Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 08:57

Τούρκου - Η αρχαιότερη πόλη της Φινλανδίας (Βίντεο+φωτογραφίες)

Η αρχαιότερη πόλη της Φινλανδίας είναι χτισμένη και στις δυο πλευρές του ποταμού Aura και εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά της.

Το Τούρκου βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια, στη Βαλτική θάλασσα προς την Σουηδία και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας.

Στο παρελθόν ανήκε στην Σουηδία και για αυτό ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της μιλάει σουηδικά, ενώ και η κουλτούρα της πόλης έχει έντονες επιρροές από την Σουηδία. Ο ποταμός Aura διέρχεται από την ιστορική περιοχή του Τούρκου, σε όλη τη διαδρομή από το μεσαιωνικό κάστρο μέχρι τον κεντρικό καθεδρικό ναό που περιβάλλεται από πλακόστρωτα δρομάκια και κτίρια με κίτρινα τούβλα.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το κάστρο, το σημαντικότερο αξιοθέατο και σήμα κατατεθέν της πόλης. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1280 και ήταν η έδρα του βασιλιά της Σουηδίας Ερρίκου του XIV.

Το Ναυτικό μουσείο βρίσκεται κοντά στο κάστρο και φιλοξενεί ιστορικά εκθέματα και παλιά πλοία. Το μεσαιωνικό μουσείο Aboa Vetus παρουσιάζει τόσο τη μεσαιωνική ιστορία του Turku όσο και την παγκόσμια σύγχρονη τέχνη. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αυθεντικά ερείπια και ένας από τους κεντρικούς δρόμους του μεσαιωνικού Τούρκου διατρέχει ακόμα την περιοχή του μουσείου.

Ο επισκέπτης θα ζήσει μια ιδιαίτερη εμπειρία στο Μουσείο Χειροτεχνίας Luostarinmaki. Το χωριό αυτό είναι το μόνο σωζόμενο κατάλοιπο του μεσαιωνικού Τούρκου με περίπου 40 παλιά ξύλινα σπίτια όπου παράγονται παραδοσιακά φινλανδικά χειροτεχνήματα.

Στο Turku Market Hall, το δεύτερο παλαιότερο εμπορικό κέντρο της Φινλανδίας, που άνοιξε το 1896, ο ταξιδιώτης θα εξερευνήσει τη φινλανδική και σκανδιναβική κουζίνα.

Βίντεο: ThePiitteri