Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 08:33

Οι 10 πιο τρομακτικές γέφυρες του κόσμου (pics)

Αποτελούν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και πολλοί θαρραλέοι επισκέπτες επιχειρούν να τις διασχίσουν βλέποντάς το σαν μοναδική εμπειρία.

Σε μεγάλο ύψος πάνω από ποτάμια και από τη θάλασσα, ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και βαθιά φαράγγια, οι γέφυρες αυτές εντυπωσιάζουν με την κατασκευή τους, προσφέρουν θέα που κόβει την ανάσα και καταφέρνουν να προκαλούν ζαλάδα ακόμη και στους πιο τολμηρούς.

Ας κάνουμε μια βόλτα σε δέκα από τις πιο… τρομακτικές γέφυρες στον κόσμο, έτσι όπως τις παρουσιάζει το reader:

Langkawi Sky Bridge, Μαλαισία

Αυτή η καλωδιωτή πεζογέφυρα ολοκληρώθηκε το 2005 και είναι χτισμένη στην κορυφή του βουνού Gunung Mat Chinchang στο νησί Pulau Langkawi στη Μαλαισία, σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει μήκος 125 μέτρα, ενώ στις άκρες της υπάρχουν δύο πλατφόρμες, απ' όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική θέα πάνω από την παρθένα ζούγκλα. Η γέφυρα έχει κατασκευαστεί με καμπύλη, ώστε κάθε σημείο της να προσφέρει διαφορετική προοπτική του τοπίου.

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge, Κίνα

Τρομακτική είναι και η μεγαλύτερη και υψηλότερη γυάλινη γέφυρα του κόσμου, που αιωρείται πάνω από το φαράγγι του Zhangjiajie, στην επαρχία Χουνάν στην Κίνα. Με φόντο το Εθνικό Δασικό Πάρκο Zhangjiajie, η πεζογέφυρα που σχεδιάστηκε από τον Ισραηλινό αρχιτέκτονα Haim Dotan, έχει μήκος 430 μέτρα, 6 μέτρα πλάτος και αιωρείται σε ύψος 300 μέτρα.

Carrick-a-Rede Rope Bridge, Βόρεια Ιρλανδία

Κάθε χρόνο, περίπου 500.000 άτομα διασχίζουν προσεκτικά τη γέφυρα Carrick-a-Rede που είναι φτιαγμένη από... σχοινί και βρίσκεται κοντά στο χωριό Ballintoy στη Βόρεια Ιρλανδία. Η γέφυρα που συνδέει το ηφαιστειακό νησί Carrickarede με την ηπειρωτική χώρα, χτίστηκε το 1755 από ψαράδες σολομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς δεν έχει πέσει από αυτή τη γέφυρα, αλλά μερικοί επισκέπτες δεν τολμούν να τη διασχίσουν ξανά και γυρίζουν πίσω με βάρκα.

Royal Gorge Bridge, Κολοράντο, ΗΠΑ

Η γέφυρα Royal Gorge χτίστηκε το 1929 και αποτελεί μέρος του ψυχαγωγικού πάρκου Royal Gorge Bridge & Park στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών. Διασχίζει το φαράγγι πάνω από τον ποταμό Αρκάνσας. Είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα της Αμερικής και μία από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Titlis Cliff Walk, Engelberg, Ελβετία

Η ψηλότερη κρεμαστή γέφυρα της Ευρώπης βρίσκεται 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και επιτρέπει στους ατρόμητους ταξιδιώτες να μετακινούνται κατά μήκος ενός τμήματος του Όρους Titlis. Έχει πλάτος μόλις ένα μέτρο και μήκος πάνω από 100 μέτρα. Η θέα στην άβυσσο από κάτω κόβει την ανάσα.

Aiguille du Midi, Γαλλικές Άλπεις

Η γέφυρα Aiguille du Midi συνδέει τη βόρεια και τη νότια κορυφή του ομώνυμου όρους των Γαλλικών Άλπεων, κοντά στο Σαμονί, σε υψόμετρο 3.800 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να πάει κανείς εκεί, χρειάζεται να πάρει ένα τελεφερίκ που ανεβαίνει στα 2.800 μέτρα σε μόλις 20 λεπτά.

Hussaini Hanging Bridge, Πακιστάν

Είναι γνωστή ως μία από τις πιο επικίνδυνες γέφυρες του κόσμου και όχι άδικα. Με μεγάλα κενά ανάμεσα στις σανίδες και έντονη ταλάντευση από τους ανέμους, είναι μόνο για... όσους το λέει η καρδιά τους. Η γέφυρα διασχίζει τον ποταμό Hunza και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, με πολλούς επισκέπτες να συρρέουν για να δοκιμάσουν τα όριά τους.

Kakum Canopy Walkway, Γκάνα

Δεν είναι μία αλλά επτά γέφυρες που εκτείνονται ανάμεσα στις κορυφές δέντρων στο Εθνικό Πάρκο Κακούμ. Είναι κατασκευασμένες από συρματόσκοινο, αλουμινένια στηρίγματα και ξύλινες σανίδες. Έχουν μήκος 330 μέτρα και φτάνουν τα 40 μέτρα ύψος.

Trift Bridge, Ελβετία

Η γέφυρα Trift βρίσκεται κοντά στο Gadmen στις Ελβετικές Άλπεις και έχει μήκος 170 μέτρα και ύψος 100 μέτρα. Χτίστηκε το 2004, ενώ το 2009 δημιουργήθηκαν ψηλότερα κιγκλιδώματα και ειδικά καλώδια για σταθεροποίηση από τη βίαιη ταλάντευση από τον άνεμο.

Capilano Suspension Bridge, Βανκούβερ, Καναδάς

Η κρεμαστή γέφυρα Capilano φτιάχτηκε το 1889 και ενώνει τις όχθες του ποταμού Copilano, στο Βόρειο Βανκούβερ. Περιβάλλεται από ένα καταπράσινο δάσος και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, προσελκύοντας πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Είναι 140 μέτρα σε μήκος και αιωρείται στα 70 μέτρα πάνω από το ποτάμι.