Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 08:52

Οδοιπορικό της Daily Mail στα Μετέωρα - Μυστικιστικά βουνά, θεϊκή θέα (φωτο)

Οι πελώριοι βράχοι που υψώνονται προκαλώντας δέος και τα μοναστήρια που φωλιάζουν στις κορυφές και τις σπηλιές δημιουργούν ένα τοπίο καθηλωτικό.

Τα Μετέωρα προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητο τον αρθρογράφο της Daily Mail, Τόμας Χόντκινσον. «Η απόλυτη ειρήνη: Μυστικιστικά βουνά, θεϊκή θέα - Τα μοναστήρια στις κορυφές των Μετεώρων είναι παραδεισένια», είναι ο τίτλος του άρθρου.

Ο αρθρογράφος ξεκινά θυμίζοντας τη φράση του ποιητή και ζωγράφου Εντουαρντ Λίαρ για τα Μετέωρα, ο οποίος κάποτε είχε παρατηρήσει πως καμία πένα ή μολύβι δεν μπορεί να περιγράψει τα μοναστήρια στα βουνά των Μετεώρων. Το ταξίδι του Χόντκινσον ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κατά την άφιξή του στα Μετέωρα είδε μπροστά του βράχους να υψώνονται ανεξήγητα από την πεδιάδα.

Ο Χόντκινσον εξηγεί στους αναγνώστες της Daily Mail πως οι τεράστιοι όγκοι βρίσκονταν εκεί πριν από μία χιλιετία, όταν ερημίτες άρχισαν σιγά-σιγά να ανεβαίνουν σε αυτούς αναζητώντας απομόνωση και ηρεμία. Στη συνέχεια, όπως σημειώνει, ομάδες μοναχών έφτασαν στα Μετέωρα αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος κατά την οθωμανική δίωξη.

Ο Αγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης ήταν ένας από τους πρώτους που βρέθηκαν στα Μετέωρα. Ο Αγιος Αθανάσιος μαζί με τον Γέροντα Γρηγόριο έφυγαν από το Ορος και βρέθηκαν στη σημερινή Καλαμπάκα, εκεί που βρίσκονται «λίθοι υψίκομοι και ευμεγέθεις από κτίσεως κόσμου», τα γνωστά Μετέωρα. Οι σχισμές των βράχων αποτέλεσαν την πρώτη τους κατοικία τους.

Ο αρθρογράφος της Daily Mail δεν παραλείπει να αναφερθεί στα λόγια ορισμένων πως το μεγαλύτερο μοναστήρι, το Μεγάλο Μετέωρο, η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, είχε μεταφερθεί εκεί από ένα τεράστιο πουλί!

Οπως αναφέρει ο αρθρογράφος όλα τα μοναστήρια αξίζουν επίσκεψη, ωστόσο, ξεχώρισε το Μεγάλο Μετέωρο και τη Μονή Βαρλαάμ. Εκεί, εντυπωσιάστηκε από τη Δευτέρα Παρουσία, την τοιχογραφία στο νάρθηκα του καθολικού. Φυσικά, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως σε όλα τα μοναστήρια, ο επισκέπτης γίνεται μάρτυρας μια εκπληκτικής τέχνης, ενώ κάθε φορά που βγαίνει από αυτά γίνεται θεατής μιας συγκλονιστικής θέας.

«Το να ζεις σαν αετός στον καθαρό αέρα χωρίς τίποτα να αποσπά την προσοχή σου από τα βιβλία και τον στοχασμό πρέπει να είναι μια εξαιρετική ζωή και έτσι είναι για τους μοναχούς των μοναστηριών που εξακολουθούν να λειτουργούν. Ως τουρίστας θα ρίξετε μόνο μια ματιά, αλλά αυτή θα σας μείνει αξέχαστη», καταλήγει ο Τόμας Χόντκινσον στο άρθρο του για τα Μετέωρα.