Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 09:21

Λακωνία: Η κόκκινη λιμνοθάλασσα στο λιμάνι του Γέρακα (Βίντεο)

Ο Γέρακας Λακωνίας είναι ένα μέρος που αξίζει μια επίσκεψη σε όσους αρέσουν τα ωραία τοπία.

Πρόκειται για ένα χωριό που είναι χτισμένο μέσα σε ένα φιόρδ! Ναι, ένα φιορδ σαν κι αυτά που υπάρχουν στη Νορβηγία.

Σε μία ήσυχη γωνιά στις ανατολικές ακτές του νομού Λακωνίας, μόλις 22 χλμ. από τη Μονεμβασιά, το άγνωστο σε πολλούς λιμάνι του Γέρακα, ένα από τα πιο γραφικά της Πελοποννήσου, χαρίζει στον επισκέπτη εικόνες σπάνιας ομορφιάς.

Ο Γέρακας, ή «Ιέραξ» όπως ονομαζόταν κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτέλεσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών, καθώς και το αγκυροβόλιο Υδραίων και Σπετσιωτών εμπόρων, αλλά και όσων ήθελαν να αποφύγουν τις τρικυμίες.

Σήμερα, ο Γέρακας αποτελείται από τρεις οικισμούς: το Λιμάνι, το Γέρακα που βρίσκεται στο λόφο και τον μικρό οικισμό του Αγίου Ιωάννη. Το απάνεμο και γραφικό λιμάνι αποτελεί αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και σκάφη και θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί. Η ομορφιά της φύσης, τα ασβεστωμένα σπίτια με τα γαλάζια παράθυρα και τα κόκκινα κεραμίδια και οι ψαροταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους δίπλα στα ήσυχα νερά συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό.

Στην απόληξη του όρμου του υπάρχει σημαντικότατος υγροβιότοπος. Τα φυτά της λιμνοθάλασσας έχουν μια κοκκινωπή απόχρωση δίνοντας την εντύπωση μιας «κόκκινης λιμνοθάλασσας».

Δείτε το βίντεο του χρήστη "Kostas Gertzos":