Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 08:53

Lonely Planet: Πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα που κερδίζουν τις εντυπώσεις (pics)

Δέκα πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα που ξεχώρισε παρουσιάζει ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet.

Κάποιες από τις παρακάτω διαδρομές είναι εύκολες και απευθύνονται σε όλους, ενώ άλλες απαιτούν καλή φυσική κατάσταση και καλή προετοιμασία. Αλλά, όσο δύσκολη κι αν είναι η δοκιμασία, η ανταμοιβή είναι μια εμπειρία που δε θα ξεχάσετε ποτέ.

Φαράγγι Σαμαριάς, Κρήτη

Είναι το διασημότερο από τα φαράγγια της Κρήτης, αλλά και το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης, με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 18 χλμ. Μοναδικό μνημείο της φύσης, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το Φαράγγι της Σαμαριάς (γνωστό και ως «Φάραγγας») έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενος Εθνικός Δρυμός και η διάβασή του αποτελεί εμπειρία ζωής για τους φυσιολάτρες και τους πεζοπόρους που συρρέουν κατά χιλιάδες από τις αρχές Μαΐου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Η κάθοδος ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, στο οροπέδιο του Ομαλού, και τα πρώτα χιλιόμετρα γίνονται μέσα σε ένα κατάφυτο, δροσερό τοπίο. Θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια, καπέλο, νερό και αρκετή υπομονή αφού θα σας πάρει τουλάχιστον 4-5 ώρες για να το διασχίσετε. Το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία της Αγίας Ρούμελης. Η αναζωογονητική βουτιά στα νερά του Λιβυκού θα σας αποζημιώσει. Μήκος διαδρομής: 16 χλμ. (4-5 ώρες).

Όρος Όχη, Εύβοια

Οι λάτρεις της πεζοπορίας και της περιπέτειας θα βρουν τον παράδεισο τους στο κατάφυτο όρος Όχη που βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Εύβοιας και απλώνεται από την Κάρυστο ως το ακρωτήριο Καφηρέας (Κάβο Ντόρο). Η Όχη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις μυστηριώδεις αρχαίες μεγαλιθικές κατασκευές, που οι ντόπιοι ονομάζουν δρακόσπιτα. Τα εκπληκτικά αυτά κτίσματα, 25 συνολικά, με τη μοναδική τοιχοδομή και την άγνωστη, ακόμα και σήμερα, χρήση τους από τους κατασκευαστές τους, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη νότια Εύβοια. Το πιο διάσημο και καλοδιατηρημένο δρακόσπιτο βρίσκεται στην κορυφή Προφήτης Ηλίας, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με μαγευτική θέα. Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. (3-4 ώρες).

Αρχαίο μονοπάτι Δελφοί-Κίρρα, Στερεά Ελλάδα

Περπατώντας στο αρχαίο μονοπάτι Κίρρας - Δελφών θα νιώσετε μέρος της ιστορίας του τόπου, ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων προσκυνητών. Η Κίρρα αποτελούσε το επίνειο των Δελφών και ήταν το μέρος αποβίβασης για αυτούς που επέλεγαν να προσεγγίσουν το Ιερό μέσω της θαλάσσιας οδού. Μια εντυπωσιακή πεζοπορία με μοναδικές αλλαγές τοπίου που θα σας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσετε τον ιερό τόπο των Δελφών. Μήκος διαδρομής: 14 χλμ. (3-4 ώρες).

Πεζοπορία στον Τύμβο του Κλεόβολου, Λίνδος, Ρόδος

Αν βρεθείτε στον παραδοσιακό οικισμός της Λίνδου στη Ρόδο, αξίζει να κάνετε αυτή την όμορφη και εύκολη διαδρομή δύο ωρών για να φτάσετε στον τύμβο του Κλεόβουλου, στην άκρη του γυμνού, επίπεδου ακρωτηρίου προς τα βόρεια. Ξεκινώντας παράλληλα από τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων πάνω από την κεντρική παραλία, το μονοπάτι καταλήγει σε ένα βραχώδη λόφο με έναν κυκλικό τάφο που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα π.χ. Ο Κλεόβουλος ήταν τύραννος της Λίνδου, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Μήκος διαδρομής: 5 χιλιόμετρα (2 ώρες).

Κρατήρας Στέφανος, Νίσυρος

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Νισύρου είναι χωρίς αμφιβολία το ηφαίστειο της, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε. Πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη σημερινή καλντέρα. Μια επίσκεψη στο σεληνιακό τοπίο του ηφαιστείου της Νισύρου είναι σαν να μπαίνεις σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μπορείτε να περπατήσετε στην καρδιά του κρατήρα Στέφανου σε περίπου δυόμισι ώρες από το Μανδράκι. Φροντίστε να είστε εκεί μέχρι τις 11 το πρωί για να αποφύγετε τα λεωφορεία των ημερήσιων επισκεπτών που φτάνουν από την κοντινή Κω. Μήκος διαδρομής: 8 χλμ. (2-3 ώρες).

