Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 11:36

Nuku Hiva: Ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη στον πλανήτη για ταξίδια μακριά από τα πλήθη (pics)

Nuku Hiva: Ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη στον πλανήτη για ταξίδια μακριά από τα πλήθη (pics)
Φωτογραφία: Sophie Morgan

Ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου και η καλύτερη επιλογή για έναν ταξιδιώτη που θέλει να απέχει όσο το δυνατόν περισσότερο από τα πλήθη, χωρίς δεύτερη σκέψη είναι το νησί Nuku Hiva του Νότιου Ειρηνικού.

Η θέα από την πισίνα υπερχείλισης στο Le Nuku Hiva by Pearl Resorts, το μοναδικό ξενοδοχείο στο νησί, είναι τα υπέροχα νερά του κόλπου Taiohae. Η φυσική ομορφιά αυτού του τοπίου απλώνεται σε γκρεμούς, βραχώδεις κορυφές, όρμους με βαθιά νερά και απότομες κοιλάδες.

Τα νησιά Ταϊτή και Μπόρα Μπόρα υπήρξαν από καιρό τα αστέρια της Γαλλικής Πολυνησίας, αλλά το Nuku Hiva βρίσκεται στο προσκήνιο ως το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Είναι επίσης η πρωτεύουσα των Νήσων Μαρκέζας, ένα από τα πιο ανέγγιχτα αρχιπελάγη στον πλανήτη μας.

 Φωτογραφία: Sophie Morgan

Ενδεχομένως, χάρη στην απομακρυσμένη απόσταση, υπήρξαν σχετικά λίγες περιπτώσεις Covid-19 μεταξύ του πληθυσμού κάτω των 3.000 ατόμων. Ωστόσο, το ταξίδι σε αυτόν τον παράδεισο της απομόνωσης δεν είναι απλό. Είναι πτήση 8,5 ωρών από το διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο προς το αεροδρόμιο Tahiti Faa'a της Γαλλικής Πολυνησίας. Το πόσο μακριά είναι τα μεμονωμένα νησιά αυτού του αρχιπελάγους φαίνεται και από την πτήση της Air Tahiti που προς το αεροδρόμιο του Nuku Hiva, που διαρκεί άλλες τέσσερις ώρες.

Το ταξίδι από το αεροδρόμιο στην πόλη Taiohae με ένα τετράτροχο όχημα είναι μια συναρπαστική διαδρομή 90 λεπτών. Εκπληκτική θέα, ψηλές φτέρες και πεύκα βρίσκονται σε κάθε στροφή. Η πλοήγηση στους τραχείς δρόμους του Nuku Hiva προσφέρει εκπλήξεις, όπως άγρια πόνυ.

Οι ταξιδιώτες που χρειάζονται μια ψηφιακή αποτοξίνωση, ή απλώς μια απόδραση από το άγχος των τελευταίων χρόνων, θα απολαύσουν την απομόνωση σε αυτό το δυσπρόσιτο νησί. Το νησί Nuku Hiva έχει μια άλλη παγκόσμια και πρωτόγονη αίσθηση. Δεν υπάρχουν ψηλά κτίρια και το μόνο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας είναι 2G. Έχει τις βασικές ανάγκες για μια κοινότητα. ένα ταχυδρομείο, ένα νοσοκομείο, ένα δημαρχείο, μια τράπεζα, πέντε παντοπωλεία και ένα φαρμακείο.

 Φωτογραφία: Sophie Morgan

Υπάρχει μια μυστική γοητεία που διαπερνά το Nuku Hiva. Οι ντόπιοι λένε ότι είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να νιώσετε την αυθεντική «μάνα» -την πνευματική ζωή της πολυνησιακής κουλτούρας. Είναι δύσκολο να μη νιώθεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας, ειδικά καθώς εντυπωσιακά αγάλματα Tiki και Moai που απεικονίζουν αρχαίους θεούς ή προγόνους βρίσκονται περήφανα διάστικτα γύρω από το νησί.

Το Tiki Tuhiva είναι, σε ύψος 40 πόδια, το υψηλότερο σύγχρονο γλυπτό στον Ειρηνικό. Δείχνει ότι ένα θηλυκό Tiki προστατεύεται από έναν άνδρα πολεμιστή. Αυτό το περίφημο άγαλμα βρίσκεται στην κορυφή του όρους Muake, και αξίζει σίγουρα τη σύντομη πεζοπορία για να έχετε πανοραμική θέα στις βραχώδεις ακτές του κόλπου.

 Φωτογραφία: Gregorie le Bacon

Κοντά στο Tiki Tuhiva βρίσκεται επίσης ο Αρχαιολογικός Χώρος Tohua Koueva, ο οποίος έχει υποστεί μια σχολαστική αποκατάσταση για να δείξει πώς ήταν η ζωή για τους αρχαίους Marquesans πολύ πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων. Αυτό το τεράστιο Tohua (υπαίθριος τόπος συγκέντρωσης) ήταν το κέντρο των εορταστικών φυλών και βρίσκεται μέσα σε ένα απόκοσμο δασικό έδαφος μιας πρώην τελετουργικής περιοχής, όπου παίζονταν παιχνίδια και γίνονταν ανθρώπινες θυσίες.

Τα γιγάντια μπάνιαν δέντρα αποτελούν μέρος του μαγευτικού τοπίου των αρχαίων ναών marae και δεκάδων τελετουργικών πλατφορμών, γνωστών ως paepae. Tiki αγάλματα σκαλισμένα σε πέτρα, στέκονται έξω από ανακαινισμένες καλύβες. Ο παραδοσιακός πολιτισμός έχει πρωταρχική σημασία εδώ. Ο William Teikitohe, ένας ξεναγός που εργάζεται για το Le Nuku Hiva από το Pearl Resorts, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο νησί, σέβεται τον χώρο ως ιερό. «Είναι ένα σπάνιο μέρος και είναι το μόνο μέρος όπου μπορούμε να πάρουμε την πραγματική ουσία του πολιτισμού Marquesan», λέει στο CNN Travel.

«Σήμερα, οι ντόπιοι δεν θέλουν να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους, προτιμούν να πίνουν μπύρα στο εστιατόριο. Αυτό είναι κακό», πρόσθεσε.

 Φωτογραφία: Sophie Morgan

Δεν υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες από την Taiohae σε άλλα μέρη του νησιού, οπότε η πεζοπορία είναι η κορυφαία δραστηριότητα στο Nuku Hiva. Πολλά μονοπάτια του νησιού οδηγούν σε μυστηριώδεις παραδοσιακούς οικισμούς και μαγικά θαύματα της φύσης. Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι η πεζοπορία στον καταρράκτη Vaipō στο αρχαίο χωριό Hakaui. Αυτός ο εμβληματικός καταρράκτης τύπου αλογουράς έχει σχηματιστεί στη μέση των οδοντωτών κορυφών της κοιλάδας Hakaui. Ατελείωτες ροές νερού πέφτουν από ύψος 250 μέτρων, καθιστώντας αυτόν τον καταρράκτη το ψηλότερο στη Γαλλική Πολυνησία. Για να το επισκεφθείτε, συνιστάται η καθοδήγηση με τοπικό ταξιδιωτικό πράκτορα.

Το μεγαλύτερο μέρος του «χαμού» στο νησί Nuku Hiva βρίσκεται στο λιμάνι κρουαζιερόπλοιων του κόλπου Taiohae, όπου τα γιοτ που ταξιδεύουν προς την Αυστραλία από την Αμερική γλιστρούν μέσω της ακτής του κόλπου. Η καθημερινή ζωή εδώ πηγαίνει με τον δικό της ρυθμό. Οι χαλαροί ντόπιοι μπορούν να βρεθούν συγκεντρωμένοι για να ακούσουν τραγούδια, ενώ άλλοι σπάνε καρύδια στα πεζοδρόμια. Πολλοί ζουν από την παραδοσιακή γλυπτική σε ξύλο ή πέτρα και το κυνήγι.

 Φωτογραφία: Gregorie le Bacon

Άλλοι άνοιξαν τα οικογενειακά τους σπίτια ως πανσιόν. Αυτές είναι οι πιο φιλικές προς το πορτοφόλι επιλογές διαμονής για τους επισκέπτες. Το τοπικό ψάρεμα είναι επίσης δημοφιλές και τα Σάββατα παραμένουν η πιο πολυσύχναστη μέρα στο λιμάνι με την αγορά ψαριών να μαζεύει πολλούς πελάτες. Επίσης, υπάρχει δημιουργικότητα στην αγορά χειροτεχνίας Tapivai, η οποία παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία χειροτεχνιών Marquesan σε λογικές τιμές.

Το νησί Nuku Hiva ονομάζεται «Η χώρα των ανδρών», χάρη στις παραδόσεις πολεμιστών που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Οι ντόπιοι είναι υπερήφανοι που φορούν τα κέρατα των ζώων που έχουν σκοτώσει γύρω από τον λαιμό τους. Οι τεχνίτες εξακολουθούν να χαράζουν αντικείμενα όπως το casse tête, ένα κλαμπ από ξύλο τριανταφυλλιάς που κάποτε ήταν γνωστό ότι κρατούσαν στη μάχη, αλλά τώρα χρησιμοποιείται για παραδοσιακούς χορούς haka.

Το κέντρο της πόλης εξερευνάται εύκολα με τα πόδια και αξίζει να κάνετε μια βόλτα από το λιμάνι Nuku Hiva μέχρι τον καθεδρικό ναό της Notre Dame. Σε αντίθεση με τον παρισινό ομόλογό του, αυτό το ιερό είναι μια σχετικά νέα κατασκευή, ενώ τα γλυπτά στο εσωτερικό είναι κλασικά Μαρκεζιανά.

 Φωτογραφία: Gregorie le Bacon

Για χαλάρωση, το Nuku Hiva διαθέτει πολλές ερημικές παραλίες. Στη βόρεια ακτή του νησιού στο χωριό Hatiheu, μπορείτε να βρείτε ένα τοπία που μοιάζει με καρτ-ποστάλ. Άλλη μια παραλία βρίσκεται στον κόλπο Anaho, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά του Hatiheu. Αυτός ο τοξωτός κόλπος πλαισιώνεται από καταπράσινες πλαγιές και είναι πολύ φιλόξενος για μια βουτιά. Εκεί μπορεί να κάνει σνόρκελινγκ και να εντοπίσει υπέροχα κοράλλια, χελώνες ή ακόμα και καρχαρίες. Εκτός από τις καταδύσεις, το Anaho και το Hatiheu είναι τα μόνα μέρη στο νησί όπου μπορείτε να απολαύσετε ιππασία.

 Φωτογραφία: Gregorie le Bacon

Φυσικά επιβάλλεται να δοκιμάσετε την πολυνησιακή κουζίνα, η οποία είναι ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη. Οι τοπικές λιχουδιές είναι γεμάτες γεύσεις από το νησί και τα μενού με θαλασσινά και ψάρια κυριαρχούν. Πρέπει να δοκιμάσετε το εθνικό πιάτο, poisson cru, που σημαίνει «ωμό ψάρι» στα γαλλικά, αλλά οι ντόπιοι το αποκαλούν «ia ota». Η γεύση του και η εμφάνισή του είναι πιο ελκυστικά από ό,τι το όνομά του. Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα κοκτέιλ του νησιού.