Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 08:22

Eleuthera: Τα μυστικά του εξωτικού νησιού στις Μπαχάμες, με το ελληνικό όνομα (pics)

Στις Μπαχάμες υπάρχει ένα νησί με ελληνικό όνομα, κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί. Πρόκειται για το νησί «Ελεύθερα» (Eleuthera), το οποίο είναι ένας επίγειος παράδεισος, για όσους θέλουν χαλαρές και ονειρεμένες διακοπές.

Εκεί, μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας σε νερά που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από κάποια καρτ – ποστάλ και να περπατήσετε σε χρυσαφένιες παραλίες. Το πανέμορφο νησί έχει μακρόστενο σχήμα, με μήκος περίπου 180 χιλιόμετρα και πλάτος σε μερικά σημεία λιγότερο από 1.600 μέτρα. Το 1648 μετανάστευσαν στις Μπαχάμες οι γνωστοί ως Ελεύθεροι Τυχοδιώκτες από τις Βερμούδες. Αυτές οι ομάδες ήταν Βρετανοί Πουριτανοί και ίδρυσαν την πρώτη μόνιμη αποικία στο νησί που ονόμασαν Ελεύθερα (ή Ελευθέρα), από την ελληνική λέξη ελευθερία. 

Οι ψηλοί γκρεμοί στην κόψη του Ατλαντικού, βρίσκονται κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Στη δυτική πλευρά, τα κρυστάλλινα νερά και οι παραλίες με τη λευκή άμμο συνθέτουν μια ειδυλλιακή εικόνα. Οι ήπιες θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου κυμαίνονται από τους 21 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο τον χειμώνα και φτάνουν μέχρι τους 26 βαθμούς το καλοκαίρι.

Το νησί διασχίζει ένας στενός κεντρικός δρόμος, ο οποίος απλώνεται σε απόσταση 177 χλμ.

Τα εκπληκτικά φυσικά τοπία κυριαρχούν σε όλο το νησί, ενώ μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα βρίσκονται στα νοτιότερα σημεία του νησιού.

Στην πιο στενή λωρίδα του νησιού, η γέφυρα Glass Window εκτείνεται σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης, διαχωρίζοντας τα σκοτεινά, άγρια νερά του Ατλαντικού Ωκεανού από τα απαλά τιρκουάζ νερά της παραλίας Bight. Η αντίθεση είναι συναρπαστική, ιδιαίτερα από αέρος. Με ανθεκτικά παπούτσια, μπορείτε να ανεβείτε στον τραχύ ορεινό λόφο πάνω από τη γέφυρα για μια ευρύτερη θέα ολόκληρου του νησιού και να θαυμάσετε τις δύο διαφορετικές αποχρώσεις του νερού, όπως αναφέρει το CNN Travel.

Οι έντονες καταιγίδες έχουν παρασύρει τη φυσική πέτρινη αψίδα που έστεκε κάποτε στην τσιμεντένια γέφυρα. Αλλά ο Αμερικανός καλλιτέχνης Winslow Homer μπόρεσε να την απαθανατίσει στον πίνακά του, το 1885 με τίτλο «Glass Window».

Ο άγριος καιρός και τα φουσκωμένα νερά της θάλασσας μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα και να έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της γέφυρας, γι’αυτό είναι καλό να αποφεύγεται η περιοχή όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες.

Περίπου μισό μίλι δυτικά της γέφυρας, βρίσκεται ένα άλλο αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε. Τα «Λουτρά της Βασίλισσας» (Queen's Bath), είναι μια σειρά από φυσικές πισίνες που έχουν σχηματιστεί μέσα στους βράχους από τα κύματα που σκάνε στην Ελεύθερα εδώ και αιώνες από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ανετα μπορεί κάποιος να απολαύσει μια δροσιστική βουτιά, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές. Όταν κάνει πολλή ζέστη, τα νερά θερμαίνονται από τον ήλιο σε θερμοκρασία που μοιάζει με λουτρό.

Καλύτερα είναι να τα επισκεφτεί κάποιος όταν η παλίρροια είναι χαμηλή, ενώ συνίσταται να φοράει παπούτσια της θάλασσας, αφού η βραχώδης επιφάνεια είναι αρκετά κοφτερή.

Τόσο η γέφυρα, όσο και τα «Λουτρά» βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο του νησιού.

Στο νησί με τις απλόχερα δοσμένες πανέμορφες παραλίες, υπάρχει μία ακόμη αμμώδης παραλία που είναι πιο δύσκολα προσβάσιμη, αξίζει, όμως την έξτρα προσπάθεια να την επισκεφθείτε.

Περίπου δύο ώρες από τη Γέφυρα Glass Window, στο νοτιότερο σημείο του νησιού, βρίσκεται η παραλία Lighthouse, η οποία προσφέρει την απόλυτη απομόνωση που βλέπει κανείς σε ταινίες με ναυαγούς. Καθώς δεν υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος για εκεί, χρειάζεται σίγουρα ένα τζιπ ή ένα καλό αμάξι.

Μόλις φθάσετε, θα ανταμειφθείτε με ολόκληρα χιλιόμετρα παραλίας με ροζ άμμο στη μεριά του νησιού προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε αυτή δεσπόζει και ο παλιός φάρος, ο οποίος υψώνεται πάνω από τον ωκεανό. Στα πολλά θετικά αυτής της περιοχής, είναι ότι είναι ιδανική για καταδύσεις, καθώς και η υπέροχη θέα του Half Moon Cay.