Φαράγγι Κρίτσας, Κρήτη

Το Φαράγγι της Κριτσάς ή Χαυγάς ξεκινάει από το γραφικό χωριό της Κριτσάς, 9.5χλμ νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στο χωριό Τάπες, μετά από περίπου 10χλμ πεζοπορίας. Είναι εύκολα προσβάσιμο με ελάχιστα σημεία που θα πρέπει να σκαρφαλώσετε σε κάποιους βράχους, ενώ σε μερικά εντυπωσιακά σημεία στενεύει τόσο πολύ που το πλάτος του φτάνει μόλις το 1.5μ. Η μόνη περίοδος που δεν μπορείτε να περάσετε είναι όταν έχει βρέξει αρκετά και υπάρχουν μεγάλες κολύμπες στο φαράγγι, που κλείνουν τα περάσματα (εκτός αν αποφασίσετε να βραχείτε). Η είσοδος του κοντά στην Κριτσά είναι εντυπωσιακή, καθώς το βουνό σκίζεται στα δύο και δημιουργείται το στενό πέρασμα του Χαυγά, όπως ονομάζουν τα «φαράγγια» στην Ανατολική Κρήτη. Μήκος διαδρομής: 11 χλμ. (5-6 ώρες).

Menalon Trail, Πελοπόννησος

Το μεγαλύτερο οργανωμένο μονοπάτι της Ελλάδας, το Menalon Trail, αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. και περνά από ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, το Ζυγοβίστι, η Ελάτη, η Βυτίνα, η Νυμφασία, τα Μαγούλιανα, το Βαλτεσινίκο και τα Λαγκάδια. Για την προσπέλασή του απαιτούνται 5 ημέρες με περπάτημα περίπου 6 ώρες την ημέρα. Το μονοπάτι περνάει από όλα τα ιστορικά αλλά και πολιτισμικά αξιοθέατα των περιοχών αυτών, ενώ, παράλληλα, διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο. Περνώντας από το εντυπωσιακό τοπίο του φαραγγιού του Λούσιου, τις δυτικές πλαγιές στο Όρος Μαίναλο, την κοιλάδα του Μυλάοντα ποταμού και τα βουνά της Γορτυνίας, η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Το μονοπάτι χωρίζεται σε οκτώ τμήματα διαφορετικής δυσκολίας. Το τμήμα Στεμνίτσας-Δημητσάνας είναι το πιο δημοφιλές για μια ημερήσια πεζοπορία. Μήκος διαδρομής: 75 χλμ. (5-8 ημέρες).

Μονοπάτι Μελίντα-Παλαιοχώρι, Λέσβος

Στη Λέσβο οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να απολαύσουν τα μονοπάτια ελιάς της Νότιας Λέσβου, τα οποία περιλαμβάνουν μονοπάτια και παλιούς τοπικούς δρόμους που διασχίζουν το νησί. Μια μικρή αλλά ιδιαίτερα γραφική διαδρομή είναι το μονοπάτι Μελίντα-Παλαιοχώρι (1,2 χλμ., περίπου 30 λεπτά), το οποίο ακολουθεί τον ποταμό Σελάντα για 200 μ., πριν ανέβει στο Παλαιοχώρι, περνώντας μια πηγή με πόσιμο νερό στην πορεία. Το μονοπάτι καταλήγει στο ελαιοτριβείο του χωριού. Μια άλλη ελκυστική επιλογή είναι το μονοπάτι Παλαιοχώρι–Ραχίδι (1. χλμ, περίπου 30 λεπτά), το οποίο είναι στρωμένο με λευκή πέτρα και περνάει από πηγές και αμπελώνες. Μήκος διαδρομής: 1,2 χλμ. (30 λεπτά).

Φαράγγι Βίκου, Ζαγοροχώρια

Το φαράγγι του Βίκου είναι η απόλυτη ατραξιόν στα Ζαγοροχώρια. Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα, ενώ κατέχει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο. Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσετε είναι, φυσικά, διασχίζοντας το (με έμπειρη καθοδήγηση) μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής. Θα κοπιάσετε, αλλά θα ανταμειφθείτε με εικόνες απίστευτης ομορφιάς. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να αγναντέψετε τη χαράδρα από ψηλά- τα καλύτερα σημεία για να το κάνετε βρίσκονται στο Μονοδένδρι, στην τοποθεσία Οξιά και στο μοναστήρι τις Αγίας Παρασκευής, αλλά στη θέση Μπελόη κοντά στο χωριό Βραδέτο. Μήκος διαδρομής: 12 χλμ. (6-7 ώρες).

Μονοπάτι Αγία Παρασκευή-Νταμούχαρη, Πήλιο

Τα πανέμορφα μονοπάτια του Πηλίου είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη. Υπάρχουν δεκάδες χαραγμένα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους και με τις παραλίες. Στα must η υπέροχη διαδρομή που ξεκινάει από την Τσαγκαράδα και συγκεκριμένα από την κεντρική πλατεία του οικισμού της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο πλάτανο. Ένα κατηφορικό φιδίσιο καλντερίμι διασχίζει το πλούσιο δάσος με τα πλατύφυλλα δέντρα. Η θέα προς το Αιγαίο είναι ανεπανάληπτη. Μετά από πεζοπορία μιάμιση περίπου ώρας θα φτάσετε στο χωριό της Νταμούχαρης με το όμορφο φυσικό λιμανάκι. Μήκος διαδρομής: 5,5 χλμ. (1-2 ώρες).