Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 06:24

Ποβέλια: Το «απαγορευμένο νησί» της Ιταλίας (pics)

Ποβέλια: Το «απαγορευμένο νησί» της Ιταλίας (pics)
CREDIT: GETTY

Παρατηρώντας από κάποιο ψηλό και ανοιχτό σημείο στη Βενετία αυτό το ειδυλλιακό νησάκι της λιμνοθάλασσας, δύσκολα μπορείς να φανταστείς ότι κουβαλάει μια «μαύρη» ιστορία.

Η Ποβέλια δεν έχει γόνδολες, κόσμο και τουριστικά καταστήματα. Είναι ένα νησί-φάντασμα που εγκαταλείφθηκε πριν από μισό αιώνα. Ένα νοσοκομείο, μια εκκλησία, ένα καμπαναριό και εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι τα μοναδικά κτήρια στο ακατοίκητο σήμερα νησί, που θεωρείται ένα από τα πιο ανατριχιαστικά και μακάβρια μέρη του κόσμου.

Iστορικές αναφορές γίνονται στην Ποβέλια από το 421, ενώ το νησί είχε μόνιμους κατοίκους μέχρι το 1379.

Κατά τη διάρκεια του «Μαύρου Θανάτου», όταν χιλιάδες άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους εξαιτίας της πανούκλας, η Βενετία αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα. Ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν με τέτοιο ρυθμό που δεν προλάβαιναν να θάψουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα οι εστίες μόλυνσης να μεγαλώνουν και η επιδημία να εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα.

Η Ποβέλια μετατράπηκε σε χώρο καραντίνας και στη συνέχεια σε ένα απέραντο νεκροταφείο για όσους είχαν προσβληθεί από πανούκλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 160.000 άνθρωποι κάηκαν εκεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το νησί καλύφθηκε με μαύρη τέφρα και λείψανα. Λέγεται μάλιστα ότι ακόμα και οι ντόπιοι ψαράδες δεν τολμούν να ρίξουν τα δίχτυα τους γύρω από το νησί, καθώς φοβούνται ότι θα «ψαρέψουν» ανθρώπινα οστά.

Η σκοτεινή ιστορία του νησιού έχει όμως και συνέχεια: Το 1922 κατασκευάστηκε εκεί ψυχιατρική κλινική. Επικεφαλής ήταν ένας σαδιστής γιατρός, ο οποίος λέγεται ότι διεξήγαγε πειράματα εφαρμόζοντας απαγορευμένες τακτικές και βασάνιζε ασθενείς. Συχνά οι ασθενείς ανέφεραν ότι άκουγαν θορύβους από βασανισμούς και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα. Τελικά, ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας από το καμπαναριό της εκκλησίας. Το άσυλο έκλεισε οριστικά το 1968 και από τότε το νησί ερήμωσε.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Ποβέλια έχει ανακηρυχτεί ως ένα από τα πιο τρομακτικά μέρη του κόσμου. Σήμερα, το νησί παραμένει ακατοίκητο και απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στον χώρο. Κανένας δεν το πλησιάζει, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι στοιχειωμένο από τους νεκρούς της πανώλης και τους ψυχασθενείς.

Το 2014 η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα το πουλούσε με σκοπό να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο και το παλιό νοσοκομείο να γίνει πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά τα σχέδια δεν προχώρησαν.

Το 2015, μια κίνηση πολιτών με την ονομασία «Poveglia per Tutti» (Ποβέλια για όλους) ήλπιζε να συγκεντρώσει 25-30 εκατομμύρια ευρώ για ένα νέο σχέδιο που θα περιελάµβανε δημόσιο πάρκο, μαρίνα, εστιατόριο, ξενώνα και κέντρο έρευνας, σύμφωνα με την Telegraph. Ωστόσο, σήμερα το νησί παραμένει εγκαταλελειμμένο.