Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 09:14

Κισσός: Το όμορφο χωριό στο βουνό των Κενταύρων (Φωτογραφίες)

Κισσός: Το όμορφο χωριό στο βουνό των Κενταύρων (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: nickmostro

Από τα λιγότερο δημοφιλή χωριά του Πηλίου, ο Κισσός είναι ένας προορισμός που σίγουρα θα λατρέψετε.

Πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Ιωάννη, στο ανατολικό τμήμα του Πηλίου, θα ανακαλύψετε αυτόν τον πραγματικό παράδεισο χαλάρωσης και ηρεμίας, που συνδυάζει την πηλιορείτικη γραφικότητα με το φυσικό πλούτο στο μεγαλείο του.

Καστανιές, πλατάνια και κισσοί κυριαρχούν στο χωριό, με τη θέα από εδώ να φτάνει στην απεραντοσύνη του Αιγαίου, αναφέρει το newsbeast.

Κισσός – Ένα χωριό πνιγμένο στη φύση του Πηλίου

Αν και το χωρίζουν περίπου 50 χλμ. από το Βόλο και η διαδρομή για να το προσεγγίσει κανείς γίνεται μέσα από φιδογυριστικό δρόμο -τις εντυπώσεις κλέβει η πλούσια και απαράμιλλου κάλλους φύση του Πηλίου– ο Κισσός είναι από εκείνα τα χωριά που σίγουρα πρέπει να επισκεφτεί κανείς, έστω και μία φορά στην ζωή του. Πρόκειται για ένα από τα πιο ήσυχα και χαμηλών τόνων χωριά του Πηλίου, γι’ αυτό και η γνωριμία μαζί του μόνο συναρπαστική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Παραδομένος στην κυριολεξία στο υπέροχο φυσικό τοπίο του βουνού των Κενταύρων, ανάμεσα σε καστανιές και πλατάνια ο Κισσός είναι ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό. Και ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ονομασία του οφείλεται στους κισσούς που καλύπτουν τους κορμούς των δέντρων του χωριού, σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Κορδάτο, αυτή οφείλεται στην παράφραση της λέξης χρυσός. Ποια η σχέση του Κισσού με τον χρυσό; Στην περιοχή ανακαλύφθηκε ορυχείο μεταλλευμάτων και όταν οι ντόπιοι θέλανε να αναφερθούν στη λέξη χρυσός λέγανε «κ’σο».

Η γνωριμία με την φύση της περιοχής συγκαταλέγεται στα εκ των ουκ άνευ με τους περιπάτους στο πυκνό δάσος από καστανιές και οξιές να παραμένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ, αξίζει να γνωρίζετε ότι ο Κισσός βρίσκεται σε κοντινό απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, τις Αγριόλευκες, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα σλάλομ σας στις πίστες του.

Κισσός- Η ιστορική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας

Σημείο αναφοράς για το χωριό αποτελεί η κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία του όπου δεσπόζει η τρίκλιτη, βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που πολλοί θεωρούν ως την πιο όμορφη του Πηλίου. Το πέτρινο κτίσμα της χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, είναι χτισμένο σε βυζαντινό ρυθμό από τους αριστοτέχνες Ηπειρώτες τεχνίτες της πέτρας και κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος κόσμου που καταφθάνει στο χωριό για να θαυμάσει από κοντά το «στολίδι» του Πηλίου, όπως πολλοί την αποκαλούν. Στο εσωτερικό της εντύπωση προκαλούν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι αγιογραφίες της. Μέσα στην εκκλησία στεγάζεται και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο με αξιόλογα κειμήλια.

Στην πλατεία του Κισσού, επίσης, εντοπίζεται και η προτομή του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος δίδαξε στο ελληνικό σχολείο που λειτουργούσε στο χωριό από το 1753.