Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 09:08

Kυπαρισσιακός κόλπος: Kαταγάλανες παραλίες ανάμεσα σε δύο νομούς για όλα τα γούστα (Φωτογραφίες)

Kυπαρισσιακός κόλπος: Kαταγάλανες παραλίες ανάμεσα σε δύο νομούς για όλα τα γούστα (Φωτογραφίες)
H παραλία στην πόλη της Κυπαρισσίας/Photo: Shutterstock

Αμμώδεις παραλίες, χρυσαφένιοι αμμόλοφοι, καταπράσινα δέντρα και κρυστάλλινα νερά κατά μήκος μίας τεράστιας ακτογραμμής που είναι γνωστή με την ονομασία Κυπαρισσιακός Κόλπος.

Ανάμεσα στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας χιλιάδες παραθεριστές εξορμούν κάθε καλοκαίρι για ατελείωτες βουτιές στην υπέροχη θάλασσα, απολαμβάνοντας την ηλιοθεραπεία και τα παιχνίδια στην άμμο σε μία περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα αληθινό σημείο αναφοράς για όσους γνωρίζουν καλά τις ομορφιές της δυτικής Πελοποννήσου.

Ο κόλπος της Κυπαρισσίας αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της χώρας μας, κάτι που γίνεται ακόμα πιο μαγευτικό αν συνυπολογίσουμε τη καταπληκτική θέση του ακριβώς πλάι στη θάλασσα.

Μία σειρά από χρυσές παραλίες συνολικής έκτασης 44 χιλιομέτρων φιλοξενούν έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς χελώνας Καρέτα – Καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κάθε χρόνο αυτά τα πανέμορφα θαλάσσια πλασματάκια στήνουν εκατοντάδες φωλιές κοντά στο χωριό Καλό Νερό, 6 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας.

Εκεί, όπως αναφέρει το travel.gr, θα συναντήσετε και την ομώνυμη, φανταστική παραλία Καλό Νερό γεμάτη καντίνες, beach bar και εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Ειδικά αν είστε λάτρεις του wind surfing το Καλό Νερό προσφέρεται για περιπέτεια, αφού υπάρχει και γραφείο ενοικίασης του κατάλληλου εξοπλισμού.

Ακόμα διασημότερη και «λαμπερή» η παραλία της Ζαχάρως, από τις πιο γνωστές παραλίες ολόκληρης της Πελοποννήσου, βρίσκεται στην Ηλεία, μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία και 12 χιλιόμετρα από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην περιοχή Βασσές. Οι επισκέπτες την προτιμούν για την πάρα πολύ μαλακή αμμουδιά της και τους αμμόλοφους που περιτριγυρίζουν το νερό, δημιουργώντας ένα τοπίο εξωτικό.

Λίγο παρακάτω, στο σημείο που εκβάλλει ο ποταμός Νέδα, κοντά σε ένα υπέροχο πευκοδάσος, η παραλία Ελαία προσφέρει μία παραμυθένια ακρογιαλιά με πανύψηλα δέντρα, θίνες, μυρτιές και πεύκα, αλλά και πεντακάθαρα νερά κατάλληλα για να κολυμπήσετε από νωρίς το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο:

Άι Λαγούδης

Η πιο κατάλληλη παραλία για όσους θέλουν να πεταχτούν για μία βουτιά μόλις μία ανάσα από την πόλη της Κυπαρισσίας. Φυσικά, είναι υπέρ-οργανωμένη, με πολλές καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ να βρίσκονται «κρυμμένες» στους πολλούς μικρούς κολπίσκους που αποτελούν αυτή την πολύ δημοφιλή παραλία της Πελοποννήσου, ένα μέρος που σφύζει από ζωή και επισκέπτες καθώς εκεί βρίσκονται και πολλές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Κατρελάς

3 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κυπαρισσίας μία πλατιά αμμουδιά μήκος ενός χιλιομέτρου αποτελεί την παραλία του Κατρελά, έναν από τους πολύ αγαπημένους προορισμούς του πιο νεανικού κοινού της περιοχής. Ο λόγος είναι οι κατάλληλες υποδομές για αθλήματα στην άμμο, όπως το γήπεδο beach volley που προσελκύει πάρα πολύ κόσμο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Κολυμπήστε στο μαγευτικό Ιόνιο Πέλαγος, αλλά έχετε τον νου σας αφού η ανοιχτή τοποθεσία της παραλίας την αφήνει ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους.

Αγιαννάκης

Ακόμα μία από τις παραλίες που κάθε χρόνο φιλοξενούν φωλιές των Καρέτα – Καρέτα, η παραλία του Αγιαννάκη, λίγο μετά το Καλό Νερό, είναι αληθινά απέραντη με ένα καταπληκτικό δάσος να εκτείνεται πίσω της. Ένα γαλήνιος προορισμός όπου ο επισκέπτης γίνεται ένα με τη φύση και τη θάλασσα. Από αυτό το σημείο θα δείτε να απλώνεται μπροστά σας ολόκληρο του άνοιγμα του Κυπαρισσιακού κόλπου και όταν ο καιρός είναι καλός το βλέμμα σας θα φτάσει μέχρι και τη Ζάκυνθο. Η θέα είναι μαγευτική και το τοπίο ειδυλλιακό και ιδιαίτερα χαλαρωτικό.

Σανί

Αν θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας απλώνοντας απλά μία πετσέτα πάνω στην αμμουδιά τότε η παραλία Σανί, περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας, είναι το μέρος που αναζητάτε. Κι αυτό γιατί ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αυτής της όμορφης παραλίας, η οποία είναι καλυμμένη με ψιλή άμμο, δεν είναι οργανωμένο. Στη μία πλευρά θα βρείτε ένα beach bar, που λειτουργεί και ως εστιατόριο, με ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση. Το υπόλοιπο τμήμα της παραλίας δεν διαθέτει παροχές και έτσι θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε μαζί σας μία ομπρέλα και ό,τι μπορεί να χρειάζεστε από προμήθειες. Τις ζεστές νύχτες του Ιουλίου και του Αυγούστου αυτή η καταγάλανη παραλία μεταμορφώνεται σε ζωντανό πάρτι, με μεγάλες παρέες να συγκεντρώνονται εδώ για να παίξουν μουσική, να χορέψουν και να κολυμπήσουν υπό το φως του φεγγαριού. Μοναδική είναι και η διαδρομή μέχρι να φτάσετε στην παραλία, περνώντας μέσα από έναν τεράστιο ελαιώνα πριν καταλήξετε στη θάλασσα.

Παραλία του Βλάχου, Τερψιθέα

Στην Τερψιθέα, 4 χιλιόμετρα νότια της Κυπαρισσίας, μία ήσυχη παραλία από βότσαλο και άμμο είναι ιδανική για όσους θέλουν να χαρούν ήρεμα το μπάνιο τους. Πολύ κοντά, το χωριό γεμίζει το καλοκαίρι από παραθεριστές, μάλιστα η περιοχή είναι εξαιρετικά αναπτυσσόμενη με δεκάδες εξοχικά να βρίσκονται σε φάση ανέγερσης. Μετά το μπάνιο κάντε μία στάση για φαγητό σε μία από τις πολλές ταβέρνες του οικισμού. Όταν ολοκληρώσετε το γεύμα σας μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το καλύτερο τοπικό έδεσμα: το καταπληκτικό τριφυλιακό καρπούζι που καλλιεργείται εδώ και συνήθως φτάνει στο τραπέζι σας σαν κέρασμα. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Κάστρο των παραμυθιών, ένα μυστηριακό αξιοθέατο της περιοχής που προσελκύει πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σεργιάνι

Στο χωριό Σεργιάνι μία παραλία περίπου 300 μέτρων εκτείνεται ακριβώς μπροστά από τα σπίτια και τον κεντρικό δρόμου του οικισμού. Λέγεται και παραλία του Σεργιανιού και είναι ένας συνδυασμός ψιλής άμμου και λευκού βότσαλου, ενώ αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για τα ζευγάρια που ταξιδεύουν στη Μεσσηνία με παιδιά, χάρη στα πολύ ρηχά νερά της. Στο ένα τμήμα της θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και μία καντίνα για να αγοράσετε όλες τις απαραίτητες προμήθειες, ενώ στο άλλο η παραμονή είναι ελεύθερη χωρίς εξοπλισμό γι’ αυτό φροντίστε να φέρετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε.

Στόμιο

Οι ντόπιοι την λατρεύουν, ενώ αρκετοί από τους νεοφερμένους επισκέπτες δεν προλαβαίνουν καν να την ανακαλύψουν. Η υπέροχη παραλία Στόμιο ζει κάτω από τη σκιά πολύ πιο διάσημων παραλιών της Κυπαρισσίας, αλλά όσοι υποστηρίζουν πως είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη σε ολόκληρη τη Μεσσηνία δεν έχουν καθόλου άδικο. Εδώ, η χρυσή αμμουδιά συναντά τα κρυστάλλινα νερά σε έναν κλειστό κολπίσκο που είναι περιτριγυρισμένος από πράσινο. Ο ομώνυμος οικισμός βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα έξω από τα Φιλιατρά και οι μελέτες έχουν αποδείξει πως κατοικείται από την Εποχή του Χαλκού. Στην παραλία θα βρείτε τόσο ένα κομμάτι που είναι άρτια οργανωμένο όσο και ένα μικρότερο τμήμα όπου μπορείτε να απλώσετε ελεύθερα την πετσέτα σας στην άμμο.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr