Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 08:27

SmarterTravel: Ελληνικός προορισμός ανάμεσα στα δέκα κρυφά μέρη στην Ευρώπη για οικονομικά ταξίδια (pics)

Το SmarterTravel, ταξιδιωτικό site μέλος της οικογένειας του TripAdvisor και δύο φορές βραβευμένο ως το καλύτερο ταξιδιωτικό site από τα βραβεία NATJA (της ένωσης Ταξιδιωτικών Συντακτών Νοτίου Αμερικής), προτείνει στους αναγνώστες του 10 ευρωπαϊκούς προορισμούς για αξέχαστα ταξίδια που δεν βγάζουν τον επισκέπτη εκτός προϋπολογισμού.

Ανάμεσα στις επιλογές του και ένας ελληνικός που κατάφερε να ξεχωρίσει στις επιλογές των συντακτών του για τον εκπληκτικό συνδυασμό του βουνού με τη θάλασσα, την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, την πλούσια ιστορία και τις εξαιρετικές προτάσεις φαγητού και διαμονής που προσφέρει στους επισκέπτες του. Και όλα αυτά σε τιμές προσιτές ακόμη στο ταξιδιωτικό κοινό.

Στην πρώτη θέση της λίστας φιγουράρει η περιοχή των Αστούριας στη βορειοδυτική Ισπανία, όπου συναντώνται κάποια από τα καλύτερα μονοπάτια πεζοπορίας στη χώρα και περίπου 200 παραλίες. Εδώ, βρίσκεται και το Covadonga Convent, ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία στη χώρα και από τα πιο «μυστικά» εντυπωσιακά αξιοθέατα στην Ευρώπη.

Ακολουθούν η Μντίνα, στo κέντρο σχεδόν της Μάλτας, και το Zebbug, στο νότιο τμήμα του νησιού. Η Μντίνα, γνωστή και ως «Σιωπηλή Πόλη» (Citta Vecchia), είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, ενώ ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή μεσαιωνική αρχιτεκτονική οχυρωματικού χαρακτήρα. Το Zebbug, μία από τις παλαιότερες πόλεις στη Μάλτα, είναι περισσότερο γνωστό για τον τριήμερο εορτασμό του St. Philip.

Tρίτο συναντάται το Hallstatt, στις όχθες της λίμνης Hallstattersee στην Αυστρία. Ένα υπέροχο, αλπικό, φυσικό σκηνικό με πανέμορφα κτήρια του 16ου αιώνα και πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι Αζόρες στην Πορτογαλία, το καταπράσινο νησιωτικό σύμπλεγμα από εννέα μικρά νησάκια, βρίσκονται στην τέταρτη θέση. Τοπία που κόβουν την ανάσα, ηφαίστεια, λίμνες μέσα σε… κρατήρες, γραφικά ψαροχώρια και καταρράκτες κάποια από τα θέλγητρά τους.

Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με το Πέραστ, στο Μαυροβούνιο. Στον κόλπο του Κότορ, η πόλη αποτέλεσε πρώην ενετικό λιμάνι, ενώ έχει διατηρήσει ανέπαφο ακόμη τον ενετικό χαρακτήρα της. Σημείο αναφοράς της τα δύο μικρά νησάκια στην ακτή της. Στην έκτη θέση συναντάται το Lednice- Valtice, ένα συγκρότημα παλατιών στο νοτιοδυτικό τμήμα της Τσεχίας. Τεράστια πάρκα και κήποι συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον τους, το οποίο είναι γνωστό και ως ο «Κήπος της Ευρώπης».

Έβδομο ακολουθεί το νησάκι Pag, στην Κροατία, ένα φεγγαρόμορφο τοπίο, με δαντελένιες ακτές και παραλίες τόσο με βότσαλο, όσο και με αμμουδιά, ενώ όγδοο συναντάται το νησί Saaremaa στην Εσθονία. Το μεγαλύτερο νησί της χώρας, φημίζεται για την μπύρα και τους ανεμόμυλούς του, τους κρατήρες Kaali και την ομώνυμη λιμνούλα, ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η δεκάδα, στην ένατη θέση συναντάται ο ελληνικός προορισμός, που κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσα άλλα πανέμορφα ευρωπαϊκά μέρη. Ο λόγος για το υπέροχο και καταπράσινο Πήλιο, ένας προορισμός παντός καιρού για όλους.

Συνδυάζοντας ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα, βουτηγμένο στην πλούσια φύση στο βουνό των Κενταύρων και γεμάτο με γραφικά χωριά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς πώς κατάφερε να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους της Ευρώπης.

Τέλος, η δεκάδα κλείνει με την οροσειρά Kamnik Alps στη βόρεια Σλοβενία. Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της περιπέτειας καθώς προσφέρει πληθώρα επιλογών ανάμεσα σε πεζοπορία, σκι, καγιάκ και ράφτινγκ. Εδώ, βρίσκονται επίσης μεσαιωνικές πόλεις και ξύλινες καλύβες του παλαιότερου οικισμού βοσκοτόπων στην Ευρώπη.

Αναλυτικά η λίστα είναι η εξής:

Asturias and Covadonga Convent, Spain

Mdina and Zebbug, Malta

Salzkammergut Region, Austria

The Azores, Portugal

Perast, Montenegro

Lednice-Valtice, Czech Republic

Pag Island, Croatia

Saaremaa Island, Estonia

Vols and Pelion Region, Greece

Kamnik Alps, Slovenia