Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 08:39

Chefchaouen: Η μπλε πόλη του Μαρόκου (Φωτογραφίες)

Η Chefchaouen είναι μια μικρή ξεχωριστή πόλη στο νοτιοδυτικό Μαρόκο και ο χαρακτηρισμός «μπλε πόλη» που της δίνουν επιβεβαιώνεται πλήρως από τις φωτογραφίες που θα δείτε.

Τα σοκάκια της θυμίζουν κατά κάποιο τρόπο ελληνικό νησί και το μπλε χρώμα είναι αυτό που κυριαρχεί παντού. Η πόλη ιδρύθηκε το 1471 ως ένα μικρό φρούριο και αποτέλεσε ορμητήριο των Μαροκινών. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό αφενός για την ιδιαιτερότητα της, αφετέρου λόγω της εγγύτητάς της στην Ταγγέρη, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις και λιμάνια του Μαρόκου. Ένα άλλο όνομα που προσδίδουν στην μπλε πόλη είναι το «Chaouen» από το chaoua (κέρατα), καθώς το βουνό πάνω από την πόλη μοιάζει με τα δύο κέρατα μιας κατσίκας.

Η πόλη μοιάζει με μια παλέτα με όλες τις αποχρώσεις του μπλε και αυτή η επιλογή του χρώματος θεωρείται ότι έχει περισσότερο θρησκευτικό υπόβαθρο και όχι στυλιστικό.

Πιστεύεται ότι τα σπίτια άρχισαν να βάφονται μπλε όταν έφτασαν Εβραίοι στην πόλη οι οποίοι έφεραν το έθιμο ως υπενθύμιση της ύπαρξης του Θεού με το μπλε να μοιάζει να αντανακλά τον ουρανό. Αυτή η φωλιασμένη, λοιπόν, στα βουνά Ριφ πόλη είναι ένα στολίδι της χώρας και κερδίζει συνεχώς έδαφος ως τουριστικός προορισμός.

Οι τουρίστες αγαπούν να περπατούν στα μπλε σοκάκια της πόλης που είναι στολισμένα με γλάστρες γεμάτες με χρωματιστά λουλούδια και φυσικά πλέον το να βάφονται όλα τα κτήρια στις αποχρώσες του μπλε είναι κανόνας που τηρούν όλοι. Αυτό είναι εξάλλου που την κάνει να ξεχωρίζει και της έδωσε την παγκόσμια φήμη που έχει.

Οι εικόνες που χαρίζει το φως του ήλιου όταν αντανακλά στους τοίχους είναι μαγικές και θυμίζουν παραμύθι. Πολλοί είναι και οι διάσημοι που έχουν επισκεφτεί την πόλη Chefchaouen, ενώ λέγεται ότι ο Eric Clapton έψαχνε να αγοράσει ένα καταφύγιο στην μικρή πόλη του Μαρόκου και μπορούμε να φανταστούμε το λόγο.