Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 09:19

Ναοί και κίονες που μένουν αγέρωχοι στους αιώνες (Φωτογραφίες+βίντεο)

Ναοί και κίονες που μένουν αγέρωχοι στους αιώνες (Φωτογραφίες+βίντεο)
Φωτογραφία instagram: eleniflor

Ο ναός στην ελληνική αρχαιότητα ήταν η κατοικία του θεού, το κτήριο που στέγαζε το λατρευτικό άγαλμα μιας ή περισσότερων θεοτήτων, και όχι ο χώρος συνάθροισης των πιστών, όπως στο χριστιανικό κόσμο.

Αυτό φανερώνει και το ουσιαστικό «ναός», που προέρχεται από το ρήμα «ναίω» (=κατοικώ). Το λατρευτικό άγαλμα τοποθετούνταν στο βάθος του ναού, πάνω στον κατά μήκος άξονα του κτηρίου. Οι πιστοί συγκεντρώνονταν στον περιβάλλοντα χώρο έξω από το κτήριο του ναού, όπου βρισκόταν και ο βωμός για την προσφορά θυσιών και την άσκηση της λατρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, πάμε να γνωρίσουμε τους πιο καλοδιατηρημένους ναούς και κίονες της Αρχαίας Ελλάδας.

Φίλιπποι Καβάλας

Η περιοχή των Φιλίππων συνδέεται με εξαιρετικές ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό. Μοναδικά μνημεία, που διασώζονται μέχρι σήμερα, μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Ναός του Ηφαίστου, Αθήνα

Στην κορυφή του λόφου του Αγοραίου Κολωνού, που οριοθετεί την Αρχαία Αγορά των Αθηνών στη δυτική πλευρά, βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου, ευρύτερα γνωστός ως ''Θησείο''. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στη μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία.

Αρχαία Πέλλα

Η Κεντρική Μακεδονία κρύβει αμέτρητους θησαυρούς στα ενδότερα της, θησαυρούς που βρίσκονται εκεί για χιλιάδες χρόνια και μας καλούν να τους ανακαλύψουμε. Μεταξύ αυτών, η «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων», η Αρχαία Πέλλα.

Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας είναι ένας αρχαίος ελληνικός ναός χτισμένος στην Ακρόπολη της Αθήνας. Είναι κατασκευασμένος από λευκό πεντελικό μάρμαρο και ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης των Αθηνών.

Ναός του Ποσειδώνα, Σούνιο

Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο είχε πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά των επισκεπτών της Αθήνας. Χτισμένος την ίδια εποχή με τον Παρθενώνα, στη διάρκεια του Χρυσού Αιώνα του Περικλή, δεν ήταν απλώς ένας τόπος λατρείας του θεού της θάλασσας (στο εσωτερικό του ναού, ακριβώς στο κέντρο, δέσποζε επιβλητικό άγαλμα του Ποσειδώνα με ύψος περισσότερο από 6 μέτρα). Η περίοπτη θέση του πάνω από τη θάλασσα στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής έκανε το ναό για τους ναυτικούς σημάδι ότι βρίσκονταν κοντά στον Πειραιά.

Πορτάρα Νάξου

Η Πορτάρα Νάξου, διάσημη και μοναδική σε όλον τον κόσμο, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα σαγηνευτικό και άλυτο μυστήριο, γύρω από την οποία έχουν γραφτεί και λεχθεί πάρα πολλά. Πρόκειται για τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη που στέκεται ψηλά στη νησίδα Παλάτια, η οποία σήμερα είναι ενωμένη με τη Χώρα της Νάξου και ασφαλώς είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του πανέμορφου νησιού, η αγαπημένη στάση όλων των τουριστών για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

Ναός της Δήμητρας, Νάξος

Στην περιοχή Σαγκρί, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νάξου, και πιο συγκεκριμένα στη θέση Γύρουλα, δεσπόζει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Ο λόγος για τον ιωνικού ρυθμού Ναό της Δήμητρας, ο οποίος χρονολογείται στα χρόνια του τυράννου της Νάξου Λυγδάμιδος, μεταξύ 530-520 π.Χ., και μαζί με τον ναό των Υρίων θεωρούνται, αρχιτεκτονικά, ως πρόδρομοι του Παρθενώνα.

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, Μεσσηνία

Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα αποτελεί έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους παγκοσμίως και έναν από τους πιο ξεχωριστούς ανάμεσα στους ποικίλους μεγάλους Ναούς που φιλοτεχνήθηκαν κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο στην Αρχαία Ελλάδα. Χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα που φιλοτέχνησε τον Παρθενώνα, Ικτίνο κατά τα 420 – 400 π.Χ. Συνδυάζοντας τον πολιτισμό των Αρκαδίων και τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της Κλασικής Εποχής ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα, αρχικώς επειδή έχει προσανατολισμό Βορά – Νότου και όχι Δύσης – Ανατολής όπως έχουν άλλοι ναοί στον ελλαδικό χώρο. Πιθανολογείται ότι ο λόγος του προσανατολισμού δίνεται στις ξεχωριστές θρησκευτικές λατρευτικές παραδόσεις των αρχαίων Αρκάδων.

Ιερό των Μεγάλων Θεών, Σαμοθράκη

Αναμφισβήτητα, το σπουδαιότερο αρχαιολογικό αξιοθέατο της Σαμοθράκης είναι το Ιερό των Μεγάλων Θεών, δίπλα στην Παλαιόπολη, την αρχαία πόλη. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ήδη από τον 19ο αιώνα και συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 20ού. Το Ιερό των Μεγάλων Θεών καταλαμβάνει έκταση περίπου 50 στρεμμάτων και περιλαμβάνει μια σειρά από κτίσματα που βεβαιώνουν την σημαντικότητά του κατά την κλασσική και ελληνιστική κυρίως, αρχαιότητα.

Ναός της Ήρας, Αρχαία Ολυμπία

Ο ναός της Ήρας αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ναοδομίας στην Ελλάδα. Ήταν κτισμένος στη βορειοδυτική γωνία του ιερού χώρου της Άλτεως, στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, Αφιερώθηκε στο ιερό της Ολυμπίας από τους κατοίκους του Σκιλλούντα, αρχαίας πόλης της Τριφυλίας. Στο εσωτερικό του ναού φυλασσόταν ο δίσκος του Ιφίτου, που ήταν χάλκινος με χαραγμένο πάνω του το κείμενο της εκεχειρίας, ενώ λίγα μέτρα στα ανατολικά του ναού υπάρχει ο βωμός της Θεάς στον οποίο γίνεται σήμερα η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Αρχαία Έδεσσα

Στο σημείο όπου ο αρχαίος οδικός άξονας, που από τον 2ο αιώνα π.Χ. ονομάστηκε Εγνατία Οδός, αφήνει την πεδινή Μακεδονία και ανηφορίζει προς την ορεινή, κτίστηκε η Αρχαία Έδεσσα. Εξερευνώντας το Νομό Πέλλας, με ορμητήριο το Καϊμακτσαλάν, έχετε τη δυνατότητα, αφού είναι σε κοντινή απόσταση, να μάθετε την ιστορία της αρχαίας Έδεσσας.

Ναός του Ολυμπίου Διός, Αθήνα

Το Ιερό του Ολυμπίου Διός, ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα ιερά της Αθήνας ιδρύθηκε κατά την παράδοση που διέσωσε ο περιηγητής Παυσανίας, από τον Δευκαλίωνα γενάρχη των Ελλήνων προς τιμή του Δία ως αντάλλαγμα για τη σωτηρία του μετά τον κατακλυσμό.

Ναός της Αφαίας, Αίγινα

Ο ναός της Αφαίας δεσπόζει στην κορυφή πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας. Είναι το σπουδαιότερο μνημείο που σώζεται από το ιερό, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία και φαίνεται ότι είχε ιδρυθεί σε χώρο όπου υπήρχε λατρευτική δραστηριότητα ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή.

Ναός του Απόλλωνα, Κόρινθος

Ο ναός στο πλάτωμα του βραχώδους λόφου ταυτίζεται με τον αναφερόμενο στις πηγές Ναό του θεού Απόλλωνα. Ο αρχικός ναός που χρονολογείται μεταξύ του πρώιμου 7ου και του πρώιμου 6ου αιώνα π.Χ. ήταν κατασκευασμένος από λίθο, πλίνθους και ξύλινες δοκούς και έφερε βαριά και περίπλοκη τετράρριχτη στέγη από πήλινες κεράμους.

Θόλος της Αθηνάς Προναίας, Δελφοί

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των Δελφών, ο Θόλος, βρίσκεται στο Ιερό της Αθηνάς Προναίας. Χρονολογείται στο 380 π.Χ. και από τους είκοσι δωρικούς κίονες, σήμερα στέκονται μόνο οι τρεις, μετά και την αναστήλωση που πραγματοποιήθηκε το 1938.

Θησαυρός των Αθηναίων, Δελφοί

Ο θησαυρός των Αθηναίων ήταν από τα πιο σπουδαία και εντυπωσιακά κτίσματα του τεμένους του Απόλλωνα. Δέσποζε επάνω στην Ιερά οδό, αμέσως μετά την πρώτη προς βορρά στροφή της, δίπλα στο βουλευτήριο της πόλης των Δελφών και απέναντι από τους θησαυρούς των Κνιδίων και των Συρακουσίων.

Ναός Απόλλωνα, Δελφοί

Ο ναός του Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς, βρισκόταν σε περίοπτη και κεντρική θέση μέσα στο τέμενος. Στο ναό στεγάζονταν τα αγάλματα και τα αφιερώματα προς το θεό, αλλά εδώ γίνονταν και οι ιεροτελεστίες που είχαν σχέση με τη λατρεία, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η διαδικασία της μαντείας. Στο ναό υπήρχε και το «χρησμογραφείο», όπου φυλάσσονταν τα αρχεία και οι κατάλογοι των Πυθιονικών, που καταστράφηκαν το 373 π.Χ.

Αρχαία Μεσσήνη

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, που έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Δεν διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές και κατοικίες και ταφικά μνημεία.

Ιερό Ίσιδας στο Δίον, Πιερία

Από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία της αρχαίας Ερέτριας είναι το Ισείον, ναός αφιερωμένος στην Ίσιδα και σε άλλες αιγυπτιακές θεότητες. Βρίσκεται στο νότιο τομέα της πόλης, μεταξύ των λουτρών και του Κάτω Γυμνασίου ή παλαίστρας, πίσω από το μικρό λιμάνι, στοιχείο που συνδέει το τέμενος με διάφορους εμπόρους που είχαν συμφέροντα στην Ερέτρια.

Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου Σάμου

Η περιοχή του Ηραίου με το λατρευτικό ναό της θεάς Ήρας να δεσπόζει, αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους τόπους θρησκευτικής λατρείας. Οι ανασκαφές στην περιοχή του Ηραίου έφεραν στο φως πληθώρα ευρημάτων.

Ακρόπολη της Λίνδου

Η Λίνδος είναι ο κυριότερος αρχαιολογικός χώρος της Ρόδου με κέντρο το βράχο της όπου δεσπόζει η ακρόπολη. Χτισμένη σε απότομο βράχο ύψους 116 μέτρων, είναι ένας αληθινός εξώστης με θέα στο πέλαγος.

Κνωσός, Κρήτη

Η Κνωσός αποτελεί την καρδιά του Μινωικού Πολιτισμού. Κατά την παράδοση ήταν η έδρα του βασιλιά Μίνωα. Με τον χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο. H πόλη της Κνωσού κατοικήθηκε συνεχώς από τη Νεολιθική Εποχή (7.000 – 3.000 π.Χ.) έως τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Ανάκτορο Φαιστού, Κρήτη

Το ανάκτορο της Φαιστού, ένα από σημαντικότερα μινωικά ανάκτορα και το δεύτερο σε μέγεθος (περίπου 18.000 τ.μ.) μετά από αυτό της Κνωσού, είναι χτισμένο σε ένα ύψωμα στο δυτικό άκρο της μεγαλύτερης και πλουσιότερης πεδιάδας της Μεσαράς.

Ναός Νεμείου Διός, Νεμέα

Επίκεντρο του Μακεδονικού οικοδομικού προγράμματος ήταν ο Ναός του Νεμείου Διός, τρεις από τις κολώνες του οποίου συνέχισαν να παραμένουν όρθιες από την εποχή της κατασκευής τους. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο Νέμειος Δίας δεν ταυτίζεται με τον Ολύμπιο Δία. Ο δεύτερος είναι ο επιρρεπής σε κεραυνοβόλους έρωτες βασιλιάς των θεών. Ο πρώτος είναι ο θεός των βοσκών και της κτηνοτροφίας, σύμβολο της ταυτότητας της κοιλάδας ως τόπου μη καλλιεργήσιμου, αλλά κατάλληλου για βοσκή.

Ερέχθειο, Αθήνα

Το Ερέχθειο, κομψό οικοδόμημα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αρχιτεκτονική μορφή, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 421-406 π.Χ., αντικαθιστώντας τον πρωιμότερο ναό, που βρισκόταν λίγο πιο νότια και ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά Πολιάδα, το λεγόμενο ''Αρχαίο ναό''. 

Αρχαιολογικός χώρος Δήλου

Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Είναι μια κιβωτός Ιστορίας που πλέει ράθυμα στα νερά του Αιγαίου, λίγα μόλις μίλια μακριά από την κοσμοπολίτικη Μύκονο. Είναι ευκαιρία για μια μοναδική περιήγηση στην αναβίωση της αίγλης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. 

Με πληροφορίες από odysseus.culture

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr