Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 09:39

Ευρυτανία: Ιδανικές προτάσεις για χειμερινές αποδράσεις (Φωτογραφίες)

Ευρυτανία: Ιδανικές προτάσεις για χειμερινές αποδράσεις (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: athinamak6 (Μεγάλο Χωριό)

Η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί ως η «Ελβετία της Ελλάδας» και όχι τυχαία. Βουνά γεμάτα έλατα, φαράγγια, καταρράκτες και ορμητικά ποτάμια συνθέτουν ένα μαγικό κόσμο στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας.

Με αφετηρία το Καρπενήσι, μια περιήγηση σε αυτό τον τόπο θα σας οδηγήσει σε μικρά, παραδοσιακά χωριά σαν ζωγραφιά, φωλιασμένα μέσα στην πληθωρική φύση, αναφέρει το travelgo.

Με τις πρώτες νιφάδες χιονιού το τοπίο γίνεται μαγικό.

Μεγάλο Χωριό

Μόλις 13 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και σε υψόμετρο 720 μέτρων. Πρόκειται για έναν από τους πιο γραφικούς και βολικούς για διαμονή οικισμούς, στη μέση της διαδρομής που ξεκινά από την πόλη του Καρπενησίου και καταλήγει στον Προυσό και το ιστορικό μοναστήρι. Η πληθωρική φύση που το περιβάλλει, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι επιλογές για διαμονή και φαγητό που προσφέρει, έχουν κάνει το Μεγάλο Χωριό ένα από τα πιο αγαπημένα των επισκεπτών της Ευρυτανίας. Τόσο το λευκό του χιονιού τους χειμερινούς μήνες, όσο και το πράσινο της άνοιξης και του καλοκαιριού, κάνουν το τοπίο εδώ πραγματικά μαγευτικό. Αφήστε το αυτοκίνητο έξω από το χωριό για να περιπλανηθείτε στους πλακόστρωτους δρόμους με τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά. Εκτός από ξενώνες, καφέ και ταβέρνες με καλό φαγητό, στο Μεγάλο Χωριό θα βρείτε και ωραία μαγαζιά τοπικών προϊόντων για να αγοράσετε χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, τσίπουρα κ.ά.

Μικρό Χωριό

Ακριβώς απέναντι από το Μεγάλο Χωριό, στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα, ανάμεσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, βρίσκεται σκαρφαλωμένο το Μικρό Χωριό που αποτελείται από δύο οικισμούς: το Παλαιό και το Νέο Μικρό Χωριό. Το Μικρό Χωριό σημαδεύτηκε από την κατολίσθηση της 13ης Ιανουαρίου του 1963 όταν, μετά από 13 μερόνυχτα συνεχούς βροχόπτωσης, ένα μεγάλο κομμάτι από το βουνό «Κρι» αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε τα περισσότερα σπίτια. Εξαιτίας αυτής της κατολίσθησης, δημιουργήθηκε σε κοντική απόσταση το Νέο Μικρό Χωριό. Στολίδι του Παλαιού Μικρού Χωριού είναι η πλατεία με τις έξι αστείρευτες βρύσες και τον πλάτανο που μετρά πάνω από δύο αιώνες ζωής. Κάντε μια στάση στον περίβολο της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος για να απολαύσετε τη θέα στην Καλιακούδα, τον Καρπενησιώτη και το Βελούχι. Δίπλα βρίσκεται το παλιό ιστορικό σχολείο του χωριού, το οποίο στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο. Στο Μικρό Χωριό οι καλοφαγάδες θα ευχαριστηθούν παραδοσιακό φαγητό, ενώ οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν βόλτες στην υπέροχη φύση. Δίκτυο μονοπατιών ξεκινά από το Παλαιό Μικρό Χωριό με τη πιο μακρινή διαδρομή να οδηγεί στην κορυφή της Χελιδόνας.

Κορυσχάδες

Στους Κορυσχάδες, ένα μικρό και ιστορικό χωριό της Ευρυτανίας, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 950 μ. και απέχει μόλις 10 λεπτά από το Καρπενήσι, στο δρόμο που οδηγεί στον Προυσό. Οι βόλτες στα πέτρινα καλντερίμια με τα καλοδιατηρημένια αρχοντικά είναι απολαυστικές. Τριγύρω, έλατα, πλατάνια και παγωμένα νερά. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι το διατηρητέο πέτρινο σχολείο του 1901, όπου πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1944 η πρώτη συνέλευση του «Εθνικού Συμβουλίου» της Ελεύθερης Ελλάδας. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη διαδικασία της ιστορικής εθνοσυνέλευσης καθώς και άλλες εικόνες από τη δράση των αγωνιστών. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που στέκει εκεί από το 1865, ενώ αν κατευθυνθείτε νότια, στην τοποθεσία Κουμάσια θα βρείτε ένα μοναστήρι της Παναγίας του 17ου αιώνα.

