Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019 08:59

Lonely Planet: Ελληνικό φυσικό σπα στα 20 καλύτερα της Ευρώπης (pics)

Τη λίστα με τα 20 κορυφαία φυσικά σπα στην Ευρώπη δημοσίευσε το Lonely Planet, ανάμεσα στα οποία συμπεριέλαβε και ένα ελληνικό, σε φημισμένο κυκλαδονήσι.

Στην κορυφή της λίστας του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού οδηγού φιγουράρει το ονειρικό Blue Lagoon στην Ισλανδία, σε απόσταση 30 λεπτών από το Ρέικιαβικ.

Η γαλάζια λίμνη που μοιάζει με επίγειο παράδεισο είναι στην ουσία ένα φυσικό γεωθερμικό σπα, με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας των νερών να κυμαίνεται μεταξύ 37-39 βαθμών κελσίου. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Μπαθ, η δημοφιλής λουτρόπολη της Αγγλίας. Σημειώστε ότι οι φυσικές θερμές πηγές της πόλης ήταν αφιερωμένες στην Κέλτικη θεότητα Sulis, ενώ σε αυτές σύχναζαν οι Κέλτες και οι Ρωμαίοι.

Τρίτη ακολουθεί η πόλη Heviz, στην Ουγγαρία, με την μεγαλύτερη γεωθερμική ιαματική λίμνη στην Ευρώπη και τη δεύτερη σε όλο τον κόσμο.

Η λίμνη Heviz, απλώνεται σε μία έκταση 47.500 τ.μ., έχει μία φυσική θερμοκρασία της τάξης των 38 βαθμών κελσίου, ενώ πλήθος αμέτρητων νούφαρων στην επιφάνειά της αποτελούν και την ιδιαιτερότητά της. 

Τέταρτα συναντώνται τα Ρωμαϊκά θερμά λουτρά Dorres, τα οποία βρίσκονται σε υψόμετρο 1.450 μ. σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία, επιτρέποντας στους επισκέπτες τους να απολαύσουν εκπληκτική θέα στις κυματιστές κοιλάδες των Πυρηναίων.

Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με το 7132 Therme Vals στην Ελβετία, σε απόσταση 200 χλμ. από τη Ζυρίχη, σχεδιασμένο από τον βραβευμένο Ελβετό αρχιτέκτονα Peter Zumthor. 

Στην έκτη θέση, λοιπόν, συναντώνται οι ελληνικές, θερμές πηγές στη Σαντορίνη, που δεν είναι άλλες από αυτές στην Παλιά Καμένη. Η πρόσβαση εδώ πραγματοποιείται με πλοίο από το φημισμένο κυκλαδονήσι, απ’ όπου οι επισκέπτες καλούνται να βουτήξουν προκειμένου να φτάσουν κολυμπώντας μέχρι τα ρηχά νερά, όπου συναντάται και η εντονότερη μυρωδιά από την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θειάφι.

Αυτό που συνιστά το Lonely Planet στους αναγνώστες του είναι να αποφύγουν να επισκεφτούν τα λουτρά την υψηλή τουριστική περίοδο, για να απολαύσουν καλύτερα και με λιγότερο κόσμο τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού σπα στην Παλιά Καμένη.

Παρακάτω η ολοκληρωμένη λίστα με τους 20 προορισμούς του Lonely Planet:

Blue Lagoon, Ισλανίδα
Thermae Bath Spa, Μπαθ, Αγγλία
Heviz Lake, Heviz, Ουγγαρία
Bains de Dorres, Πυρηναία, Γαλλία
7132 Therme Vals, Ελβετία
Παλιά Καμένη, Ελλάδα
Széchenyi Baths, Βουδαπέσητη, Ουγγαρία
Kaiser-Friedrich-Therme, Wiesbaden, Γερμανία
Karlovy Vary (Carlsbad), Τσεχία
Hammam Al Ándalus, Γρανάδα, Ισπανία
Laugarvatn Fontana, Ισλανδία
Παντελερία, Ιταλία
Pamukkale, Denizli Province, Τουρκία
Caldea, Andorra la Vella, Ανδόρα
Rogner Bad Blumau, Στυρία, Αυστρία
Chateau des Thermes, Chaudfontaine, Βέλγιο
Terme di Saturnia, Τοσκάνη, Ιταλία
Klevevška Toplica, Klevevž, Σλοβενία
Aqua Dome, Τιρόλο, Αυστρία
Piestany, Σλοβακία