Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 09:04

Τιθορέα: Το χωριό του Φιλοποίμενα Φίνου με τη μαγική καλντέρα (Βίντεο)

Ο Παρνασσός δεν είναι μόνο η Αράχωβα...

Υπάρχουν και καλά «κρυμμένες» ομορφιές που αποκαλύπτονται σε αυτούς που θέλουν να απολαύσουν τη φύση και τις χάρες του βουνού μακριά από την πολυκοσμία. Μία από αυτές είναι η Τιθορέα (ή Βελίτσα) χτισμένη στην άκρη ενός εντυπωσιακού φαραγγιού, στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού.

Η ομάδα Up Stories μάς ταξιδεύει με ένα drone βίντεο στην πανέμορφη Τιθορέα Φθιώτιδας, τη γενέτειρα του «πατριάρχη» του ελληνικού κινηματογράφου και ιδρυτή της Φίνος Φιλμ, Φιλοποίμενα Φίνου. Ένα χωριό που μαγεύει τον ταξιδιώτη με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο που το περιβάλλει.

Η Τιθορέα είναι χτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 440 μέτρων. Μέχρι το 1926 ονομαζόταν Βελίτσα, οπότε μετονομάστηκε σε Τιθορέα, λόγω της αρχαίας φωκικής πόλης Τιθορέας, που βρισκόταν στην ίδια ακριβώς τοποθεσία. Τα ερείπια της αρχαίας Τιθορέας διακρίνονται ακόμα ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού, ενώ διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το τείχος που περιέβαλλε την πόλη. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι ο εντυπωσιακός πλάτανος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και χρονολογείται από το 1887.

Δίπλα στο γραφικό χωριό απλώνεται το εντυπωσιακό φαράγγι του Καχάλα, ή αλλιώς το Φαράγγι της Τιθορέας. Το φαράγγι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους περιηγητές καθώς λίγα χιλιόμετρα μετά ενώνεται με την εντυπωσιακή ορειβατική διαδρομή που περιλαμβάνει τη διάσχιση της χαράδρας της Βελίτσας και την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, τη Λιάκουρα, με υψόμετρο 2.456 μέτρων.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ανακαλύπτει κανείς έναν παραδοσιακό εγκαταλειμμένο νερόμυλο αλλά και τη Σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου (ή αλλιώς «Μαύρη Τρούπα»), η οποία αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο του οπλαρχηγού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Πάνω από το χωριό δεσπόζει το Αισθητικό Δάσος Τιθορέας, ένας καταπράσινος παράδεισος και ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας. Πανύψηλα έλατα, πεύκα, βελανιδιές, κέδροι, θάμνοι και πολλά άλλα είδη φυτών συνθέτουν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο.