Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 08:52

European Best Destination: Οι ασφαλέστεροι προορισμοί για Χριστούγεννα στην Ευρώπη (pics)

Κάθε χρόνο, η ιστοσελίδα για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη, European Best Destinations δημοσιεύει τη λίστα της με τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά εξαιτίας του κορονοϊού. Έτσι, το EBD έφτιαξε με λίστα με τους ασφαλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Η λίστα περιλαμβάνει προορισμούς που φημίζονται για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους και βρίσκονται σε χώρες που επηρεάστηκαν λιγότερο από τον κορονοϊό.

Η επιλογή των προορισμών βασίστηκε στα εξής κριτήρια: αριθμός κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, αριθμός νοσοκομειακών κλινών ανά κάτοικο, εγγύτητα αεροδρομίων, μέτρα υγιεινής σε ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιους χώρους κ.ά.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τους 15 ασφαλέστερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης για το 2020: 

15) Γκραζ, Αυστρία

Η Αυστρία παρέμεινε ασφαλής προορισμός σε όλη την πανδημία χάρη στα μέτρα πρόληψης και υγείας που ελήφθησαν νωρίς από τις αρχές. Με έως και 10 φορές λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους από τις περισσότερες άλλες χώρες, η Αυστρία εμφανίζεται μεταξύ των ασφαλέστερων προορισμών για τις χειμερινές διακοπές στην Ευρώπη. Η Αυστρία καλωσορίζει τους ταξιδιώτες αυτόν τον χειμώνα με «τα υψηλότερα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, ενώ κάνει τα πάντα για να σας εγγυηθεί υπέροχες στιγμές για τις χειμερινές διακοπές», σύμφωνα με το EBD.

14) Ρότενμπουργκ, Γερμανία

Με σχεδόν πέντε φορές λιγότερες σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους από ό, τι σε άλλα μέρη της Ευρώπης, η Βαυαρία είναι από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη. «Το Rothenburg ob der Tauber είναι ίσως ο πιο μαγικός προορισμός για τα Χριστούγεννα», γράφει η EBD. «Η πόλη φαίνεται να έχει χτιστεί για να χρησιμεύσει ως σκηνικό για μια από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας».

13) Βαρσοβία, Πολωνία

Η Πολωνία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κοραναϊό, μαζί με την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Υπάρχουν έως και 13 φορές λιγότεροι θάνατοι που συνδέονται με το Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους στην Πολωνία από ό, τι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο. Κανένα νοσοκομείο δεν έχει υπερφορτωθεί ποτέ και η Πολωνία έχει περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο από την Ολλανδία ή την Ελβετία. Η Βαρσοβία, η πρωτεύουσα, με ένα ιστορικό κέντρο που έχει κηρυχθεί Παγκόσμια Κληρονομιά της Ουνέσκο, εντυπωσιάζει με την ανθεκτικότητα, την ιστορία και το σύγχρονου στιλ της.

12) Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Με 12 φορές λιγότερες σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη, η Σλοβενία θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς αυτόν τον χειμώνα. Ιδανική για ένα διάλειμμα, μακριά από το άγχος στη μέση της φύσης, η Σλοβενία είναι ο ευρωπαϊκός προορισμός που βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δέσμευσή της για βιώσιμο τουρισμό.

11) Ντίσελντορφ, Γερμανία

Όχι μόνο είναι το Ντίσελντορφ μία από τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία, αλλά και μία από τις ασφαλέστερες φέτος. Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε αυτήν την περιοχή μετά την Κολωνία είχε 10 φορές λιγότερες σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές. Η πόλη προσφέρει διαφορετικές Χριστουγεννιάτικες αγορές που ταιριάζουν σε οικογένειες.

10) Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Η Σλοβακία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 75 φορές λιγότερους θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο. Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπρατισλάβα, στην κεντρική πλατεία και στην πλατεία Hviezdoslav στο κέντρο της πόλης, μαγεύει τους επισκέπτες με τη μοναδική ατμόσφαιρά της (από 23 Νοεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου 2020).

9) Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία

Με πληθυσμό όσο και το Βέλγιο, αλλά με 5 φορές λιγότερους θανάτους που συνδέονται με την Covid-19, η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς αυτόν το χειμώνα, σημειώνει η ιστοσελίδα του EBD. Στην είσοδο των υπέροχων πάρκων και κήπων του Μπάντεν-Μπάντεν, η χριστουγεννιάτικη αγορά παρασύρει τους επισκέπτες σε ένα ρομαντικό χειμερινό παραμύθι (26 Νοεμβρίου 2020 έως 6 Ιανουαρίου 2021).

8) Ζάγκρεμπ, Κροατία

Με 13 φορές λιγότερους θανάτους από Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κροατία θεωρείται ασφαλής προορισμός για χειμερινές διακοπές σας. Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Ζάγκρεμπ ψηφίστηκε τρεις φορές στη σειρά η «Καλύτερη Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην Ευρώπη» στη διαδικτυακή δημοσκόπηση του European Best Destinations (από 27 Νοεμβρίου 2020 έως 3 Ιανουαρίου 2021).

7) Δρέσδη, Γερμανία

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης θεωρείται μία από τις πιο όμορφες και αυθεντικές της Γερμανίας. Φέτος, θα είναι επίσης μία από τις ασφαλέστερες στην Ευρώπη, λέει το EBD. Η Σαξονία είναι μία από τις λιγότερο πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. Το Striezelmarkt, η παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας, κλέβει την παράσταση (από 26 Νοεμβρίου έως 24 Δεκεμβρίου 2020).

6) Γκντανσκ, Πολωνία

Η έκτη μεγαλύτερη πόλη στην Πολωνία προσφέρει, σύμφωνα με το European Best Destinations, τον τέλειο συνδυασμό ασφάλειας, χαλάρωσης και ανακάλυψης για τις φετινές χειμερινές διακοπές. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, η αγορά Christmas Fair συναρπάζει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της ντόπιους και επισκέπτες (23 Νοεμβρίου 2020 έως 1 Ιανουαρίου 2021).

5) Πράγα, Τσεχία

Με 15 φορές λιγότερες σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σύγκριση με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, η Τσεχία μπαίνει κι αυτή στη λίστα του EBD των ασφαλέστερων προορισμών για τις φετινές διακοπές των Χριστουγέννων. Αυτή την περίοδο, η Πράγα γίνεται πιο εντυπωσιακή από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά στην πλατεία της Παλιάς Πόλης τραβάει όλη την προσοχή (28 Νοεμβρίου 2020 έως 6 Ιανουαρίου 2021).

4) Κραϊόβα, Ρουμανία

Το EBD βάζει την 6η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και πρωτεύουσα της Επαρχίας Ντολζ στη λίστα με τους ασφαλέστερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης. Με φημισμένα πολιτιστικά ιδρύματα και παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, η Κραϊόβα είναι ιδανική για όσους αναζητούν προορισμούς εκτός τουριστικής πεπατημένης (28 Νοεμβρίου 2020 έως 1 Ιανουαρίου 2021).

3) Βιέννη, Αυστρία

Η Βιέννη είναι ο ιδανικός χριστουγεννιάτικος προορισμός για οικογένειες και ζευγάρια, ενώ φέτος, όπως αναφέρει το European Best Destinations, είναι κι ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη, καθώς η Αυστρία επηρεάστηκε έως και 10 φορές λιγότερο από τον κορονοϊό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι ομορφότερες πλατείες της Βιέννης μετατρέπονται σε μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές (από 18 Νοεμβρίου έως 26 Δεκεμβρίου 2020).

2) Ταλίν, Εσθονία

Το Ταλίν είναι φέτος ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ η χριστουγεννιάτικη αγορά του (15 Νοεμβρίου 2020 έως 5 Ιανουαρίου 2021) βραβεύτηκε το 2019 από το EBD ως η καλύτερη της Ευρώπης. Η Εσθονία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 18 φορές λιγότερες σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό.

1) Μαδέρα, Πορτογαλία

Η Μαδέρα, το σύμπλεγμα νησιών στον Ατλαντικό ωκεανό που ανήκουν στην Πορτογαλία, είναι σύμφωνα με το EBD, ο ασφαλέστερος ευρωπαϊκός προορισμός για διακοπές αυτόν τον χειμώνα. Έχει έως και 12 φορές λιγότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σχέση άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από Covid-19. Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Μαδέρα (1η Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου 2021) έχει βραβευτεί ως η «καλύτερη ηλιόλουστη χριστουγεννιάτικη αγορά στην Ευρώπη. Τα λαμπερά φωτιά, το περίφημο κρασί της Μαδέρα και τα εξωτικά λουλούδια και φρούτα προσφέρουν ένα διαφορετικό σκηνικό για να νιώσεις τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Πηγή: forbes.com