Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 09:56

Όλυμπος: Γραφικά χωριά για ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο (Φωτογραφίες)

Όλυμπος: Γραφικά χωριά για ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο (Φωτογραφίες)
Shutterstock

Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της χώρας, Διατηρητέο Οικοσύστημα της UNESCO και κατοικία των δώδεκα θεών.

Το εντυπωσιακό υψόμετρο (2.918 μ.), τα μοναδικά φυσικά τοπία και η μυθική γοητεία του καθιστούν τον Όλυμπο πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Στο βουνό των θεών θα βρείτε σύμφωνα με το travelgo μοναδικής ομορφιάς χωριά μέσα στην πανέμορφη φύση, τα οποία αποτελούν ιδανική βάση για να απολαύσετε την περιπλάνηση στις πλαγιές του βουνού και να ανακαλύψετε τις ομορφιές του.

Λιτόχωρο

Κλασική βάση για εξερεύνηση του μυθικού βουνού αποτελεί το γραφικό Λιτόχωρο, στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του, σε απόσταση 25 χλμ. από την Κατερίνη. Είναι είναι η πύλη του Ολύμπου, όμως να απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Από την κεντρική πλατεία ξεκινά ο λαβύρινθος με τα στενά δρομάκια, ενώ στην κορυφή του οικισμού βρίσκεται το παλιό χωριό. Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά καπετανόσπιτα, μικρές συνοικιακές πλατείες, πέτρινες βρύσες και εκκλησίες συνθέτουν την εικόνα των οικισμών. Οι φυσιολάτρες μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα μέσα από μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τους Μύλους, σε υψόμετρο 400 μ. Το μονοπάτι με την πυκνή βλάστηση (αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής πεζοπορικής διαδρομής Ε4) οδηγεί σε ξύλινα γεφυράκια που συνδέουν τμήματα του φαραγγιού, ενώ περνά από το Άγιο Σπήλαιο (εδώ έζησε ο Άγιος Διονύσιος ως ασκητής), το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου (15ος αιώνας) και πανέμορφους καταρράκτες με φυσικές πισίνες λίγο πριν τα Πριόνια (1.100μ.).

Παλαιός Παντελεήμονας

Πανέμορφος οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, πνιγμένος σε καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια και με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας, ο Παλαιός Παντελεήμονας θα σας κερδίσει με την πρώτη ματιά. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1980, όμως, αναπαλαιώθηκε και το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή. Μια πλατεία με αιωνόβια πλατάνια, το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο, πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια και ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό σαν από ταινία. Το πυκνό δάσος από καστανιές, κουμαριές και οξιές που αγκαλιάζει το χωριό προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4×4 και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Άνω Σκοτίνα

Επτά χιλιόμετρα μακριά από τον Άγιο Παντελεήμονα, βρίσκεται ή Άνω ή Παλαιά Σκοτίνα, χτισμένη σε δασωμένη πλαγιά του βουνού σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων. Ο εγκαταλελειμμένος αυτός οικισμός τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση και προσελκύει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Μέρος του χωριού έχει ανακατασκευαστεί με την επιμέλεια της πολιτείας και ιδιωτών. Στη βόλτα σας στην Άνω Σκοτίνα θα δείτε πετρόχτιστα σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα, καθώς και δύο αξιόλογους ναούς: την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (14ου αιώνας) με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1862).

Παλαιοί Πόροι

Μόλις 6 χλμ. από τον κόμβο του Πλαταμώνα, μετά από μια καταπράσινη διαδρομή, θα συναντήσετε τον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων, φωλιασμένο στα 600 μέτρα υψόμετρο. Το χωριό είναι ιδιαίτερα γραφικό με όμορφα πέτρινα σπίτια που χρονολογούνται από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, λιθόστρωτα καλντερίμια και μια ωραία πλακόστρωτη πλατεία με ταβέρνα, έναν πελώριο πλάτανο και υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό. Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα υπέροχο δάσος με δύο πολύ όμορφα εκκλησάκια, των Αγίων Αποστόλων και της Ζωοδόχου Πηγής.

➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr