Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 09:50

Κήποι: Το χωριό με τους φημισμένους κήπους στα Ζαγοροχώρια (Φωτογραφίες)

Κήποι: Το χωριό με τους φημισμένους κήπους στα Ζαγοροχώρια (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: chriskapartis

Καθένα ξεχωριστά από τα συνολικά 46 Ζαγοροχώρια έχει τη δική του γοητεία.

Ωστόσο, το χωριό Κήποι ξεχωρίζει ιδιαιτέρως για τους πολύ όμορφα διαμορφωμένους κήπους στις αυλές των σπιτιών του, από τους οποίους πήρε και το όνομά του. Πρόκειται για ένα υπέροχο ορεινό χωριό, με την χαρακτηριστική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, που σίγουρα αξίζει κάποιος να βρεθεί σε αυτό.

Οι Κήποι συναντώνται σε υψόμετρο 800 μέτρων αμφιθεατρικά χτισμένοι, ενώ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι και η ονειρική θέα που απολαμβάνει στο υπέροχο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Σε απόσταση 39 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, οι Κήποι βρίσκονται πάνω σε ένα λόφο, με βασικό χαρακτηριστικό του χωριού τους υπέροχους κήπους με τα πολύχρωμα λουλούδια και τα ευωδιαστά οπωροφόρα στις αυλές των παραδοσιακών σπιτιών του, στους οποίους οφείλει και την ονομασία του.

Πέτρινα σπίτια με χαγιάτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, ένα πέτρινο ρολόι και ένα επιβλητικό καμπαναριό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1779 και η Μονή Μπάγιας που χρονολογείται από το 1620, καθώς και το μουσείο του Αγάπιου Τόλη με το υπέροχο λαογραφικό υλικό -με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά αντικείμενα και πλήθος άλλων εκθεμάτων- στα όσα συνθέτουν την ταυτότητα αυτού του υπέροχου χωριού του Ζαγορίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα διάφορα γεφύρια διάσπαρτα στην περιοχή με πιο διάσημο και πολυφωτογραφημένο εκείνο του Κόκκορη, ενώ σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του χωριού συναντάται το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό, οι ντόπιοι το αποκαλούν και ως «κινούμενη κάμπια», το οποίο χρονολογείται από το 1748.

Η θέα στην κοιλάδα με την υπέροχη φύση της περιοχής και τα φημισμένα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση είναι στα όσα σίγουρα μένουν χαραγμένα στη μνήμη των ταξιδιωτών, αναφέρει το newsbeast.

Όσοι αγαπούν ιδιαιτέρως τις δραστηριότητες στη φύση και την πεζοπορία θα λατρέψουν τη διαδρομή που ξεκινάει από τους Κήπους και μέσα από ένα ειδικό μονοπάτι οδηγεί στο γειτονικό Κουκούλι, το οποίο μαζί με το χωριό Δίλοφο αποτελούν ήσυχες επιλογές που ταξιδεύουν στο χρόνο.