Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 12:27

Προσκύνημα στη Μονή Αυγού στην Αργολίδα

Η Μονή Αυγού είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αργολίδας.


Είναι κτισμένη στις  βορινές πλαγιές του όρου Αυγό από όπου προέρχεται και το όνομά της σε ένα βραχώδες και καταπράσινο τοπίο που σίγουρα ο καθαρός αέρας θα σας ανανεώσει. Η πρόσβαση στην μονή γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου που απέχει περίπου 10 χλμ από το χωριό Πελεή το οποίο βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο Λυγουριού-Κρανιδίου.

Η Μονή ανήκει στις βυζαντινές αρχαιότητες της περιοχής και το 1925 κηρύχθηκε σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το κυρίως κτίσμα της, που είναι υπόσκαφο στα βράχια, αποτελείται από ισόγειο, δύο ορόφους με κελιά και βατό σήμερα δώμα, απ’ όπου προεξέχει ο τρούλος και μια καμάρα του καθολικού που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο της Μονής.

Το καθολικό είναι δισυπόστατο, δηλαδή είναι αφιερωμένο σε δύο αγίους, γεγονός που συνηθιζόταν στις ενετοκρατούμενες περιοχές κατά το 16ο αιώνα. Το νότιο τμήμα του, που είναι εξ ολοκλήρου διαμορφωμένο μέσα στο βράχο, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο το Μυροβλύτη, ενώ το βορεινό του τμήμα είναι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους και φέρει τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Οι δύο ναΐσκοι χωρίζονται με δίλοβο άνοιγμα, το οποίο στηρίζεται σε κολόνα, που φέρει ιωνικό κιονόκρανο.

Η Μονή πήρε μέρος στον Αγώνα του 1821. Ο αρχιμανδρίτης Διονύσιος, μοναχός της Μονής, υπηρέτησε ως έφεδρος υπό τις διαταγές του Αρσενίου Κρέστα, του γνωστού Παπαρσένη.

Η Μονή πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ στις 15 Ιουνίου 1825 και επαναλειτούργησε μετά την απελευθέρωση, αλλά διαλύθηκε το 1833 με απόφαση των τότε Αρχών συγχρόνως με άλλες τέσσερις Μονές του νομού Αργολίδας.

Η αξιόλογη περιουσία της, όπως καταγράφεται σε πίνακες του 1833, οι οποίοι βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, εκποιήθηκε και τα αντίστοιχα έσοδα πέρασαν στο Δημόσιο Ταμείο. Τα ιερά κειμήλιά της δεν αναφέρεται που κατέληξαν. Σε έγγραφο του 1830 του τότε ηγουμένου της Μονής Ζωοδόχου Πηγής Ιωάσαφ Οικονόμου, αναφέρεται ότι κατά τη δεύτερη επιδρομή των Αλβανών στα 1779, απωλέσθηκαν όλοι οι πολύτιμοι κώδικες των μοναστηριών της περιΑπό τα έγγραφα στα Αρχεία του νομού Αργολίδας προκύπτει ότι το καθολικό της Μονής κάηκε το Δεκέμβριο του 1854.

Πληροφορίες από: argonafplia.gr