Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 08:18

Parco dei Monstri: Γνωρίστε το «Πάρκο των Τεράτων» στην Ιταλία (Φωτογραφίες)

Αν σκέφτεστε να κάνετε ένα ταξίδι στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Ρώμη τότε είναι ευκαιρία να γνωρίσετε και ένα διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον τουριστικό προορισμό, το «Πάρκο των Τεράτων» ή αλλιώς Parco dei Monstri.

Βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα από την Ρώμη και σας υπόσχεται μια διαφορετική βόλτα που θα σας μείνει αξέχαστη! Το «Πάρκο των Τεράτων» θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην εποχή της ιταλικής Αναγέννησης η οποία αποτέλεσε μια περίοδο μεγάλης πολιτιστικής άνθισης σε όλους τους τομείς.

Το μοναδικό αυτό μνημειακό συγκρότημα φιλοξενείται στη μικρή πόλη της Bomarzo και εκεί θα συναντήσει κανείς γλυπτά που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Σας μεταφέρει δηλαδή σε ένα ταξίδι περίπου 500 ετών στο παρελθόν.

Το πάρκο δημιουργήθηκε το 1552 και είναι το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Σύμφωνα με το θρύλο, ένας ευγενής άνδρας, ο Pier Francesco Orsini, που κυβερνούσε στην περιοχή, ήταν ο ιδιοκτήτης του πάρκου, ο οποίος διέταξε τη δημιουργία του ως ένδειξη αγάπης στην αγαπημένη του γυναίκα την οποία έχασε.

Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος καταστράφηκε από το θάνατό της και «έβαλε» όλη τη λύπη του στη γέννηση αυτών των ιερών κήπων. Ένας διάσημος αρχιτέκτονας της Αναγέννησης, ο Pirro Ligorio σχεδίασε όλα τα μαγικά πλάσματα και τα μνημεία που βρίσκονται σε αυτό το παράξενο πάρκο. Όλα τα μνημεία και τα δημιουργήματα του πάρκου είναι λαξευμένα από τον ταλαντούχο αρχιτέκτονα στο βράχο.

Ωστόσο μετά το θάνατο του Orsini το πάρκο εγκαταλείφθηκε και έμεινε ξεχασμένο για περίπου 400 χρόνια, μέχρι δηλαδή το 1954, οπότε και ο Giovanni Bettini αγόρασε τη γη και τα αγάλματα για να τα αποκαταστήσει στην προηγούμενη δόξα τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η φύση έκανε και εκείνη το έργο της και κατά έναν τρόπο... ενώθηκε με τα μνημεία κάνοντας ακόμη πιο εντυπωσιακά και απόκοσμα τα γιγάντια γλυπτά. Η φήμη του πάρκου άρχισε να εξαπλώνεται, ενώ λέγεται ότι ο Salvador Dalí ερωτεύτηκε το μυστηριακό μέρος και εμπνεύστηκε από αυτό τον πινάκα The Temptation of Saint Anthony.

Περισσότερα από 25 έργα τέχνης ξεδιπλώνονται στο χώρο, ενώ παράξενες μυθολογικές μορφές τρομάζουν με την εμφάνισή τους τον επισκέπτη, αλλά και ταυτόχρονα τον γοητεύουν. Ο Πρωτέας, ο γιος του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα, ο Orcus, θεός του Κάτω Κόσμου, ο Κέρβερος, η Αφροδίτη, η ελληνική θεά του έρωτα και ο Αννίβας είναι μόνο μερικά από τα κύρια αξιοθέατα του πάρκου.

Όμως αυτά είναι μόνο τα μνημεία που μπορούν να περιγραφούν, ενώ το ανθρώπινο μάτι συναντά πολύ περισσότερο πράγματα και ο επισκέπτης γεμίζει συναισθήματα που τον ταξιδεύουν. Η αναπαλαίωση του πάρκου έγινε τη δεκαετία του '50 και εκατοντάδες επισκέπτες συρρέουν εκεί κάθε χρόνο.