Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 08:58

Lonely Planet: 10 κορυφαίες ταξιδιωτικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε (pics)

Μπορεί το 2020 τα ταξίδια που προγραμματίζαμε να πάγωσαν εξαιτίας της πανδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να ονειρευτούμε μακρινούς προορισμούς.

Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Lonely Planet, με τον τίτλο «Ultimate Travel List», ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός δημοσίευσε στην ιστοσελίδα μια λίστα με τις 10 κορυφαίες ταξιδιωτικές εμπειρίες στον κόσμο.

Τροπικά δάση, αρχαίες πόλεις, επιβλητικά βουνά και εξωτικοί παράδεισοι μάς δίνουν ιδέες και έμπνευση για μελλοντικές ταξιδιωτικές περιπέτειες.

Αυτά είναι τα 10 ταξίδια που πρέπει να κάνεις μία φορά στη ζωή σου, σύμφωνα με το Lonely Planet.

1) Εξερευνήστε την αινιγματική «χαμένη πόλη» της Πέτρας στην Ιορδανία

Η αρχαία πόλη της Πέτρας που είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο, είναι το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας. Η «Ροδοκόκκινη Πόλη» αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού κι έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιπλέον, το 2007 ψηφίστηκε ως ένα από τα Επτά Νέα Θαύματα του Κόσμου. Η αρχιτεκτονική της έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας κ.ά. 

2) Επισκεφθείτε τα Γκαλάπαγκος, τα νησιά της επιστήμης

Ένας μικρός παράδεισος είναι τα νησιά Γκαλαπάγκος που βρίσκονται βορειοδυτικά της Νότιας Αμερικής και αποτελούνται από συνολικά 13 κύρια, ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, άλλα 6 μικρότερα και γύρω στις 107 βραχονησίδες. Εδώ φυλάσσονται πολλά από τα «μυστικά» της φύσης. Τα Γκαλάπαγκος είναι φημισμένα για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί το 1835 ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής. Ο οικοτουρισμός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, ενώ εδώ βρίσκεται το πρώτο πράσινο αεροδρόμιο στο κόσμο που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια.

3) Δείτε από κοντά τον ιερό» βράχο Ουλουρού στην Αυστραλία

Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, ο βράχος Uluru στο Εθνικό Πάρκο Uluru-Kata Tjuta μοιάζει με καράβι που φλέγεται μέσα σε μια «θάλασσα από έρημο». Αυτός ο γιγάντιος μονόλιθος στο νότιο άκρο της Βόρειας Επικράτειας, στην κεντρική Αυστραλία, δεν αποτελεί μόνο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φυσικά αξιοθέατα της Αυστραλίας αλλά και «ιερό χώρο» για τους Anangu, τους ιθαγενείς της περιοχής. Ο σχηματισμός ψαμμίτη που έχει ύψος 348 μ. μαγνητίζει τα βλέμματα από μίλια μακριά. Πλέον απαγορεύεται η αναρρίχηση στον βράχο, ωστόσο το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την ευρύτερη περιοχή.

4) Απολαύστε τους χαλαρούς ρυθμούς στο Δέλτα του Οκαβάνγκο στην Μποτσουάνα

Το Δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης κι ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς για σαφάρι στην Αφρική. Ο ποταμός Οκαβάνγκο πηγάζει από την Κεντρική Ανγκόλα, κυλά νοτιοανατολικά, διασχίζει τη Βόρεια Ναμίμπια και περνά στην Μποτσουάνα όπου δημιουργεί έναν επίγειο παράδεισο με μια απίστευτη ποικιλία άγριας ζωής. Ελέφαντες, ιπποπόταμοι, κροκόδειλοι, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και πληθώρα πτηνών είναι μερικά μόνο από τα είδη που αντικρίζει ο επισκέπτης. Άλλες διαδρομές γίνονται με τζιπ και άλλες με τα mokoros (παραδοσιακά κανό).

5) Βόλτα δίπλα στους θερμοπίδακες στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ

Το Εθνικό Πάρκο Yellowstone στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ είναι γνωστό για την άγρια ζωή που φιλοξενεί και τα πολλά γεωθερμικά χαρακτηριστικά του. Εκτείνεται σε έκταση 8.980 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περιλαμβάνοντας λίμνες, φαράγγια, ποτάμια και οροσειρές. Αρκούδες γκρίζλι, λύκοι, και ελεύθερα κοπάδια από βίσονες και άλκες ζουν στο πάρκο. Περίπου οι μισοί θερμοπίδακες του πλανήτη βρίσκονται στο Yellowstone, τροφοδοτούμενοι από αυτή την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Μοναδικό θέαμα αποτελεί η τρίτη μεγαλύτερη θερμή πηγή στον κόσμο και η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Η Grand Prismatic Spring εντυπωσιάζει με την ποικιλία και τη ζωντάνια των χρωμάτων της, η οποία οφείλεται στους μικροοργανισμούς που ζουν και αναπαράγονται στα ζεστά νερά.

6) Βαρκάδα στη Λίμνη Μπλεντ στη Σλοβενία

Στη βορειοδυτική Σλοβενία και σε απόσταση 54 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά σημεία της χώρας. Μια παραμυθένια λίμνη περιτριγυρισμένη από βουνά και δάση, στη μέση της οποίας βρίσκεται μία νησίδα με ένα εκκλησάκι. Το σκηνικό συμπληρώνεται από το επιβλητικό κάστρο πάνω στο βράχο. Το πανέμορφο τοπίο της λίμνης Μπλεντ στη Σλοβενία έχει χιλιοφωτογραφηθεί και αναγνωρίζεται πλέον από κάθε ταξιδιώτη που σέβεται το εαυτό του.

7) Θαυμάστε τους μεγαλειώδεις καταρράκτες Ιγκουασού στα σύνορα Αργεντινής-Βραζιλίας

Οι 275 καταρράκτες στα σύνορα Αργεντινής και Βραζιλίας είναι μια εκπληκτική επίδειξη της δύναμης της φύσης. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν σε ύψος τα 82 μέτρα, αλλά η πλειοψηφία τους έχει ύψος περίπου 64 μέτρα. Ο πιο εντυπωσιακός από αυτούς ονομάζεται «ο Λαιμός του Διαβόλου» (Garganta del Diablo). Έχει ύψος 82 μέτρα και μήκος 700 μέτρα. Η έκταση του γύρω εθνικού πάρκου, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος είναι ένα τροπικό δάσος με μοναδική χλωρίδα και πανίδα, προσθέτει επιπλέον αξία στο ταξίδι.

8) Ανακαλύψτε τον παράδεισο στους ναούς της Άνγκορ στην Καμπότζη

Ένα πραγματικό μνημείο ανθρώπινης εφευρετικότητας και αφοσίωσης, οι ναοί στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης προκαλούν δέος σε κάθε επισκέπτη. Το σύμπλεγμα των ναών Άνγκορ Βατ αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη, αφού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863, καθώς και το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Βρίσκεται μέσα στη ζούγκλα και χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν Β΄ κατά τον 12ο αιώνα. Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού, καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, όσο και του Βουδισμού.

9) Περπατήστε πάνω στον «καθρέφτη» της λίμνης Salar de Uyuni στη Βολιβία

Την περίοδο των βροχών, η μεγαλύτερη αλατο-λίμνη του κόσμου αντικατοπτρίζει τον ουρανό και δίνει στον επισκέπτη την ψευδαίσθηση ότι περπατά πάνω σε έναν τεράστιο καθρέφτη. Το Salar de Uyuni, με έκταση 10.582 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βολιβία και διαμορφώθηκε ύστερα από μετασχηματισμούς διαφόρων προϊστορικών λιμνών. Καλύπτεται από μία κρούστα αλατιού πάχους ενός μέτρου κάτω από την οποία υπάρχει νερό πλούσιο σε λίθιο.

10) Πεζοπορία στο Annapurna Circuit του Νεπάλ

Προορισμός-όνειρο για τους λάτρεις της ορειβασίας και του trekking, το Annapurna στο Νεπάλ έχει εκπληκτικά βουνά και κρυμμένα χωριά. Εδώ, οι πεζοπορίες σε ορυζώνες, λιβάδια και απόκρημνες κορυφές αποτελούν εμπειρία ζωής. Το περίφημο Annapurna Circuit είναι μία από τις καλύτερες διαδρομές trekking στον κόσμο. Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή γύρω από την οροσειρά της Annapurna, με το συνολικό της μήκος να αγγίζει τα 230 χλμ. Το μονοπάτι είναι πανέμορφο με μοναδικά τοπία, παραδοσιακά χωριά και σημεία για διαμονή ή για φαγητό και τσάι.