Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 09:00

«Senmaida»: Οι πεδιάδες ρυζιού στην Ιαπωνία (Βίντεο+φωτογραφίες)

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και ξεχωριστές εικόνες που μπορεί να αντικρίσει κανείς στην Ιαπωνία είναι αυτές από τις πεδιάδες ρυζιού της χώρας.

Μην ξεχνάτε ότι το ρύζι αποτελεί την βασική τροφή για την καθημερινότητα των Γιαπωνέζων, οι οποίοι για περισσότερα από 2.000 χρόνια παράγουν 8.000.000 τόνους ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι η ετήσια κατανάλωση ανά άτομο ανέρχεται στα 55 κιλά!

Στην ορεινή ύπαιθρο της χώρας, λοιπόν, όπου η γεωργία αναπτύσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, τέτοιες εικόνες θεωρούνται συνηθισμένες! Οι πεδιάδες ρυζιού χτισμένες σε «σκαλοπάτια», πολλές φορές μοιάζουν με την πλαγιά ενός βουνού ή μιας κοιλάδας, ονομάζονται «Senmaida», δηλαδή χιλιάδες πεδία ρυζιού, λόγω του διαχωρισμού τους σε πολλά μικρά επιμέρους τμήματα.

Για τον διαχωρισμό αυτών των τμημάτων στη Δυτική Ιαπωνία χρησιμοποιούνται κυρίως πέτρινα φράγματα, ενώ η λάσπη και το ίδιο το έδαφος δρουν ως διαχωριστικά στην Ανατολική Ιαπωνία.

Η θέα σε μια απέραντη πεδιάδα ρυζιού, χωρισμένη σε περισσότερα από 1.000 επιμέρους τμήματα παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια πλαγιά ύψους περίπου 100 μέτρων, σίγουρα αφήνει άφωνους όσους δεν έχουν αντικρίσει ξανά τέτοια εικόνα.

Βίντεο: JAPAN GEOGRAPHIC