Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 08:06

Οι απόλυτες τάσεις στα ταξίδια το νέο έτος

Τις απόλυτες τάσεις στα ταξίδια για το 2018 αποκαλύπτουν ειδικοί σύμβουλοι ταξιδίων και ταξιδιωτικοί συντάκτες και δημοσιογράφοι, με τον βιώσιμο τουρισμό να αποτελεί την κυρίαρχη θεματική.

Από αποδράσεις σε μακρινούς ορεινούς προορισμούς μέχρι τα μοναχικά ταξίδια σε γραφικές περιοχές και τις εμπειρίες ζωής, οι κορυφαίες τάσεις του 2018 φαίνεται πως βρίσκονται στα πρότυπα του lifestyle των τζετ σέτερ.

Την τελευταία 20ετία ο αριθμός των διεθνών αναχωρήσεων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε από 600 εκατ. σε 1,3 εκατ., σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Deloitte, Guy Langford, αύξηση η οποία αποδίδεται κυρίως στην ανερχόμενη μεσαία τάξη. Δείτε ποιες τάσεις θα ενθαρρύνουν για περισσότερα ταξίδια το 2018… 

1. Τουρισμός τελευταίας ευκαιρίας 

Σύμφωνα με την Alexandra Talty, ταξιδιωτική συντάκτρια του Forbes, ο βιώσιμος τουρισμός το 2018 βρίσκει ιδιαίτερο αντίκτυπο στα ταξίδια μαθητών και νεαρών ταξιδιωτών οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να επισκεφθούν προορισμούς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Το ενδιαφέρον αυτό, αναφέρουν οι ειδικοί, θα αποτελέσει έναν από τους παράγοντες που θα αυξήσουν σημαντικά τη ζήτηση για ταξίδια το 2018, με τους millennilas να συνεχίζουν για άλλη μια χρονιά να επισκέπτονται την Αρκτική και προορισμούς σε κίνδυνο.

Ένας από αυτούς είναι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία, ο οποίος είναι κορυφαία τάση στα ταξίδια το 2018. Άλλοι τέτοιοι προορισμοί είναι τμηματα της Ν. Ζηλανδίας, τα Columbia Ice Fields του Καναδά.

2. Καλύτερη μπουτίκ εμπειρία σε μοναδικούς προορισμούς 

Με τον συναγωνισμό στο YouTube και το Instagram για τις καλύτερες εικόνες από τα ταξίδια, η αναζήτηση για ακόμα πιο μοναδικούς προορισμούς φουντώνει.

Τα μοναδικά ταξιδιωτικά προϊόντα όπως η ενοικίαση σπιτιού, αλλάζουν την αντίληψη για τις διακοπές και οι ταξιδιώτες πλέον δεν ενδιαφέρονται για τις συνηθισμένες εμπειρίες διακοπών.

3. Ασυνήθιστοι προορισμοί 

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο υπερ-τουρισμός είναι άλλος ένας λόγος που οι ταξιδιώτες αναζητούν αυθεντικές τοπικές εμπειρίες σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς.

Έτσι, αντί να επιθυμούν διακοπές δίπλα στη μάζα τουριστών στην Ελλάδα, την Κροατία και την Κίνα, πολλοί επιλέγουν προορισμούς όπως η Κύπρος. Σε άνθιση βρίσκονται και τα ταξίδια προς τα ΗΑΕ και τη Γαλλική Γουιάνα στη Ν. Αμερική.

4. Εξοικονόμηση χρημάτων με ταξίδια εκτός σεζόν 

Η τελευταία τάση στις διακοπές είναι τα ταξίδια εκτός σεζόν σε χειμερινούς προορισμούς, καθώς έτσι οι ταξιδιώτες επιθυμούν να εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το καλοκαίρι αλλά και τα μεγάλα πλήθη στους καλοκαιρινούς προορισμούς.

Ο Καναδάς, το Βόρειο Σέλας, τα Όρη Tatra είναι ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων ανερχόμενων προορισμών. 

Επίσης, η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Game of Thrones ωθεί τους φανατικούς οπαδούς της στην Ισλανδία και τη Φινλανδία.

5. Ταξίδια περιπέτειας 

Συνεχίζεται και το 2018 η τάση για ενεργητικές διακοπές, με βασικό ζητούμενο την υγεία και την αποκόμιση αυθεντικών εμπειριών από τον προορισμό. 

Δημοφιλείς δραστηριότητες που προωθούν τέτοιες εμπειρίες είναι η πεζοπορία, η ποδηλασία και το ράφτινγκ.

6. Φθίνει η διάθεση για πολυτελείς γαστρονομικές εμπειρίες 

Οι ταξιδιώτες επιθυμούν αυθεντικές εμπειρίες γαστρονομίας, περιπλανούνται σε τοπικές αγορές, συμμετέχουν σε τοπικές γιορτές με επίκεντρο το τοπικό φαγητό.

Δημοφιλείς προορισμοί είναι η Τζαμάικα, η Ινδία, η Ιαπωνία και το Περού.

7. Μοναχικά ταξίδια 

Τα μοναχικά ταξίδια είναι δημοφιλέστερα από ποτέ. Είτε πρόκειται για πολυτελείς διακοπές στην Ινδία ή διακοπές περιπέτειας στο Μαρόκο, άνδρες και γυναίκες επιθυμούν να βιώσουν, χωρίς ταξιδιωτική συντροφιά, περιπέτειες ζωής, χωρίς όρια και περιορισμούς που μπορεί να έθεταν τρίτοι.

Πηγή: protothema