Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 08:39

Τα 10 αεροδρόμια με τους πιο επικίνδυνους και τρομακτικούς αεροδιαδρόμους στον κόσμο (pics)

Μαζί με τις τυπικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πιλότοι όπως ο καιρός, η εναέρια κυκλοφορία και τα θέματα ασφάλειας, η προσγείωση σε συγκεκριμένους διαδρόμους σε όλο τον κόσμο έχει αυξημένο κίνδυνο.

Από τους μικρούς διαδρόμους μέχρι και τους μεγαλύτερους συγκεντρώσαμε μια λίστα αεροδρομίων με τους πιο τρομακτικούς και επικίνδυνους διαδρόμους όπου η ταξιδιωτική περιπέτεια ξεκινά κατά την προσγείωση.

Διεθνές Αεροδρόμιο Πριγκίπισα Τζουλιάνα, St. Maarten

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Princess Juliana το μόνο πράγμα που σταματά ένα αεροπλάνο από την κατάδυση στον ωκεανό είναι μια στενή παραλία και ένας ετοιμορροπος φράκτης. Οι πιλότοι πρέπει να κάνουν ελιγμό σε χαμηλό υψόμετρο για να προσγειωθούν στην παραλία Mano.

Αεροδρόμιο Μαδέιρα, Πορτογαλία

Οι επισκέπτες που ελπίζουν να ζήσουν μια χαλαρωτική απόδραση στη δημοφιλή περιοχή της Μαδέιρα θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους με μια συναρπαστική προσγείωση σε αυτό που θεωρείται ο 3ος πιο επικίνδυνος αεροδιάδρομος στην Ευρώπη. Μάλιστα οι πιλότοι που προσγειώνονται εκεί χρειάζεται να υποβληθούν σε μια συγκεκριμένη εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια έγιναν μερικές προσθήκες για την επέκταση του διαδρόμου πάνω από τον ωκεανό. Ενώ κατάφεραν να κάνουν το διάδρομο μεγαλύτερο, η προσθήκη δημιούργησε νέες προκλήσεις με ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας συχνά μια ανώμαλη προσγείωση.

Αεροδρόμιο Tenzing-Hillary, Νεπάλ

Για όλους τους τολμηρούς που αναζητούν την περιπέτεια και την έξαψη και επιθυμούν να ανέβουν στο Όρος Έβερεστ, ο ενθουσιασμός τους θα ξεκινήσει με μια πτήση στο τοπικό αεροδρόμιο της Λούκλας. Με έναν σύντομο διάδρομο και μια απότομη κλίση σε συνδυασμό με τον μεταβαλλόμενο καιρό, δεν είναι περίεργο που το Tenzing-Hillary Airport κατατάσσεται στα πιο ριψοκίνδυνα του History Channel τα τελευταία 20 χρόνια. Οι ταξιδιώτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι μόνο κορυφαίοι πιλότοι, έμπειροι σε δύσκολες συνθήκες, έχουν εγκριθεί να πετάξουν για τη Λούκλα.

Αεροδρόμιο Gisborne, Νέα Ζηλανδία

Μαζί με τους συνηθισμένους κινδύνους που σχετίζονται με τα αεροπορικά ταξίδια, οι επιβάτες που πετούν για το αεροδρόμιο Gisborne της Νέας Ζηλανδίας έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ασυνήθιστο εμπόδιο: ένα τρένο που διέρχεται. Το Gisborne είναι ένα από τα λίγα αεροδρόμια στον κόσμο όπου μια σιδηροδρομική γραμμή υπάρχει σε αεροδιάδρομο. Παραδόξως, δεν έχει υπάρξει ούτε ένα ατύχημα από τότε από το 1966 που δημιουργήθηκε και ο αεροδιάδρομος.

Αεροδρόμιο Μπάρα, Σκωτία

Το αεροδρόμιο Μπάρα βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο νησί. Το αεροδρόμιο μεταφέρει επιβάτες από και προς τη Γλασκόβη δύο φορές την ημέρα - εξαρτάται από τις παλίρροιες του Traigh Mhor Bay καθώς κατά την διάρκειά τους και οι τρεις διάδρομοι βυθίζονται εντελώς κάτω από το νερό.

Αεροδρόμιο Tioman, Μαλαισία

Οι πιλότοι που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Tioman αντιμετωπίζουν μια λίστα εμποδίων που που αποτελούν πρόκληση ακόμη και στους πιο έμπειρους στην αεροπορία. Η προσγείωση περιλαμβάνει την εκκαθάριση αρκετών κορυφογραμμών στο βουνό και μια απότομη στροφή πριν οι πιλότοι επιχειρήσουν προσγείωση σε έναν διάδρομο που βρίσκεται δίπλα στην παραλία.

Courchevel Altiport, Γαλλία

Οι σκιέρ που πηγαίνουν για διακοπές σκι στο Courchevel, ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο στις γαλλικές Άλπεις, θα υποστούν πρώτα μια βόλτα με αεροπλάνο στο Courchevel Altiport. Ο διάδρομος δεν διαθέτει κατάλληλο φωτισμό, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την προσγείωση όταν έχει ομίχλη ή σύννεφα σε χαμηλό επίπεδο.

Περιφερειακό αεροδρόμιο Telluride, Κολοράντο

Οι ταξιδιώτες που κάνουν κράτηση πτήσης για το περιφερειακό αεροδρόμιο Telluride θα πρέπει να φτάσουν πριν τις 21:00. Καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα αφαίρεσης του χιονιού τη νύχτα, το αεροδρόμιο είναι κλειστό από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. κάθε μέρα. Δεν είναι περίεργο που θεωρείται ένας από τους πιο απαιτητικούς αεροδιαδρόμους στον κόσμο. Το πιο δύσκολο κομμάτι της προσγείωσης είναι να σταματήσει το αεροπλάνο τελείως, πριν πέσει πάνω στο βράχο στο τέλος του διαδρόμου.

Διεθνές Αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ, Βρετανική Επικράτεια

Σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους επικίνδυνους διαδρόμους του κόσμου, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ έχει την πολυτέλεια ενός μεγάλου διαδρόμου. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις των ισχυρών ανέμων, οι πιλότοι πρέπει να προσγειωθούν σε έναν διάδρομο που διασταυρώνεται με τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής. Ευτυχώς, τα αεροπλάνα έχουν το δικαίωμα διέλευσης, αναγκάζοντας την κυκλοφορία να σταματήσει εντελώς για να επιτρέψει στα αεροπλάνα να προσγειωθούν ή να απογειωθούν.

Αεροδρόμιο Σάμπα, Καραιβική

Το νησί Σάμπα δεν είναι μόνο διάσημο για τις καταδύσεις της και το μαγευτικό τοπίο, αλλά και για τον απειλητικό διάδρομο, καθώς είναι ο πιο μικρός και σύντομος σε όλο τον κόσμο. Μόνο οι πιο έμπειροι πιλότοι μπορούν να περιηγηθούν στα βραχώδη βράχια προτού έρθουν σε πλήρη στάση εγκαίρως για να αποφύγουν να βυθιστούν στα ασταθή νερά της Καραϊβικής.

Πηγή: worldatlas