Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 08:12

Λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε την βαλίτσα μας - Ειδικοί εξηγούν

Λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε την βαλίτσα μας - Ειδικοί εξηγούν
LEOPATRIZI VIA GETTY IMAGES

Το να πηγαίνουμε διακοπές είναι ευχάριστο και χαλαρωτικό, εν αντιθέσει με τη διαδικασία της συλλογής των πραγμάτων μας.

Πολλοί από εμάς φοβόμαστε αυτό το κομμάτι της προετοιμασίας πριν από ένα ταξίδι όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε τι πρέπει να βάλουμε στις βαλίτσες μας. Και αναπόφευκτα, θα υπάρξουν προβλήματα στον χώρο ή ξεχασμένα αντικείμενα.

Για να γίνει η εμπειρία λιγότερο τρομακτική, η HuffPost ζήτησε από ταξιδιωτικούς εμπειρογνώμονες να μοιραστούν τις περισσότερο συνηθισμένες ατυχίες που έχουν παρατηρήσει ή βιώσει από πρώτο χέρι. Από το δίπλωμα των ρούχων μέχρι την προσθήκη πολλών ζευγαριών παπουτσιών, αυτά είναι τα δέκα λάθη που κάνουν συχνά οι άνθρωποι όταν ετοιμάζουν τα πράγματά τους για ένα ταξίδι - και μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε αυτά τα λάθη όταν ταξιδεύουμε.

1. Το να μην χρησιμοποιούμε λίστα

Ο Φιλ Ντένγκλερ, συνιδρυτής του The Vacationer, τονίζει την σημασία της δημιουργίας μιας λίστας πριν από ένα ταξίδι, ώστε να μην ξεχάσουμε τα απαραίτητα. Το να αφιερώσουμε χρόνο για να γράψουμε τι χρειαζόμαστε και να ελέγξουμε τα αντικείμενα (που θα χρειαστούμε) μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και χώρο. «Ενώ η χρήση ενός στυλό κι (ενός) χαρτιού είναι λειτουργική, ας φτιάξουμε την λίστα συσκευασίας μας με την εφαρμογή Notes στο τηλέφωνό μας», λέει. «Μας επιτρέπει να μετακινούμε γρήγορα τα στοιχεία στην λίστα μας από την ενότητα ”μη συσκευασμένα ακόμη” στην ενότητα ”συσκευασμένα”. Εκτός από το ότι μας βοηθά να μην ξεχάσουμε τίποτα, μια λίστα συσκευασίας μας εμποδίζει επίσης να διπλοπακετάρουμε αντικείμενα που μπορεί να έχουμε ήδη συσκευάσει στο κάτω μέρος της βαλίτσας μας».

2. Ανακατεμένα ρούχα

Οι έμπειροι ταξιδιώτες συχνά προειδοποιούν να μην ανακατεύουμε τα ρούχα μας όταν ετοιμάζουμε την βαλίτσα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εννοούν να τα πετάξουμε τυχαία (μέσα). Αντ ’αυτού, ας χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο το ένα πάνω στο άλλο. «Το να βάζουμε σωστά το ένα πάνω στο άλλο τα ρούχα μας είναι απαραίτητο για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χώρο αποσκευών μας», λέει ο Ντένγκλερ. «Ας κάνουμε αυτό όταν ετοιμάζουμε αρχικά την βαλίτσα μας καθώς και όταν βάζουμε βρώμικα ρούχα στη τσάντα. Θεωρώ ότι το να βάζουμε τα ρούχα μας το ένα πάνω στο άλλο σημαίνει επίσης λιγότερες ζαρωματιές... Τέλος, συνιστώ να χρησιμοποιούμε λαστιχάκια για να κρατάμε τα ρούχα μας κοντά στο άλλο και ασφαλή».

3. Αποτυχία ελέγχου των περιορισμών βάρους και μεγέθους

Μέθοδοι όπως το να τοποθετούμε τα ρούχα μας το ένα πάνω στο άλλο μας επιτρέπει να χωράνε περισσότερα στη βαλίτσα μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εκατοστό, ειδικά αν τα αντικείμενά μας είναι βαριά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο. «Οι ταξιδιώτες που ελέγχουν τις αποσκευές τους μπορεί να έχουν συνηθίσει να ζυγίζουν τις αποσκευές τους, αλλά το ξέρατε ότι οι χειραποσκευές μπορεί επίσης να ζυγίζονται και να μετρώνται;» λέει η Ολίβια Κριστίν Πέρεζ, ταξιδιωτική blogger του O. Christine. «Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε διεθνείς πτήσεις όπου απαιτείται να κάνουμε τσεκ ιν στο αεροδρόμιο και σε αεροπορικές εταιρείες που κεφαλαιοποιούν τις χρεώσεις αποσκευών». Για να αποφύγουμε επιπλέον χρεώσεις ή άλλα ζητήματα, η Πέρεζ συμβουλεύει να ελέγξουμε ξανά τον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας για τις απαιτήσεις μεγέθους αποσκευών και να χρησιμοποιήσουμε μια ζυγαριά αποσκευών πριν κατευθυνθούμε στο αεροδρόμιο. Η Σέριλ Νέλσον, ειδική σε θέματα ετοιμότητας για ταξίδια και ιδρύτρια του Prepare With Cher, επαναλαμβάνει αυτή τη συμβουλή. «Ας πακετάρουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε — πραγματικά», λέει. «Αυτό θα μας εξοικονομήσει χρόνο και άγχος στο γκισέ αποσκευών για τσεκ ιν. Εάν ταξιδεύουμε με χειραποσκευή εντός του αεροσκάφους, ας βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε (και να τοποθετήσουμε) την αποσκευή μας στον ειδικό χώρο πάνω από τις θέσεις του αεροπλάνου μόνοι μας. Μπορεί να μην είναι δυνατό να βασιζόμαστε (πάντα) σε κάποιον άλλο επιβάτη για να μας βοηθήσει».

 DEAN MITCHELL VIA GETTY IMAGES

4. Η προσθήκη πολλών ζευγαριών παπουτσιών

Υπάρχουν πολλά περιττά αντικείμενα που συνηθίζουμε να πετάμε στις βαλίτσες μας, αλλά ο Ντένγκλερ πιστεύει ότι ο χειρότερος «παραπτωματίας» είναι τα παπούτσια. «Να πακετάρουμε πάντα τον ελάχιστο δυνατό αριθμό παπουτσιών για το δρομολόγιό μας», λέει ο Ντένγκλερ. «Εκτός κι αν είναι σανδάλια ή σαγιονάρες, τα παπούτσια καταλαμβάνουν άφθονο πολύτιμο χώρο αποσκευών. Επίσης δεν μπορούν να διπλωθούν, οπότε η συσκευασία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Επιπλέον, πρέπει να φοράμε το μεγαλύτερο ζευγάρι παπούτσια μας όταν πετάμε. Για παράδειγμα, ας φορέσουμε τις μπότες πεζοπορίας μας στο αεροπλάνο αν πρόκειται να πάμε για πεζοπορία». Η Τζέσικα βαν Ντοπ ΔεΤζίζους, ειδική στα ταξιδιωτικά μέσα και blogger στο The Dining Traveler, είπε ότι προσπαθεί επίσης να μειώσει την ποσότητα των υποδημάτων που συσκευάζει. «Τα παπούτσια είναι συνήθως το πιο βαρύ αντικείμενο σε μια βαλίτσα, γι′ αυτό διαλέγω ένα ή δύο ζευγάρια παπούτσια και φτιάχνω τα ρούχα μου γύρω τους για να έχω περισσότερο χώρο», σημειώνει.

5. Το να παίρνουμε μαζί όλα τα μπουκαλάκια με τα φάρμακά μας

Είναι σημαντικό να παίρνουμε μαζί τα φάρμακά μας όταν ταξιδεύουμε, αλλά δεν χρειάζεται να βάλουμε μέσα όλη την προμήθεια μας. «Μην παίρνουμε μαζί κάθε φιάλη με φάρμακα ή συμπληρώματα – αυτά καταλαμβάνουν πολύ χώρο», λέει η Νέλσον. «Ας συσκευάσουμε τα χάπια μας σε ένα δοχείο χαπιών ή σε μικρές σακούλες κι ας βάλουμε ετικέτα, ώστε να ξέρουμε τι είναι το κάθε χάπι». Εκτός από την καθημερινή μας φαρμακευτική αγωγή, συμβούλεψε επίσης να παίρνουμε μαζί προϊόντα που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία ενώ ταξιδεύουμε – όπως το φάρμακο για την ανακούφιση από το κρύο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν αυτά τα φάρμακα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα για αγορά στον προορισμό σας.

6. Η «απώλεια» μιας τσάντας απλύτων

«Παίρνω μαζί μια τσάντα απλύτων προτού κάνω ο,τιδήποτε άλλο», λέει ο Ντένγκλερ. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανακατεύονται καθαρά με βρώμικα ρούχα, και συνήθως δεν είναι δυνατό ή επιθυμητό να βάλουμε πλυντήριο κατά την διάρκεια των διακοπών μας». Οπως σημειώνει, μια απλή σακούλα απορριμμάτων μπορεί να κάνει, αλλά μπορούμε επίσης να αγοράσουμε μια επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα ρούχων από ισχυρό υλικό όπως νάιλον στο Διαδίκτυο ή σε ένα τοπικό κατάστημα λιανικής για (να κάνουμε) σχετικά φθηνή αγορά.

