Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 08:12

Πράγα: Ταξιδεύοντας στην «μητέρα των πόλεων» (Βίντεο)

Πράγα: Ταξιδεύοντας στην «μητέρα των πόλεων» (Βίντεο)
Φωτο: ofripicture

Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας.

Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα, στην κεντρική Βοημία, αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων».

Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική αρχιτεκτονική της, τα ανακαινισμένα μπαρόκ και ροκοκό κτίσματα και τα ελικοειδή δρομάκια για περπάτημα. Πρόκειται για μια πόλη, πολύ καλά διατηρημένη που δεν καταστράφηκε όπως άλλες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ξεκινώντας με μια βόλτα στην πλατεία της Παλιάς Πόλης (Staré Město) θα συναντήσετε το Δημαρχείο της Πράγας, το διάσημο Αστρονομικό ρολόι και τον ναό της Παναγίας του Τυν με τα χαρακτηριστικά δίδυμα καμπαναριά. Θα πρέπει να δείτε επίσης την πλατεία Βέντσεσλας, εμπορικό κέντρο της πόλης, με την μεγάλη λεωφόρο που καταλήγει στο επιβλητικό Εθνικό Μουσείο.

Στη συνέχεια διασχίζοντας τη Γέφυρα του Καρόλου, που είναι μία από τις πιο ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης και μία από τις πιο όμορφες του κόσμου, περνάτε στην άλλη όχθη του ποταμού Μολδάβα στην μικρή συνοικία (Malá Strana) που βρίσκεται στη σκιά του εντυπωσιακού κάστρου. Το κάστρο της Πράγας είναι ένα σύμπλεγμα κτισμάτων στην κορυφή ενός λόφου, όπου σήμερα βρίσκεται η προεδρική κατοικία. Στο κάστρο θα συναντήσετε μεταξύ άλλων τον επιβλητικό, γοτθικού ρυθμού, ναό του Αγίου Βίτου.

Την περίοδο των γιορτών η «μητέρα των πόλεων» λάμπει όσο σε καμία άλλη εποχή του χρόνου με τα κλασικά γιορτινά χρώματα να πρωταγωνιστούν και οι υπαίθριοι πάγκοι των χριστουγεννιάτικων αγορών να είναι φορτωμένοι με χειροποίητα στολίδια, κοσμήματα, κεραμικά, τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως ψητά τσέχικα λουκάνικα (klobása), και παραδοσιακά γλυκά.

Βίντεο: Travel Inspiration