Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 09:00

Ζαγοροχώρια: Το εντυπωσιακό γεφύρι της Αρίστης (Βίντεο)

Αφήνοντας την Αρίστη και παίρνοντας το δρόμο για το Πάπιγκο σε 3 χλμ. φτάνουμε στο ποτάμι και στην στενή οξυκόρυφη γέφυρα της Αρίστης.

Το μονότοξο γεφύρι κατασκευάστηκε το 1923 από τσιμέντο καθώς το προηγούμενο πέτρινο γεφύρι κατάρρευσε, με έξοδα της τότε κοινότητας Πάπιγκου και των κατοίκων της, με τους περισσότερους να το γνωρίζουν ως «Γέφυρα της Αρίστης». Ήδη βρισκόμαστε σε μία από τις πιο όμορφες γωνιές της ορεινής Ελλάδας.

Η Ήπειρος είναι γνωστή για την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των περίφημων και ξακουστών μαστόρων της, με τα πέτρινα σπίτια των χωριών και τα διάσπαρτα γεφύρια σε όλη την έκτασή της να αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα έργα τους.

Σε ακτίνα περίπου τριών χιλιομέτρων το μεγαλείο της φύσης που χαρακτηρίζει την περιοχή μαγεύει τον επισκέπτη, με τα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη να προσδίδουν στο ήδη μαγευτικό τοπίο επιπλέον «πόντους».

Από τις πιο χαρακτηριστικές διαδρομές που μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης της περιοχής το μονοπάτι μήκους 5,3 χλμ. δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, που ξεκινάει από τη Γέφυρα Αρίστης και καταλήγει στη Γέφυρα Κλειδωνιάς του 1853, με εμφανή σηματοδότηση και αρκετά βατή διαδρομή.

Κατά μήκος της διαδρομής, με φυσικό φόντο την επιβλητική Αστράκα και τα γύρω βουνά, ένα μικρό πλατανόδασος, η βυζαντινή μονή των Αγίων Αναργύρων, που χρονολογείται από το 1658, και η θέση «Κλειδί» -εδώ έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή- κλέβουν τις εντυπώσεις. Πρόκειται μάλιστα για το μονοπάτι που για αιώνες συνέδεε τα Ζαγοροχώρια με τις υπόλοιπες περιοχές.

Ο Βοϊδομάτης είναι ένας μικρός παραπόταμος του Αώου με μήκος περίπου 15 χλμ. και είναι το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Εντυπωσιακή είναι η διαύγεια των νερών σε βαθειά σημεία και η καθαρότητά τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το ποτάμι βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βίκου Αώου. Ανακηρύχθηκε επίσημα εθνικός δρυμός το 1973 και συνορεύει βορειοανατολικά με τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου-Βάλλια Κάλντα.

Ο Βοϊδομάτης είναι επίσης και από τα πιο κρύα ποτάμια της Ευρώπης, αφού τα νερά του ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού σε περίοδο καύσωνα δεν ξεπερνούν σε θερμοκρασία τους 6°C – 7°C. Ετυμολογικά ο όρος Βοϊδομάτης εικάζεται ότι οφείλεται στο σλαβικό “βόντα μάτε”, που σημαίνει νερομάνα.

Δείτε το βίντεο του καναλιού "Michael Miller":

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr