Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 09:34

Διασχίζοντας τα φαράγγια του νομού Χανίων (Φωτογραφίες)

Διασχίζοντας τα φαράγγια του νομού Χανίων (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία instagram: savvas00

Φαράγγι... Όσο απλό είναι να το προφέρεις άλλο τόσο δύσκολο είναι να το διασχίσεις, όντας πολλές φορές επικίνδυνο.

"Κοιτώντας" προς τα νότια της χώρας, τα φαράγγια στην Κρήτη δεν έχουν τελειωμό και πόσο μάλλον στο νομό Χανιών, από το πιο γνωστό της Σαμαριάς μέχρι και τα δέκα υπόλοιπα που σας παρουσιάζει το travel.eleftheriaonline, με το κάθε ένα να είναι μοναδικό για τους δικούς του λόγους.

Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.

Ελυγιά

Το φαράγγι της Ελυγιάς είναι μεγάλο και εντυπωσιακό με άγρια ομορφιά, το οποίο διέρχεται παράλληλα με το φαράγγι της Σαμαριάς (στα ανατολικά). Το συνηθισμένο μονοπάτι για να το προσεγγίσετε ξεκινάει στο χωριό Άγιος Ιωάννης Σφακίων, κοντά στην Ανώπολη. Αφού το μονοπάτι συναντήσει την κοίτη του, μετά από πεζοπορία 3.5 ωρών μέσα σε καταπληκτικό ορεινό τοπίο, φτάνετε στην όμορφη παραλία της Σελούντας με τα πολλά πεύκα. Από εκεί χρειάζεστε 1 ώρα περπάτημα ακόμη προς τα δυτικά για να φτάσετε στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης.

Καλλικράτη

Το φαράγγι του Καλλικράτη είναι ένα σχετικά μικρό φαράγγι στην νοτιοανατολική περιοχή των Λευκών Ορέων στο Νομό Χανίων και αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Το φαράγγι συνδέει τα ορεινά βοσκοτόπια της περιοχής με τα χωριά της πεδιάδας του Φραγκοκάστελου. Η πεζοπορία στο Καλλικρατιανό φαράγγι είναι ένας πολύ ευχάριστος περίπατος που σε πολλά σημεία έχει υπέροχη θέα στη θάλασσα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται στο οροπέδιο του Καλλικράτη, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε με ασφαλτοστρωμένους δρόμους από το Ασκύφου, την Ασή Γωνιά ή το Φραγκοκάστελο.

Αγία Ειρήνη

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην επαρχία Σελίνου. Έχει πάρει το όνομα του από το χωριουδάκι που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του, 46 χλμ. από τα Χανιά. Το μήκος του είναι 7.50 χλμ και η διάβαση του διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Το ρέμα που διέρχεται από το φαράγγι καταλήγει στη θάλασσα, στο χωριό Σούγια με την όμορφη παραλία, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα αξέχαστο μπάνιο στα νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους.

Θερίσου

Το φαράγγι του Θερίσσου ή Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται κοντά στην πόλη των Χανίων και είναι προσβάσιμο σε όλο το μήκος του με αυτοκίνητο. Το κυρίως φαράγγι έχει μήκος 6 χλμ, ενώ ο Κλαδισός Ποταμός που το διαρρέει μεταφέρει τα νερά από τα Λευκά Όρη στην παραλία της Νέας Χώρας. Οι κατακόρυφες επιβλητικές βραχοπλαγιές του και η πραγματικά οργιώδης βλάστηση δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα υπόλοιπα μεγάλα φαράγγια της Κρήτης. Μια επίσκεψη σ' αυτό συνδυάζεται με μια βόλτα στο χωριό Θέρισσο στην αρχή του φαραγγιού, που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 580μ.

Ασφένδου

Το Ασφενδιανό είναι ένα από τα πολλά φαράγγια της επαρχίας Σφακίων που ξεκινάει από το έρημο χωριουδάκι του Ασφένδου, όπου σήμερα κυρίως διατηρούν στάνες οι βοσκοί της περιοχής, και καταλήγει στο χωριό Άγιος Νεκτάριος. Κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχει βατό αλλά απότομο μονοπάτι, το οποίο διέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος του παράλληλα με την κοίτη του χειμάρρου. Σε πολλά σημεία από το χάσμα που αφήνουν οι πλαγιές φαίνεται το Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Σηρικάρι

Το Σηρικάρι βρίσκεται 55 χλμ δυτικά των Χανίων και 17 χλμ νότια της Κισσάμου, σε μια καταπράσινη περιοχή με φαράγγια και τρεχούμενα νερά. Απλώς και μόνο μια βόλτα με το αυτοκίνητο ως εδώ, που γίνεται μέσα από πυκνή βλάστηση, θα σας πείσει για την ομορφιά της περιοχής. Από εδώ ξεκινούν ουσιαστικά τα δύο παράλληλα φαράγγια του Σηρικαρίου (το Τσιχλιανό στα δυτικά και το Κιολιανό ή Σηρικαριανό στα ανατολικά) που καταλήγουν στο χωριό της Πολυρρήνιας, όπου ήταν κτισμένη η αρχαία Πολυρρήνια. Τα αρχαία τείχη της πόλης σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση στην ακρόπολη της, πάνω σε ψηλό λόφο με θέα στον κόλπο της Κισσάμου.

Ανύδρων

Το μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι των Ανύδρων βρίσκεται ανατολικά της Παλαιόχωρας και μεταφέρει στη θάλασσα τα νερά που έρχονται μέσω του ρέματος Διχαλώματα από την περιοχή του Ασφενδιλέ και της Αρχαίας Υρτακίνας. Το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Άνυδροι και μετά από μια φιδίσια διαδρομή περίπου 3χλμ καταλήγει στην όμορφη παραλία Γιαλισκάρι.

 

Δικτάμου

Το φαράγγι του Δικτάμου ξεκινάει 21χλμ ανατολικά των Χανίων, δίπλα στο χωριό Κατωχώρι σε υψόμετρο 300μ, και καταλήγει 8χλμ ανατολικότερα, στο χωριό Φαράγγι σε υψόμετρο 40μ, δίπλα στο χωριό Στύλος της επαρχίας Αποκορώνου. Γι’ αυτό είναι επίσης γνωστό με το όνομα Φαράγγι Κατεχώρι ή Φαράγγι Στύλου. Μέσα από το φαράγγι διέρχεται ο βασικός παραπόταμος του Ποταμού Κυλιάρη που πηγάζει βόρεια της κορυφής Μαύρη των Λευκών Ορέων κι εκβάλει στις Καλύβες.

Τοπολίων

Το φαράγγι των Τοπολίων βρίσκεται στη δυτική Κρήτη και παράλληλα με αυτό διέρχεται ο δρόμος που οδηγεί στην περιοχή του Ελαφονησίου. Το κυρίως πεζοπορικό του κομμάτι αποτελεί μικρό τμήμα του πραγματικού μήκους του φαραγγιού και ουσιαστικά ξεκινάει κοντά στο χωριό Κατσοματάδος, σε υψόμετρο περίπου 250μ, και σταματάει στην πετρόκτιστη Μαραθοκαμάρα κάτω από το χωριό Τοπόλια, σε υψόμετρο 150μ. Σε αυτό το στενότερο και εντυπωσιακότερο τμήμα του φαραγγιού οι βράχοι είναι κατακόρυφοι και ψηλοί. Από το φαράγγι διέρχεται ο ποταμός Τυφλός, που πηγάζει από το όρος Δίκαιος στο Έλος και μεταφέρει τα νερά του στον κόλπο της Κισάμου. Κοντά στη αρχή του μονοπατιού αξίζει να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο και φιλοξενεί το στενοενδημικό είδος αράχνης Pholcus creticus.

Αράδαινα

Η Αράδαινα είναι το βαθύτερο και ένα από τα πιο απότομα φαράγγια του Νομού Χανίων. Με ύψος τοιχωμάτων που ξεπερνάει τα 150μ το φαράγγι είναι ιδανικό, όχι μόνο για πεζοπορία αλλά και για bunjee jumping από τη γέφυρα της Αράδαινας. Η μαγευτική διαδρομή μέσα στο φαράγγι μέχρι την έξοδο του στην παραλία Mάρμαρα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για όποιον επιχειρήσει την κατάβαση του φαραγγιού. Σε μερικά σημεία την πεζοπορία δυσκολεύουν μεγάλοι βράχοι, ενώ στα δύσκολα περάσματα έχουν τοποθετηθεί σκάλες.

Πληροφορίες & φωτογραφίες: cretanbeaches.com