7. Το να παίρνουμε μαζί μας πολλά πράγματα

«Ένα από τα βασικά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν ετοιμάζουν βαλίτσες για ένα ταξίδι είναι το να παίρνουν μαζί τους πάρα πολλά πράγματα», λέει η βαν ΝτοπΝτεΤζίζους. «Μπορούμε εύκολα να κάνουμε ένα ταξίδι πέντε έως επτά ημερών με μια χειραποσκευή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα φορέσουν το 50% αυτού που συσκεύασαν στις τσάντες τους». Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγουμε την υπερβολική συσκευασία, όπως να μειώσουμε τα ρούχα (που παίρνουμε μαζί μας) ή να επιλέξουμε αντικείμενα όπως τζιν που μπορούν να φορεθούν πολλές φορές πριν το πλύσιμο. Ο Κόνραντ Βαλισζέουσκι, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της ταξιδιωτικής εφαρμογής Tripscout, πιστεύει ότι όλοι θα μπορούσαν να «υποχωρήσουν» ως προς αυτό. «Σχεδόν κάθε ταξιδιώτης παίρνει (μαζί του) πάρα πολλά πράγματα», λέει. «Ακόμα κι αν ταξιδεύουμε χωρίς ποτέ να τσεκάρουμε μια τσάντα, ας δοκιμάσουμε να ταξιδέψουμε πιο ”ελαφριά”. Εάν χρειαζόμαστε κάτι που δεν έχουμε συσκευάσει, μπορούμε να το αγοράσουμε τοπικά, κάτι που συχνά γίνεται μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία από μόνο του! Κάνει μια πολύ καλύτερη και ευκολότερη την ταξιδιωτική εμπειρία»...

 MIXETTO VIA GETTY IMAGES

8. Ακατάλληλη αποθήκευση της βεβαίωσης / πιστοποιητικού εμβολιασμού μας

Αυτές τις μέρες, υπάρχει ένα επιπλέον έγγραφο που πρέπει να έχουμε μαζί μας στα ταξίδια μας: απόδειξη εμβολιασμού... Η Μόλι Φέργκους, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της TripSavvy, προτείνει να αγοράσουμε μια θήκη διαβατηρίου που να περιλαμβάνει ένα ασφαλές σημείο για το πιστοποιητικό / βεβαίωση εμβολιασμού μας ή να το διατηρούμε σε μια ασφαλή τσέπη στην τσάντα μας ανά πάσα στιγμή (σε περίπτωση που θέλουμε να το προσκομίζουμε τυπωμένο).

9. Να μην υπάρχει καθόλου ελεύθερος χώρος

Ένας άλλος λόγος για να αποφύγουμε να προσθέσουμε πάρα πολλά ζευγάρια παπούτσια ή περιττά ρούχα στις αποσκευές μας: μειώνει τον χώρο που έχουμε για αναμνηστικά (δώρα). Ας σκεφτούμε τι μπορούμε να αποκτήσουμε κατά την διάρκεια των ταξιδιών μας καθώς ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας.

10. Το πακετάρισμα τελευταία στιγμή

Πολλά λάθη συσκευασίας μπορούν να αποφευχθούν δίνοντας στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να το κάνουμε σωστά. «Οι άνθρωποι είτε ”υπερπακετάρουν” παίρνοντας μαζί τους πάρα πολλά περιττά πράγματα – είτε το αντίθετο, ”υποπακετάρουν” ξεχνώντας κάποια βασικά αντικείμενα. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε οποιοδήποτε σενάριο είναι απλώς να μην φτιάξουμε την βαλίτσα μας τα πράγματα την τελευταία στιγμή!». λέει ο Μάρεκ Μπρον, ταξιδιωτικός blogger στο Indie Traveller. «Συχνά δημιουργεί πανικό (το να φτιάχνουμε) την βαλίτσα την τελευταία στιγμή (κάτι) που μας κάνει να πακετάρουμε πολύ άσχημα, γι′ αυτό πάντα φτιάχνω την βαλίτσα μου νωρίτερα όποτε μπορώ», προσθέτει. «Αυτό αφαιρεί τόσο πολύ το άγχος και συμβάλει ώστε να πάρω μαζί μου ό,τι χρειάζομαι για ένα συγκεκριμένο ταξίδι».