόνια των ντόπιων, σχολιάζει το άρθρο, προσθέτοντας ότι το 2019 η Κάρπαθος υποδέχθηκε περίπου 190.000 επισκέπτες. Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, όπως η έλλειψη νερού αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών που αυξάνονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο National Geographic μίλησε η κα Ευαγγελία Αγαπίου, η οποία ασχολείται με τον οικοτουρισμό στο νησί. Η ίδια ίδρυσε το 2016 την Ecotourism Karpathos, όταν είδε ότι το νησί άρχισε να δέχεται περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι έδειχναν ενδιαφέρον για δραστηριότητες όπως wind surfing, πεζοπορία και παρατήρηση πουλιών αλλά και για τις τοπικές παραδόσεις όπως ο τρόπος που γιορτάζεται το Πάσχα με τους ντόπιους να φορούν παραδοσιακές στολές. «Το όραμά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους εδώ στην Κάρπαθο - που δεν είναι ένα τουριστικό νησί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη ή η Ρόδος- να δουν μια διαφορετική πλευρά του τουρισμού», εξηγεί στο National Geographic.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr