Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 08:44

Euromonitor International - Τρεις ελληνικές πόλεις στους κορυφαίους προορισμούς

Η διεθνής εταιρεία Euromonitor International, με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στις εκθέσεις διεθνών αγορών, δημοσίευσε τη λίστα με τις 100 πιο δημοφιλείς τουριστικές πόλεις παγκοσμίως, ανάμεσα στις οποίες διακρίνονται και τρεις ελληνικές.

Μετά από έρευνα στις αφίξεις συνολικά 600 πόλεων, η έρευνα κατέληξε στις 100 δημοφιλέστερες επιλογές των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο για το ιδανικό city break.

Η Αθήνα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που συναντάται στη λίστα, στην 49η θέση, μία θέση υψηλότερη από την περσινή της κατάταξη. Για το 2018 σημείωσε 5,13 εκατομμύρια αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 7% συγκριτικά με το 2017.

Η δεύτερη ελληνική πόλη που συναντάται στις 100 κορυφαίες παγκοσμίως είναι το Ηράκλειο, διατηρώντας την 68η θέση που κατέλαβε και πέρυσι, καταγράφοντας 3,3 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις για το 2018.

Μία θέση πριν την τελική, στην 99η, έπεσε η Ρόδος (για το 2017 βρισκόταν τρεις θέσεις πιο πάνω) η οποία σημείωσε 4,7% αύξηση στις αφίξεις της συγκριτικά με το 2017, αγγίζοντας τα 2,2 εκατομμύρια αφίξεις για το 2018.

Η έρευνα δεν παραλείπει να αναφέρει και την πρώτη εμφάνιση τριών πόλεων στη συγκεκριμένη λίστα. Αυτές δεν είναι άλλες από το Μπατάμ στην Ινδονησία, το Σαντιάγο στη Χιλή και το Πόρτο στην Πορτογαλία.

Επίσης, η έρευνα παρατηρεί ότι η Ασία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, μετρώντας συνολικά 41 πόλεις στη λίστα, συγκριτικά με τις 37 που είχε στην έρευνα του 2012, ενώ σημειώνει ότι πόλεις στην Ιαπωνία και την Ινδία ξεχωρίζουν για την ισχυρή τους ανάπτυξη στην αύξηση των διεθνών αφίξεων.

Ακόμη, σε αντίθεση με τις ασιατικές πόλεις που είναι σαφέστατα οι νικητές της έρευνας, πόλεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπως οι Τζερμά, Σους και Σαρμ Ελ Σέιχ τα τελευταία χρόνια έχουν αποσυρθεί από τη λίστα, κυρίως λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή τους.

Τέλος, αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον των ερευνητών είναι η αύξηση των αφίξεων σε διάφορες τουρκικές πόλεις, από το 2016 και μετά.

Top 100 City Destinations 2018 by on Scribd