Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 10:22

Δρυοπίδα: Το χωριό της Κύθνου που εντυπωσιάζει (Φωτογραφίες)

Δρυοπίδα: Το χωριό της Κύθνου που εντυπωσιάζει (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: jo_klioumi

Η Δρυοπίδα είναι από εκείνα τα μέρη στην Κύθνο που κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών του νησιού, από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθούν στα σοκάκια της.

Μετά τη Χώρα του νησιού, μάλιστα, πρόκειται για ένα χωριό που πρωταγωνιστεί στα φωτογραφικά κλικ όλων όσοι θα επιλέξουν την Κύθνο για τις ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές εξορμήσεις τους -λόγω και της εγγύτητάς της από την Αττική, καθώς η διαδρομή από το Λαύριο διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Στην ενδοχώρα του νησιού, λοιπόν, η Δρυοπίδα κερδίζει τις καρδιές όλων με τις γραφικές εικόνες που προσφέρει στους επισκέπτες της, ακόμη κι αν δεν διαθέτει θέα στη θάλασσα.

Γνωστή και ως Χωριό, η Δρυοπίδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο, καθώς από εδώ ξεκινάνε όλες οι περιπλανήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού όπως η Κανάλα, ο Άγιος Δημήτριος, τα Φλαμπούρια και οι περιοχές στο νότιο τμήμα της Κύθνου.

Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η αρχιτεκτονική των κτιρίων της, η οποία δεν ακολουθεί πιστά τις γραμμές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Κύριο χαρακτηριστικό της, λοιπόν, τα διώροφα κτίρια με κεραμιδοσκεπές, τα οποία, κατά πολλούς, αποδίδονται στο ότι οι κάτοικοι του οικισμού διέθεταν ιδιαίτερη έφεση στην τέχνη της κεραμικής. Αυτός είναι και ο λόγος που το χωριό έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Στα όσα σίγουρα αποτελούν σημείο αναφοράς για το χωριό, αλλά και το νησί τη Κύθνου γενικότερα, το σπήλαιο Καταφύκι, το οποίο βρίσκεται μέσα στη Δρυοπίδα, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, ενώ τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και την περίοδο της γερμανικής κατοχής λειτουργούσε ως καταφύγιο, αναφέρει το newsbeast.

Αξίζει να επισκεφτεί, επίσης, κανείς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το Αγρομουσείο, το Μνημείο των Πεσόντων και το ναό του Αγίου Μηνά με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και τους παλιούς ανεμόμυλους σε ένα λόφο έξω από τον οικισμό.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr