Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 09:18

Bόρεια Θεσπρωτία: Οι άγνωστοι «θησαυροί» της (Φωτογραφίες)

Bόρεια Θεσπρωτία: Οι άγνωστοι «θησαυροί» της (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: skyzone.gr (Sagiáda, Greece)

Σχεδόν άγνωστο, το βόρειο ορεινό τμήμα του νομού Θεσπρωτίας κρύβει σημαντικούς προορισμούς για εξερεύνηση.

Το travel.eleftheriaonline ξεδιπλώνει τις ομορφιές της από τις εκβολές του Καλαμά μέχρι το μετέωρο της Ηπείρου, τα ανεπανάληπτης ομορφιάς πέτρινα χωριά και την Οροσειρά της Μοργκάνας στα 1,806 μέτρα, διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει κρυφούς άσσους στο "μανίκι" της.

Σαγιάδα

Η Σαγιάδα Θεσπρωτίας έχει την καλύτερη φήμη ως «ψαροχώρι». Πολλοί επισκέπτονται την περιοχή, λοιπόν, για να εξασκήσουν το χόμπι του ψαρέματος, να απολαύσουν τα διάφορα πεντανόστιμα φρέσκα ψάρια στις επιχειρήσεις του χωριού, αλλά και γιατί τα αξιοθέατα του είναι μοναδικά (π.χ. ερειπωμένο χωριό Λιόψη). 

Πλαίσιο

Το Πλαίσιο Θεσπρωτίας είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Φιλιατών. Βρίσκεται σε ορεινή τοποθεσία σε υψόμετρο 400μ. περιτριγυρισμένο από επιβλητικά όρη, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο γραφικά χωριά του δήμου Φιλιατών.

Φοινίκι

Το Φοινίκι Θεσπρωτίας στο δήμο Φιλιατών είναι ένα πανέμορφο ορεινό παραδοσιακό χωριό. Απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Φιλιατών. Το 1976 χαρακτηρίστηκε ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς αποτελεί τον καλύτερα διατηρημένο παραδοσιακό οικισμό της Θεσπρωτίας.

Γηρομέρι

Το Γηρομέρι Θεσπρωτίας (ή Γιρομέρι) είναι ένα πανέμορφος παραδοσιακός ορεινός οικισμός του δήμου Φιλιατών, χτισμένος σε περίοπτο σημείο στην καταπράσινη πλαγιά του όρους Φαρμακοβούνι. Βρίσκεται βορειοανατολικά των Φιλιατών σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων και 23 χιλιόμετρα από Ηγουμενίτσα. Mπορείτε ταυτόχρονα να το συνδυάσετε και με επίσκεψη στη ξακουστή Μονή Γηρομερίου που βρίσκεται περίπου 1-2 χιλιόμετρα πιο κάτω από το χωριό.

Άγιος Μηνάς Κοκκινολιθάρι

Ο Άγιος Μηνάς Κοκκινολιθάρι συναντάται στο στο ορεινό χωριό Κοκκινολιθάρι Φιλιατών σε υψόμετρο 420 μετρων , χτισμένη πάνω σε βράχο σε περίοπτη θέση. Αποκαλείται από πολλούς και όχι άδικα ως το “μετέωρο της Ηπείρου“.

Τσαμαντάς

Ο Τσαμαντάς, χωριό της Θεσπρωτίας στην Ηπειρο, είναι χτισμένο στους πρόποδες της Μουργκάνας, μια ανάσα απο τα Ελληνο-αλβανικά σύνορα. Την ονομασία του οφείλει, σύμφωνα με τον τσαμαντιώτη λόγιο Νικόλαο Νίτσο, στην μεγάλη βυζαντινή οικογένεια των Τσαμαντούρων, στους οποίους δόθηκε (13ος αιώνας) ως φέουδο η περιοχή.

Πύργος Ραγίου

 Φωτογραφία: kastra.eu

Πρόκειται για τούρκικο πύργο του 19ου αιώνα πάνω σε λόφο 85 μέτρων, 3 χλμ. από την παραλία του Δρεπάνου της Ηγουμενίτσας και στο μέσο του κάμπου Ραγίου - Κεστρίνης, κοντά στις παλιές εκβολές του ποταμού Καλαμά. Ο πύργος βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο που ήταν παλιότερη οχυρή θέση του οικισμού της Λυγιάς που χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Δάφνη 

H Δάφνη είναι ημιορεινό χωριό της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας σε υψόμετρο 200 μέτρα. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν "Τζούμα" και στα ανατολικά του στο δρόμο προς Ριζό, ανάμεσα σε πλατάνια και δίπλα σε χείμαρρο βρίσκεται ο εν ενεργεία νερόμυλος του Ριζού. Στην ίδια τοποθεσία είναι και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Λιάς

Ο οικισμός βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νομού κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, σε απόσταση 42 χιλιομέτρων βόρεια των Φιλιατών, 65 χλμ. βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας και περίπου 60 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων στους πρόποδες της Μουργκάνας έναντι του Τσαμαντά, σε υψόμετρο περίπου 350 μ. Η ονομασία του πιθανότατα προέρχεται από το ξωκκλήσι του προφήτη Ηλία που δεσπόζει στην περιοχή καθώς είναι ορατό από κάθε σημείο του ορίζοντα βρισκόμενο σε ένα αντέρεισμα ύψους περίπου 900 μέτρων επί του όρους Μουργκάνα.

Βαβούρι

Το Βαβούρι είναι ένα πανέμορφο χωριό με ελάχιστους κατοίκους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Μονή του Αγίου Αθανασίου, όπου την Πρωτομαγιά πραγματοποιείται πανηγύρι. Μονοπάτι...

Αρχαία Γιτάνη

Η Αρχαία Γιτάνη ή αλλιώς Γίτανα αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς προορισμούς της Θεσπρωτίας, καθώς είναι η δεύτερη (σε χρονολογική σειρά) πρωτεύουσά της. Η ίδρυσή της χρονολογείται περίπου στο 335-330 π.Χ. και αποτέλεσε για 150 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά και οικονομικά κέντρα της περιοχής, μέχρι την κατάληψή της από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Ο αρχαίος οικισμός περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές του από τον ποταμό Καλαμά, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε πολύ την περίοδο αυτή ως πλωτό μέσο από τις εκβολές του Ιονίου, γεγονός που συνετέλεσε σημαντικά στην ανάπτυξή του ως εμπορικού κέντρου. Στον αρχαιολογικό χώρο θα βρείτε περιμετρική οχύρωση, την αρχαία αγορά, ναούς, το Πρυτανείο αλλά και ένα θέατρο. 

Φράγμα Καλαμά

Το αρδευτικό φράγμα του Καλαμα, κατασκευάστηκε το 1960, με σκοπό την άρδευση του κάμπου Σαγιάδας – Κεστρίνης.​ Η κατασκευή του οδήγησε σε περιορισμό της έκτασης των εκβολών του ποταμό μετατοπίζοντας το Δέλτα βορειότερα. Στο φράγμα λειτουργεί Μικρό Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Ιερά Μονή Ραγίου

Βρίσκεται σε λόφο στα αριστερά του δρόμου Ηγουμενίτσας-Σαγιάδας, κοντά στο ομώνυμο χωριό, στα όρια του Δήμου Φιλιατών. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Παραμένει άγνωστη η ακριβής χρονολογία ίδρυσης της μονής. Σώζονται διάφορες παραδόσεις που την τοποθετούν στα 920, σύμφωνα με επιγραφή που υπήρχε πάνω από την εξωτερική πόρτα του ναού ή επί Μανουήλ Κομνηνού (1143-1180) ή στα χρόνια του Μιχαήλ Παλαιολόγου (1261-1282).

Άγιοι Πάντες

 Φωτογραφία: tsamantas.com

Οι Άγιοι Πάντες είναι ελληνικό ορεινό χωριό του δήμου Φιλιατών. Ξεχωρίζει για την καταπράσινη πλατεία του καθώς περιτριγυρίζεται από μεγάλα πλατάνια.

Ασκητήριο Οσίου Νείλου

 Φωτογραφία: filiates.gr

Στην εξωτερική πλευρά του τοίχου που βρίσκεται στην είσοδο της σπηλιάς, σώζεται τοιχογραφία Αρχαγγέλου και άλλες στο εσωτερικό της, του 14ου αιώνα. Μπορεί κανείς να προσκυνήσει στον σπηλαιώδη ναό στη βάση του βράχου.

Δέλτα Καλαμά

 Φωτογραφία: ipiros.gr

Τα βουνά και οι λόφοι που βρίσκονται κοντά στις εκβολές του Καλαμά ήταν κάποτε νησιά. Οι προσχώσεις του ποταμού, στη μακραίωνη πορεία του μέσα στη Θεσπρωτία, κάλυψαν τη θάλασσα γύρω τους και στη θέση της σχηματίστηκε η σημερινή εύφορη πεδιάδα, που ορίζεται -περίπου- από το τρίγωνο Ηγουμενίτσα - Ράγιο -Σαγιάδα.

Με πληροφορίες από visit-thesprotia