Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 08:18

Όαση Φαγιούμ: Το... καλά κρυμμένο μυστικό της Αιγύπτου (pics)

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια όαση στην έρημο με μια μαγική λίμνη, καταρράκτες, και μια κοιλάδα «αρχαίων φαλαινών». Κι όμως, όλα αυτά υπάρχουν στην Αίγυπτο.

Ο λόγος για την Όαση Φαγιούμ (Fayoum Oasis), η οποία βρίσκεται λιγότερο από δύο ώρες νοτιοδυτικά του Καΐρου και είναι αναμφίβολα ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της χώρας. Τα φημισμένα πορτρέτα Φαγιούμ, πήραν το όνομά τους από την όαση Φαγιούμ, επειδή εκεί ανακαλύφθηκαν τυχαία τα πρώτα δείγματά τους.

Αποτελούμενη από πολλές λίμνες και κανάλια, αυτή η μεγάλη περιοχή είναι το ιδανικό μέρος για Σαββατοκύριακο ή ημερήσια εκδρομή για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τη φασαρία της πόλης του Καΐρου.

«Το Κάιρο είναι χαοτικό και θορυβώδες. Όσο πιο κοντά φτάνεις στο Φαγιούμ, τόσο πιο ήσυχο και καθαρότερο γίνεται», λέει στο CNN Travel, ο Ιταλός κινηματογραφιστής Φεντερίκο Κόρνο, που έχει τη βάση του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. «Και μετά ξαφνικά βλέπετε παντού πράσινο», προσθέτει.

«Οι άνθρωποι συχνά, όταν ακούν τη λέξη Αίγυπτος, σκέφτονται την άμμο, τις πυραμίδες, τη ζέστη ή την Ερυθρά Θάλασσα. Δεν φαντάζονται πράσινα αγροκτήματα, τέχνη και κεραμικά, χαλάρωση και διαλογισμό. Στο Φαγιούμ, η ζωή επιβραδύνεται και επιστρέφει στον φυσικό ρυθμό που θα έπρεπε».

Το Wadi El Rayan, ένα προστατευόμενο εθνικό πάρκο που εκτείνεται σε απόσταση περίπου 700 τετραγωνικών μιλίων, είναι ένα από τα πολλά αξιοθέατα του Φαγιούμ.

Αποτελείται από τεχνητές λίμνες, οι οποίες δημιουργούν καταρράκτες, που θεωρούνται μεταξύ των μεγαλύτερων της Αιγύπτου. Αυτοί οι καταρράκτες είναι δύσκολο να εντοπιστούν από το ανώτερο οροπέδιο, καθώς είναι ελαφρώς μικρότεροι από άλλους διάσημους καταρράκτες. Όμως, το να τους βλέπεις από το κάτω οροπέδιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να δεις τη συλλογική ομορφιά τους και να ζήσεις ένα μία μοναδική δροσιά στη μέση μιας ερήμου.

Οι πανέμορφοι καταρράκτες του Wadi El Rayan

Αυτό το αξιοθέατο είναι γεμάτο κόσμο τα Σαββατοκύριακα, οπότε είναι καλύτερο να το επισκεφθείτε τις καθημερινές. Ωστόσο, η περιοχή είναι σχεδόν ερημική κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το εκτεταμένο πάρκο διαθέτει επίσης μια ποικιλία από ξεχωριστά γραφικά αξιοθέατα που περιλαμβάνουν κινούμενους αμμόλοφους, φυσικές πηγές θείου, βουνά και το καλύτερα διατηρημένο μυστικό του, το Wadi Al Hitan.

Η Κοιλάδα των Φαλαινών

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2005, το Wadi Al Hitan, είναι ένα υπαίθριο μουσείο που προσφέρει μια αινιγματική απεικόνιση της εξέλιξης της ζωής.

Οι σκελετοί εκατοντάδων γιγαντιαίων φαλαινών, καρχαριών και άπειρων απολιθωμάτων, γεμίζουν την κοιλάδα της ερήμου, η οποία είναι επίσης γνωστή ως η κοιλάδα των φαλαινών. Η κοιλάδα των φαλαινών, περιλαμβάνει εκατοντάδες απολιθώματα από φάλαινες στην πρωιμότερη μορφή τους, τα αρχαιοκήτη, είδος που έχει εξαφανιστεί. Αποτελεί σημαντική αλυσίδα στην εξέλιξη των κητωδών, καθώς αποκαλύπτει ένα είδος φαλαινών που είχαν ζήσει σαν θηλαστικά στην ξηρά προτού εξελιχθούν σε ωκεάνια θαλάσσια κήτη.

Η εντυπωσιακή κοιλάδα των φαλαινών

Από απόσταση, αυτά τα απίστευτα συντηρημένα οστά μοιάζουν με ελικοειδή δόντια που βγαίνουν από την έρημο. Η κοιλάδα φιλοξενεί επίσης το Μουσείο Απολιθωμάτων και Κλιματικής Αλλαγής.

Το 2005, ένας Αμερικανός και μια ομάδα Αιγυπτίων παλαιοντολόγων κατάφεραν να βρουν τον απολιθωμένο σκελετό μιας προϊστορικής φάλαινας του είδους Βασιλόσαυρος. Ο μεγαλύτερος σκελετός που έχει βρεθεί, φθάνει τα 21 μέτρα σε μήκος και θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο άθικτο απολίθωμα της αρχαίας φάλαινας.

Ο Βασιλόσαυρος διέθετε δύο μικροσκοπικά οπίσθια άκρα, τα οποία πιστεύεται ότι είναι άχρηστα για κίνηση, που προεξέχουν από τα πλευρά του, προσφέροντας εξελικτικά στοιχεία για τη μετάβαση των φαλαινών από τη ξηρά στη θαλάσσια ζωή.

Η Μαγική Λίμνη

Η Μαγική Λίμνη ονομάζεται έτσι χάρη στα μαγευτικά νερά της, τα οποία αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την έκταση του ήλιου. Το να φτάσετε στις ακτές της είναι και στα μαγικά νερά της, απαιτεί να διασχίσετε την έρημο σε 4x4.

Το να κοιτάς προς τα κάτω τη λίμνη από την κορυφή των αμμόλοφων είναι ένα σουρεαλιστικό θέαμα, με το ήρεμο νερό να μοιάζει με κρυστάλλινο καθρέφτη που αντανακλά τον ουρανό.

Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να κατασκηνώσουν εδώ για να παρακολουθήσουν την υπέροχη ουράνια παράσταση που μπορούν να προσφέρουν τα άστρα του Γαλαξία.

«Η ακατέργαστη άμμος και οι ψηλοί αμμόλοφοι που έρχονται σε αντίθεση με το χρώμα του ουρανού δημιουργούν μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες. Το καλοκαίρι, ο Γαλαξίας είναι εξαιρετικά διαυγής και μοιάζει σαν να τοποθέτησε κάποιος ένα χαλί αστεριών στον ουρανό», περιγράφει ο Αιγύπτιος φωτογράφος ταξιδιών, Amr El Hadeka.

Οι Υδροτροχοί της Ζωής

Ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ Πάολο Κοέλιο έγραψε για την ομορφιά της όασης Φαγιούμ στο κλασικό μυθιστόρημά του «Ο Αλχημιστής». Και όμως, το Φαγιούμ δεν είναι στην πραγματικότητα μια αληθινή όαση.

Ενώ μια όαση αντλεί νερό από μια υπόγεια πηγή, το Φαγιούμ παίρνει το νερό του από το Νείλο, από μια σειρά καναλιών γνωστών ως Bahr Yussef που χτίστηκαν από τους αρχαίους Αιγύπτιους.

Υπάρχουν περίπου 200 υδραυλικοί τροχοί διάσπαρτοι σε όλη την περιοχή που αναδιανέμουν το νερό από το Bahr Yussef που βρίσκεται στην καρδιά της πολύχρωμης περιοχής Φαγιούμ στο κέντρο της πόλης, κι έχουν γίνει ένα σημαντικό ορόσημο, ειδικά για όσους είναι παθιασμένοι με την ιστορία.

Τα πουλιά της λίμνης Qarun

Πριν από αιώνες, η λίμνη Qarun ήταν γνωστή ως λίμνη Moeris (Μοίρις) και η αυτή η λίμνη γλυκού νερού κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή Φαγιούμ.

Αυτός ο προστατευόμενος υγρότοπος, είναι συνδεδεμένος με τον Νείλο μέσω του Bahr Yussef. Θεωρείται η αρχαιότερη λίμνη στον κόσμο, δεν είναι κατάλληλη για κολύμπι, αλλά η λίμνη Qarun έχει γίνει ένας θρυλικός προορισμός για παθιασμένους παρατηρητές πουλιών.

Από μεγάλες αποικίες φλαμίνγκο, μέχρι διάφορα είδη πάπιας, είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα, που υποστηρίζει περισσότερα από 88 είδη πτηνών και λειτουργεί ως σωτηρία για απειλούμενα είδη, όπως τη slender-horned gazelle.

Το Χωριό Tunis

Με θέα στη λίμνη Qarun, αυτό το πολύχρωμο χωριό γεμάτο χλωρίδα και πανίδα προσφέρει μια από τις πιο εκπληκτικές θέες που έχει να προσφέρει το Φαγιούμ.

Εκτός από τη φυσική ομορφιά του, το χωριό Τunis θεωρείται ένα ακμάζον κέντρο πολιτιστικών τεχνών λόγω των καλλιτεχνικών κατοίκων του, που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα του χωριού, χρησιμοποιώντας τα επιδέξια χέρια τους για να δημιουργήσουν υπέροχα κεραμικά και χειροτεχνήματα.

Η δημοτικότητα του χωριού έχει αυξηθεί τόσο ανάμεσα στους Αιγύπτιους όσο και τους ξένους τουρίστες τα τελευταία χρόνια, λόγω του ετήσιου Φεστιβάλ Κεραμικής του. Υπάρχουν πολλά πράγματα όπως εργαστήρια και παραστάσεις που δίνουν στο φεστιβάλ μια εκπληκτική ατμόσφαιρα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται συνήθως κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, που είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να δείτε την ποικιλία των πουλιών που μεταναστεύουν στην περιοχή για το χειμώνα.

Είτε ψάχνετε για χαλάρωση ή αδρεναλίνη, τέχνη ή ιστορία, υπάρχει κάτι για όλους στο Φαγιούμ. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν πολλά από τα κορυφαία αξιοθέατα με τη μία, κάνοντας μια ημερήσια εκδρομή σαφάρι 4x4 στην έρημο, καθώς πολλές από τις τοποθεσίες βρίσκονται κοντά.

Είναι σίγουρα μόνο θέμα χρόνου πριν το Φαγιούμ θεωρηθεί ανάμεσα στα αξιοθέατα της Αιγύπτου. Μέχρι τότε, παραμένει ένας σχετικά άγνωστος θησαυρός, γεμάτος ομορφιά και ζωή.