Κυριακή, 06 Μαρτίου 2022 09:35

Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι - Το απόλυτο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας στην Ελλάδα (Βίντεο+φωτογραφίες)

Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι - Το απόλυτο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας στην Ελλάδα (Βίντεο+φωτογραφίες)

Στο Γαλαξίδι, την Καθαρή Δευτέρα, δεν παίζουν με σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο, αλλά παίζουν «αλευροπόλεμο» με βασικό υλικό φυσικά το αλεύρι.

Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801!

Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άνδρες.

Φορούσαν μάσκες ή απλά έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και ή ώχρα.

Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας. Κάτοικοι και επισκέπτες βάφουν τα πρόσωπα τους σε ζωηρά χρώματα, φορούν γυαλιά και μάσκες για να προστατέψουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, ανοίγουν τις σακούλες με το αλεύρι και ξεκινάει ένα ανελέητο αλεύρωμα στο λιμάνι και τα γύρω στενά.

Το θέαμα από απόσταση είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αφού μέσα σε λίγα λεπτά το αλεύρι μοιάζει σαν να δημιουργεί μια πολύχρωμη ομίχλη που τους καλύπτει όλους. Τώρα αν είστε αρκετά τολμηροί, μπορείτε να πάρετε μέρος.

Αν θέλετε μόνο να δείτε το θέαμα πάντως, φροντίστε να μην βρεθείτε κοντά στο σημείο της “μάχης” γιατί δεν θα βγείτε αλώβητοι. Με τα καταστήματα του λιμανιού να... θωρακίζονται με νάιλον, καλύτερη επιλογή για όποιον δεν θέλει να πάρει μέρος στο δρώμενο είναι να μεταβεί απέναντι στο δασάκι, θαυμάζοντας το χωρίς να λερωθεί.  

Το Καρναβάλι στο Γαλαξίδι είναι γεμάτο χρώμα και ζωντάνια και οι κάτοικοι διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους με σεβασμό και αγάπη.

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr