Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 14:59

Λίμνη Πετρών: Ένα καθηλωτικό σκηνικό στο νομό Φλωρίνης (Φωτογραφίες)

Λίμνη Πετρών: Ένα καθηλωτικό σκηνικό στο νομό Φλωρίνης (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: visitamyntaio.gr

Το σκηνικό που αντικρίζει κανείς στη λίμνη Πετρών στο νομό Φλωρίνης μόνο καθηλωτικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Εικόνες που δημιουργούν την εντύπωση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει μαγικά, χαλαρώνουν το νου και ταξιδεύουν το βλέμμα σε μέρη μαγικά.

Αν και οι περισσότεροι, και όχι άδικα βέβαια, έχουν συνδυάσει το νομό Φλωρίνης με τις Πρέσπες -λίμνες σταρ για όλη τη Βόρεια Ελλάδα- η Φλώρινα, τελικά, έχει να επιδείξει έναν σπουδαίο φυσικό πλούτο, που σίγουρα εντυπωσιάζει.

Το σκηνικό στη λίμνη Πετρών που κάνει το χρόνο να σταματήσει

Το ονειρικό τοπίο που αντικρίζει ο επισκέπτης στη λίμνη Πετρών είναι καθηλωτικό. Αν και τα «φλας» της δημοσιότητας κερδίζει η διάσημη γειτόνισσα λίμνη Βεγορίτιδα -μία από τις πιο βαθιές λίμνες σε όλη τη χώρα- η άγνωστη στο ευρύ κοινό και μικρή λίμνη Πετρών στέκεται στο ύψος της, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του κοινού.

Η ομορφιά της θα έλεγε κανείς ουτοπική, με τα νωχελικά νερά της λίμνης και τη γύρω φύση σε πολύ ήρεμους ρυθμούς να δημιουργούν την εντύπωση ότι ο χρόνος έχει παγώσει.

Η λίμνη βρίσκεται περίπου 1 χλμ. βόρεια και δυτικά του Δήμου Αμυνταίου. Η έκτασή της αγγίζει τα 12 χλμ., ενώ το βάθος τα 3,5 μέτρα. Το νερό της προέρχεται κυρίως από τη βροχή και το χιόνι, καθώς και από εκείνα της λίμνης Χειματίτιδας.

Σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 90 είδη πτηνών, ενώ φιλοξενούνται και κάποια πιο σπάνια είδη, ανάμεσα στα οποία η νανόχηνα και η λαγγόνα, αναφέρει το newsbeast.

Ένας από τους λόγους, μάλιστα, που η λίμνη Πετρών αποτελεί και αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις της παρατήρησης πτηνών.

Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα και με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή, τα νερά της λίμνης συχνά παγώνουν, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα, που σίγουρα μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η λίμνη Πρεσπών, όπως και η λίμνη Βεγορίτιδα, έχουν συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000.