Κλαυσί

Το Κλαυσί είναι χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων στους πρόποδες του όρους Κώνισκος και στις ανατολικές όχθες του Καρπενησιώτη ποταμού, ενώ απέχει μόλις 9 χλμ. από το Καρπενήσι. Λόγω της τοποθεσίας και του υψόμετρου, το χωριό έχει συγκλονιστική θέα στην κοιλάδα της Ποταμιάς, στον Καρπενησιώτη και το βουνό της Χελιδόνας. Πρόκειται για ένα από τα πιο αυθεντικά και ήσυχα χωριά της περιοχής. Στολίδι του είναι ο ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Λεωνίδη. Είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής και αποτελεί μοναδικό δείγμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής σε όλη την Ευρυτανία. Όσο για το ιδιαίτερο όνομα του χωριού, αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, οφείλεται στα δάκρυα που έχυσαν οι κάτοικοι που απέμεναν στο χωριό μετά την καταστροφή του (πιθανώς από τους Γαλάτες του Βρέννου το 279 π.Χ.).

Φιδάκια

Σε απόσταση 25 χλμ. από το Καρπενήσι, τα Φιδάκια είναι ένας μικρός ορεινός παράδεισος. Αυτό το πανέμορφο απομονωμένο χωριό απλώνει τα πέτρινα σπίτια του στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα και προσφέρει υπέροχη θέα στη Λίμνη Κρεμαστών από υψόμετρο 960 μ. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και ξεχωρίζει για τα καλαίσθητα σπίτια του και για το πολεοδομικό σχήμα του. Τα Φιδάκια μοιάζουν σαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, αφού η πρόσβαση γίνεται από έναν φιδογυριστό δρόμο μέσα στο ελατόδασος. Ο γαλάζιος τρούλος της Γέννησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία ξεχωρίζει από μακριά. Πλακόστρωτα σοκάκια, παλιά αρχοντικά, καλοδιατηρημένα σπίτια και ανθισμένες αυλές συνθέτουν το σκηνικό σε αυτή την πανέμορφη γωνιά της Ευρυτανίας. Μόλις 3 χλμ. από τα Φιδάκια, θα βρεθείτε στη θέση Τσαγκαράλωνα - ή αλλιώς το φυσικό «μπαλκόνι» του χωριού - για να απολαύσετε ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα και τη μαγευτική θέα στη Λίμνη Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι το πρώτο ορεινό χωριουδάκι που συναντά κανείς μπαίνοντας στο νομό Ευρυτανίας στο δρόμο προς το Καρπενήσι και αποτελεί ιδανική αφετηρία για να γνωρίσετε τις ομορφιές της περιοχής. Χτισμένος σε υψόμετρο 1.020 μ., στο Νεραϊδοβούνι που ατενίζει το Βελούχι, ανάμεσα σε άγριες καστανιές και έλατα, το χωριό προσφέρεται για στιγμές ηρεμίας και θαλπωρής μέσα στη φύση. Το όνομά του το οφείλει στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του. Το χειμώνα ο Άγιος Νικόλαος είναι ιδανικός για ξεκούραση και χαλάρωση δίπλα στο τζάκι μέσα σε ένα παραμυθένιο χιονισμένο τοπίο, ενώ τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου μπορείτε να απολαύσετε δραστηριότητες όπως πεζοπορία, rafting και ποδηλασία.

Κρίκελλο

Ακολουθώντας την Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυµφρηστού-Δοµνίστας, σε απόσταση 28 χλµ. από το Καρπενήσι και μετά από μια πανέμορφη διαδρομή, θα συναντήσετε το Κρίκελλο. Φωλιασμένο σε ένα πυκνό δάσος, σε υψόµετρο 1.120 µ., αυτό το γραφικό χωριό παίρνει ζωή από τα νερά του Κρικελλοπόταµου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις φτάσετε στο χωριό είναι να δείτε τη γραφική πλατεία του, όπου δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου (1903). Πολύ κοντά στο Κρίκελλο βρίσκεται το ξακουστό φαράγγι Πάντα Βρέχει, με τους περίφημους καταρράκτες του, αλλά κάντε υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για να το διασχίσετε. Επίσης, στη διαδρομή για το Κρίκελλο θα συναντήσετε παράκαμψη για την ιστορική τοποθεσία Κοκκάλια, όπου υπάρχει μνημείο της ιστορικής μάχης Αιτωλών και Ευρυτάνων κατά των Γαλατών το 279 π.Χ.

➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr